Staggered volumes help make Portland’s Slate building an energy-efficient marvel

August 15, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Staggered volumes help make Portland’s Slate building an energy-efficient marvel

Portland, Oregon’s new mixed-use development , known as Slate, consists of a shifting stack of volumes that reflect the vibrancy and complexity of the neighborhood. The development, designed by Works Progress Architecture for co-developers Urban Development Partners and Beam Development , earned  LEED Gold certification as an energy-efficient complex that takes the curtain-wall system to the next level. The 10-story development has six floors of apartment units, up to four floors of co-working office spaces and around 7,800 square feet of retail space at street level. Its modular, rectangular shapes have a sculptural quality on the east and west elevations, while a flat, clean look dominates the north and south side of the building. Related: Oregon’s Largest Education Building Achieves LEED Platinum Certification The architects worked closely with the glazing contractor to create a unitized curtain-wall system. Dallas Glass installed Wausau Window and Wall Systems, which can be put in place in a fraction of the time needed to install field-glazed systems. Related: Cherokee Mixed-Use Lofts is a LEED Platinum Award Winning Design The facade was thermally improved to respond to the challenges of Portland ‘s climate. This thermal barrier is combined with solar-control, low-e, insulating glass to achieve a high performance for solar heat gain control, condensation resistance and high visible light transmittance. The system also facilitates optimal natural ventilation in order to reduce the reliance of HVAC systems. + Works Progress Architecture Photos by Joshua Jay Elliott , courtesy of Works Progress Architecture

The rest is here:
Staggered volumes help make Portland’s Slate building an energy-efficient marvel

Bad Behavior has blocked 6041 access attempts in the last 7 days.