Eco-conscious Birkenstock HQ in Melbourne targets carbon-neutral status

July 11, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Eco-conscious Birkenstock HQ in Melbourne targets carbon-neutral status

A two-story heritage building in Melbourne has been remade into Birkenstock Australia’s new headquarters, an eco-conscious development with a modern aesthetic to reflect the classic elegance of the company’s shoe line. Designed by local architecture firm Melbourne Design Studios (MDS) , the adaptive reuse project targets carbon neutral status thanks to its solar photovoltaic system, passive solar design, and a sustainably minded material palette that includes recycled timbers and natural materials. The offices are also designed with human comfort and health in mind and feature low-VOC materials, an abundance of indoor plants and natural daylighting. Located in Clifton Hill, the award-winning Birkenstock Australia headquarters includes a retail shopfront, e-tail, wholesale operations, offices, showrooms and a workshop, as well as a courtyard and warehouse with a mezzanine. The Australian landscape is celebrated throughout the adaptive reuse project’s design, starting with the retail shopfront, which is outfitted with double glazing, a living grass floor and a deciduous tree. The central courtyard also echoes the landscape with recycled timber sleepers and a water tank. “Creating a green environment within an existing, heritage building is much more challenging than a new build,” explains Melbourne Design Studios founding director Marc Bernstein-Hussmann, who adds that they opted to integrate the different departments of Birkenstock into a single company culture. “Coincidentally over a hundred years ago the building was conceived for a boot manufacturer. We’ve reinvented an almost derelict building to live and breathe its owners’ values.” Related: Melbourne architects turn an old terrace house into a gorgeous light-filled home To promote collaboration between the departments, the architects inserted an open office layout dressed with air-purifying plants. The interior is flooded with natural light, while timber slat screens provide shading. The sustainably sourced timber palette includes woods such as sugar gum with linseed oil, EO plywood, and recycled paper with bamboo fiber that’s used in the office’s bench tops. + Melbourne Design Studios Images by Peter Clarke

See more here:
Eco-conscious Birkenstock HQ in Melbourne targets carbon-neutral status

Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

October 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

When Milan-based Small Architecture Workshop was asked to design a tiny sauna for a bed and breakfast in Åmot, Sweden, they wanted to do so with minimal environmental impact. The result of their efforts is this dreamy floating sauna on a lake wrapped in blackened timber to blend in with its forested surroundings. The architects built the compact structure in the span of two weeks as the first in a series of new amenities for the nearby bed and breakfast set in the middle of the forest. Located a three-hour drive from Stockholm , the bed and breakfast and accompanying sauna are an idyllic nature retreat for city dwellers. To minimize site impact , Small Architecture Workshop built the sauna on an existing wooden pier that they fixed up, thus avoiding digging and damaging the shoreline. The traditional Japanese technique of Yakisugi—more popularly known as Shou Sugi Ban—was applied to the sauna’s exterior cladding to make the timber resistant to weather, rot, and bugs. Related: Gigantic golden egg sauna warms up residents of Sweden’s northernmost town In contrast to the dark facade, the sauna is lined with light-colored alder wood. Visitors access the sauna through a covered space that serves as a dressing room and firewood storage room. Full-height glazing fronts the sauna, which can comfortably accommodate eight, to frame unobstructed views of the lake. + Small Architecture Workshop Via Dezeen Images via Small Architecture Workshop

Read more: 
Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

October 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

When Milan-based Small Architecture Workshop was asked to design a tiny sauna for a bed and breakfast in Åmot, Sweden, they wanted to do so with minimal environmental impact. The result of their efforts is this dreamy floating sauna on a lake wrapped in blackened timber to blend in with its forested surroundings. The architects built the compact structure in the span of two weeks as the first in a series of new amenities for the nearby bed and breakfast set in the middle of the forest. Located a three-hour drive from Stockholm , the bed and breakfast and accompanying sauna are an idyllic nature retreat for city dwellers. To minimize site impact , Small Architecture Workshop built the sauna on an existing wooden pier that they fixed up, thus avoiding digging and damaging the shoreline. The traditional Japanese technique of Yakisugi—more popularly known as Shou Sugi Ban—was applied to the sauna’s exterior cladding to make the timber resistant to weather, rot, and bugs. Related: Gigantic golden egg sauna warms up residents of Sweden’s northernmost town In contrast to the dark facade, the sauna is lined with light-colored alder wood. Visitors access the sauna through a covered space that serves as a dressing room and firewood storage room. Full-height glazing fronts the sauna, which can comfortably accommodate eight, to frame unobstructed views of the lake. + Small Architecture Workshop Via Dezeen Images via Small Architecture Workshop

Read the original: 
Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

October 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

When Milan-based Small Architecture Workshop was asked to design a tiny sauna for a bed and breakfast in Åmot, Sweden, they wanted to do so with minimal environmental impact. The result of their efforts is this dreamy floating sauna on a lake wrapped in blackened timber to blend in with its forested surroundings. The architects built the compact structure in the span of two weeks as the first in a series of new amenities for the nearby bed and breakfast set in the middle of the forest. Located a three-hour drive from Stockholm , the bed and breakfast and accompanying sauna are an idyllic nature retreat for city dwellers. To minimize site impact , Small Architecture Workshop built the sauna on an existing wooden pier that they fixed up, thus avoiding digging and damaging the shoreline. The traditional Japanese technique of Yakisugi—more popularly known as Shou Sugi Ban—was applied to the sauna’s exterior cladding to make the timber resistant to weather, rot, and bugs. Related: Gigantic golden egg sauna warms up residents of Sweden’s northernmost town In contrast to the dark facade, the sauna is lined with light-colored alder wood. Visitors access the sauna through a covered space that serves as a dressing room and firewood storage room. Full-height glazing fronts the sauna, which can comfortably accommodate eight, to frame unobstructed views of the lake. + Small Architecture Workshop Via Dezeen Images via Small Architecture Workshop

Read the original: 
Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

October 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

When Milan-based Small Architecture Workshop was asked to design a tiny sauna for a bed and breakfast in Åmot, Sweden, they wanted to do so with minimal environmental impact. The result of their efforts is this dreamy floating sauna on a lake wrapped in blackened timber to blend in with its forested surroundings. The architects built the compact structure in the span of two weeks as the first in a series of new amenities for the nearby bed and breakfast set in the middle of the forest. Located a three-hour drive from Stockholm , the bed and breakfast and accompanying sauna are an idyllic nature retreat for city dwellers. To minimize site impact , Small Architecture Workshop built the sauna on an existing wooden pier that they fixed up, thus avoiding digging and damaging the shoreline. The traditional Japanese technique of Yakisugi—more popularly known as Shou Sugi Ban—was applied to the sauna’s exterior cladding to make the timber resistant to weather, rot, and bugs. Related: Gigantic golden egg sauna warms up residents of Sweden’s northernmost town In contrast to the dark facade, the sauna is lined with light-colored alder wood. Visitors access the sauna through a covered space that serves as a dressing room and firewood storage room. Full-height glazing fronts the sauna, which can comfortably accommodate eight, to frame unobstructed views of the lake. + Small Architecture Workshop Via Dezeen Images via Small Architecture Workshop

Original post:
Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

October 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

When Milan-based Small Architecture Workshop was asked to design a tiny sauna for a bed and breakfast in Åmot, Sweden, they wanted to do so with minimal environmental impact. The result of their efforts is this dreamy floating sauna on a lake wrapped in blackened timber to blend in with its forested surroundings. The architects built the compact structure in the span of two weeks as the first in a series of new amenities for the nearby bed and breakfast set in the middle of the forest. Located a three-hour drive from Stockholm , the bed and breakfast and accompanying sauna are an idyllic nature retreat for city dwellers. To minimize site impact , Small Architecture Workshop built the sauna on an existing wooden pier that they fixed up, thus avoiding digging and damaging the shoreline. The traditional Japanese technique of Yakisugi—more popularly known as Shou Sugi Ban—was applied to the sauna’s exterior cladding to make the timber resistant to weather, rot, and bugs. Related: Gigantic golden egg sauna warms up residents of Sweden’s northernmost town In contrast to the dark facade, the sauna is lined with light-colored alder wood. Visitors access the sauna through a covered space that serves as a dressing room and firewood storage room. Full-height glazing fronts the sauna, which can comfortably accommodate eight, to frame unobstructed views of the lake. + Small Architecture Workshop Via Dezeen Images via Small Architecture Workshop

View original here: 
Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

October 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

When Milan-based Small Architecture Workshop was asked to design a tiny sauna for a bed and breakfast in Åmot, Sweden, they wanted to do so with minimal environmental impact. The result of their efforts is this dreamy floating sauna on a lake wrapped in blackened timber to blend in with its forested surroundings. The architects built the compact structure in the span of two weeks as the first in a series of new amenities for the nearby bed and breakfast set in the middle of the forest. Located a three-hour drive from Stockholm , the bed and breakfast and accompanying sauna are an idyllic nature retreat for city dwellers. To minimize site impact , Small Architecture Workshop built the sauna on an existing wooden pier that they fixed up, thus avoiding digging and damaging the shoreline. The traditional Japanese technique of Yakisugi—more popularly known as Shou Sugi Ban—was applied to the sauna’s exterior cladding to make the timber resistant to weather, rot, and bugs. Related: Gigantic golden egg sauna warms up residents of Sweden’s northernmost town In contrast to the dark facade, the sauna is lined with light-colored alder wood. Visitors access the sauna through a covered space that serves as a dressing room and firewood storage room. Full-height glazing fronts the sauna, which can comfortably accommodate eight, to frame unobstructed views of the lake. + Small Architecture Workshop Via Dezeen Images via Small Architecture Workshop

See the original post here: 
Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact

Cool micro studio in Budapest makes the most out of 344 square feet

September 25, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Cool micro studio in Budapest makes the most out of 344 square feet

Space-efficient design is of the utmost importance when creating livable tiny spaces like this beautiful 344-square-foot studio located in Budapest, Hungary. The compact space was designed by Studio Bunyik for the homeowner who likes to socialize at home. Using bespoke furniture pieces by local company Architecture Uncomfortable Workshop to designate individual spaces, the design team shrewdly created an open floor plan that manages to make the most out of the small interior. The micro space was outfitted with all of the comforts of home, including a fully-equipped kitchen and dining area, study, and lounge. The spaces are all divided with singular furniture pieces , creating a comfy and functional living space that doubles as an office during the day and entertaining space on the weekend. Related: At Just 150 Sq. Ft., This Tiny Real Estate Office is One of NYC’s Smallest Workplaces The wooden furniture was all hand crafted by a local furniture company, The Architecture Uncomfortable Workshop. All of the furniture was designed to give the homeowner a space for all of his hobbies and passions as well as functional pieces like his work station or wooden ladder that leads to the sleeping loft. + Studio Bunyik + Architecture Uncomfortable Workshop Via Dwell Photography via Bence Farkasinszki  

Here is the original post: 
Cool micro studio in Budapest makes the most out of 344 square feet

Tiny meditation shelters are the perfect place for hikers to connect with the forest

February 20, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Tiny meditation shelters are the perfect place for hikers to connect with the forest

These tiny  meditation shelters offer protection and a place to rest for hikers exploring the Lithuanian forests. The shelters are a place where people can find solitude to reconnect with nature and find harmony with the environment. A slithering stone pathway that weaves throughout the forest garden was inspired by a Lithuanian fairy tale about serpents. The project, named Gapahuk, is part of a larger Meditation Garden designed by Bjørnådal Arkitektstudio which won the American Architecture Prize 2016. Used for individual meditation and as a place where hikers can rest and get warm, this cluster of shelters was built during the Human Birdhouse Workshop in Lithuania last August. The team cleared a forest clearing and shaped pathways that naturally weave in and around the garden. Two fireplaces installed in front of the shelters are surrounded with sitting areas. Holy stones added to the site look like totems of masculine and feminine origin, while a symbolic stone pathway represents a Lithuanian fairy tale about serpents. Related: FORÊT II is a Meditation Pavilion Made from 810 Reclaimed Shipping Pallets The workshop took place on the property of famous Lithuanian children books author, poet and film/theatre director Vytautas V. Landsbergis. The idea was to design and build architecture in the style of Constructive Shamanism, which brings together architects, builders and spiritual practitioners to strengthen and reveal the connection between humans and nature. References to Lithuanian mythology dominate the project, with visitors participating in spiritual ceremonies and singing mantras around a bonfire. + Bjørnådal Arkitektsudio Via v2com Lead photo by Lidija Kaleinikovaite

Go here to see the original:
Tiny meditation shelters are the perfect place for hikers to connect with the forest

Architects use earthen berms to tuck a central reservoir inside tiered office space

February 20, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Architects use earthen berms to tuck a central reservoir inside tiered office space

Mumbai-based Sanjay Puri Architects have designed an office space concept with a beautiful reservoir as the heart of the design. Inspired by the traditional stepped wells that provide water for India’s severely parched communities, the design incorporates a natural recess found in the landscape to optimize the Reservoir’s natural water collection  abilities. As part of a 95-acre planned community development, the Reservoir is designed to connect a residential and commercial area in India’s arid Rajasthan state. Like most of India, water is a precious resource, and more so in this region where temperatures reach an excess of 100 ° F for eight months of the year. Related: Ghostly ruins of a 400-year-old church rise from the waters of a Mexican reservoir Using the natural topography of the landscape, the architects planned the design around an existing cavity in the ground. This was strategic to let the reservoir naturally fill with water almost year round, eliminating the need for additional water source. Any runoff  water is collected and supports the water supply for the entire complex. The structure itself is supported into green-covered earthen berms, which create the perimeter of the design. Solar panels are installed on these berms, which have cutouts that lead to underground parking. Six floors of office space follow the site’s natural rising topography surrounding the pool, creating a natural open-air terrace for each office. The recessed water design actively lowers the temperature of the immediate microclimate, creating a pleasant work environment while minimalizing energy use. On the interior, large floor-to-ceiling windows allow for optimal natural light, which also reduces the need for artificial lighting. + Sanjay Puri Architects Via Architect Magazine Images via Sanjay Puri Architects

Original post:
Architects use earthen berms to tuck a central reservoir inside tiered office space

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1132 access attempts in the last 7 days.