This stunning brick "cave house" in Vietnam is open to the elements

April 17, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Vietnamese firm H&P Architects has created a unique “cave” fit for human habitation. Their “Brick Cave” townhouse has three levels of brick walls, each one with apertures that create a playful atmosphere of light and shadow throughout the interior. Pockets of greenery accent the brick construction throughout the house, and a vegetable garden on the roof caps off the structure. Built on a corner lot in ?ông Anh, Vietnam, the home is nestled on the street and blends into the urban landscape. The architects chose to use brick in the construction to create not just a unique home design, but one with an ecological shade system. The multiple walls both filter natural light into the home and shade the interior from the region’s searing summer heat. Related: H&P Architects’ Bamboo Homes Float Above Rising Flood Waters on Recycled Oil Drums The idiosyncratic design is a labyrinth of walkways, stairs and angles illuminated by streams of natural light. In fact, to use the sun to the home’s advantages, the architects conducted a number of studies on the sun’s daily positions in relation to the house. Although the apertures may appear a bit random at first sight, they were strategically implemented to keep the home cool in the summer heat while providing as much natural light as possible. According to H&P Architects , the unconventional combination of bricks and greenery was essential to connect the home to its surroundings: “Brick Cave encompasses a chain of space…with random apertures gradually shifting from openness/publicity to closeness/privacy and vice versa. The combination of ‘close’ and ‘open’ creates diverse relations with the surroundings and thus helps blur the boundaries between in and out, houses and streets/alleys, human and nature.” In addition to having various openings, the walls are slanted inwards. This represents another conscious choice on the part of the architects–the slanted walls provide better viewing angles of the surrounding area and add a sense of nature to the design, letting in elements such as rain and wind. Harsh elements are commonly to blame for house flooding in this region, so the architects wanted a resilient design that would aid in protecting the home by letting the elements pass through it rather than crash into it, essentially creating a safe shelter. + H&P Architects Via Archdaily Photography by Nguyen Tien Thanh

Here is the original post:
This stunning brick "cave house" in Vietnam is open to the elements

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 865 access attempts in the last 7 days.