Winning design unveiled for nature-filled Shenzhen Childrens Hospital

August 18, 2020 by  
Filed under Green

A vertical “secret garden”, green-roofed terraces and mountain-shaped massing define B+H Architects’ winning entry for the new Children’s Hospital and Science & Education Building in Shenzhen. Designed in collaboration with East China Architectural Design & Research Institute (ECADI), the proposed facility celebrates the local landscape by integrating lush plantings around and inside the urban campus. The hospital’s nature-filled interiors, ground-floor “urban living room” and vibrant color palette also aims to inspire awe and wonder in both the building occupants and the surrounding community. Selected as the unanimous first place winner in an international design competition held by the Shenzhen municipal government, the proposal takes inspiration from the mountains in the distance for its terraced massing with upper floors stepped back to form sky gardens. The new facility will be located to the west of the existing Shenzhen Children’s Hospital, which has been a landmark in the city’s Futian area since it was founded in 1998. Coined as a “once-in-a-lifetime” healthcare facility, the new campus will not only provide top-quality care for children but will also house facilities for advanced research and learning in pediatric medicine. Related: Rehabilitation Center of China is topped with a healing roof garden “Children live very much in the present and can experience each moment very intensely — sights, sounds, scale, touch, colors and patterns hold delights and surprises that we as adults often overlook,” said Stephanie Costelloe, principal and director of Healthcare, Asia for B+H Architects. “We wanted to instill a sense of wonder in every corner which would celebrate their unique and joyful view of the world — whilst also encouraging adults to interact with the environment in a similarly social, playful and collaborative way.” The extensive use of greenery ties the hospital interiors to the adjacent Lianhuashan Park and is part of the architects’ vision to create a “unique micro-landscape” that helps building occupants engage with the surrounding landscape while providing therapeutic benefits. + B+H Architects Images via B+H Architects

Original post: 
Winning design unveiled for nature-filled Shenzhen Childrens Hospital

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 9442 access attempts in the last 7 days.