The spacious Camberwell House reconnects a large family with nature

July 13, 2018 by  
Filed under Eco, Green

When a family approached AM Architecture wanting to turn their mid-century modern into a more spacious home with a stronger relationship to the outdoors, the firm had a tall order to fill. The large family wanted a bigger indoor living space to accommodate their numbers and an improved layout that would allow them to reconnect with nature. The result is the 5,920 square-foot Camberwell House in Melbourne . The firm redesigned the existing home and successfully created a comfortable space for the family that embraces indoor-outdoor living. To meet the family’s expectations, the architects created a split-level design for the living areas and re-centered the home’s entry to create a pavilion , which serves as a meeting place for the family and their guests. The pavilion structure has become a focal point of the house, incorporating key elements that serve as the centerpiece of any home: the kitchen, a dining space and living areas complete with a fireplace. To help foster a stronger connection to nature, the architects included large windows throughout the home. These windows, including the floor-to-ceiling glazing, utilize a low-E coating to help block heat in the summer and keep the house cozy and warm in the winter. Large internal brick walls also assist in regulating the indoor climate. Related: Mid-century Eichler home gets a bold remodel into the 21st century Furnishings are a futuristic take on mid-century style and blend well into the wood and glass materials that make up the family home. In the kitchen, cupboards provide plenty of storage space while also concealing appliances. An abundance of shelving proudly displays the residents’ knickknacks. In the living space, bare pendant lighting and a ceramic fireplace mimic the vertical placement of the home as well as nearby trees. The full-height windows fill the common areas with natural light . Thanks to their new location on a higher level in the home, bedrooms offer privacy and serenity for both kids and adults. From their beds, the family can look out to views of the backyard and nearby park. Although the home is two stories, the glass wall seamlessly integrates the two spaces. “This split level addition creates a dramatic new focal point in the house,” the architects said, “that connects all discrete parts of the house and introduces a dramatic relationship to its beautiful, natural surrounds.” + AM Architecture Images via Dianna Snape

Read more from the original source:
The spacious Camberwell House reconnects a large family with nature

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 1261 access attempts in the last 7 days.