Award-winning innovation center harnesses recycled rainwater and solar energy

January 15, 2019 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on Award-winning innovation center harnesses recycled rainwater and solar energy

Rio de Janeiro-based architecture firm Atelier77 recently completed CASA FIRJAN, an innovation center that’s been turning heads for its award-winning design and sustainable attributes. Recently crowned the Best New Building in the Annual Award of the Architect’s Institute of Rio de Janeiro, the project is a contemporary counterpart to the Palacete Linneo de Paula Machado, a historic twentieth-century building with French-inspired architecture. CASA FIRJAN has raised the cultural cachet of the site by providing even more room for educational activities, offices and creative pursuits. Atelier77 won the bid for the design of the CASA FIRJAN in an architectural competition in 2012. Designed to encourage collaboration and complement the Palacete Linneo de Paula Machado, which has been sensitively restored to serve as a cultural hub, CASA FIRJAN consists of rooms that cater to lectures, business forums, exhibition and a fab lab. The outdoor green space even features an outdoor cinema on the central square. Atelier77 also designed custom furniture for the building. “Within the intense and bustling neighborhood of Botafogo, the site of the CASA FIRJAN forms a space of repose in the urban fabric of the neighborhood , a place of relaxation where the historical Palacete and its century-old, tree-lined gardens generate an environment of reflection and contemplation,” Atelier77 explained in a project statement. “The insertion of a building for education, production, exhibition and discussion provokes an instigating dialogue with the environment and evokes new occupation of the historical place, guiding the space to creativity, knowledge, art and leisure.” Related: Former convent in Valencia is reborn as an ornate entertainment hub In contrast to the historic building on site, the modern addition is marked by large expanses of glazing that promote transparency as well as an inviting atmosphere. The glass facades are double-glazed and fitted with mobile panels of vertical wood louvers to minimize unwanted solar heat gain while letting in natural light. Natural ventilation and economical air conditioning systems also add to the building’s energy efficiency. In addition, the architects installed solar photovoltaic systems and a rainwater harvesting and reuse system, which have helped the project earn second place in the Saint-Gobain Prize for Architecture – Sustainable Habitat in the ‘Institutional Design’ category. + Atelier77 Photography by Monique Cabral via Atelier77

Original post:
Award-winning innovation center harnesses recycled rainwater and solar energy

HAO’s repurposed Wood Shed mimics Taiwan’s forest landscape

June 18, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on HAO’s repurposed Wood Shed mimics Taiwan’s forest landscape

Read the rest of HAO’s repurposed Wood Shed mimics Taiwan’s forest landscape Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: adaptive reuse , Alishan , forest inspired architecture , HAO , Holm Architecture Office , Jens Holm , natural daylighting , natural ventilation , polycarbonate , rainwater catchment , solar panels , solar shades , Taiwan , wood shed , Wood Shed by HAO , Wood Shed Taiwan , wooden louvers

Read the original here:
HAO’s repurposed Wood Shed mimics Taiwan’s forest landscape

Gorgeous patchwork of wooden louvers visually transforms this home interior in Vietnam

March 12, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Gorgeous patchwork of wooden louvers visually transforms this home interior in Vietnam

Read the rest of Gorgeous patchwork of wooden louvers visually transforms this home interior in Vietnam Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: AHL architects associates , double-height space , ecoPark , Ecopark Vietnam , EPV , EPV House , floor to ceiling glass , natural light , Vietnam , wooden louvers , wooden shutters

Read the original: 
Gorgeous patchwork of wooden louvers visually transforms this home interior in Vietnam

Barbara Wildenboer repurposes books into complex works of art

March 12, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Barbara Wildenboer repurposes books into complex works of art

Read the rest of Barbara Wildenboer repurposes books into complex works of art Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Art , Artist , barbara wildenboer , Cape Town , michaelis school of fine art , oliewenhuis , repurposed , repurposed books , south african , the lotus eaters , university of capetown , wildenboer

See the original post: 
Barbara Wildenboer repurposes books into complex works of art

Penda’s Wooden Donut-Shaped House O is Inspired by a Tree Trunk

July 4, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Penda’s Wooden Donut-Shaped House O is Inspired by a Tree Trunk

Read the rest of Penda’s Wooden Donut-Shaped House O is Inspired by a Tree Trunk Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Chris Precht , design collective penda , donut shaped house , garden house , house o , Penda , penda design , penda design house , radial floorboards , south facing bedroom , tree trunk inspired house , wood house , Wood Louvers , wooden house , wooden louvers

Read more: 
Penda’s Wooden Donut-Shaped House O is Inspired by a Tree Trunk

Tree-Like Plaza Andaro Shopping Center in Mexico is Built From Reused Railway Sleepers

April 23, 2014 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Tree-Like Plaza Andaro Shopping Center in Mexico is Built From Reused Railway Sleepers

Read the rest of Tree-Like Plaza Andaro Shopping Center in Mexico is Built From Reused Railway Sleepers Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , biomimicry , CANOVERA Arqutectura , Mexico sustainable architecture , Plaza Andaro Mexico , Plaza Andaro shopping center , recycled railway sleepers , reused building material , reused railway sleepers , sustainable shopping center , wooden architecture , wooden louvers

View original here: 
Tree-Like Plaza Andaro Shopping Center in Mexico is Built From Reused Railway Sleepers

Bad Behavior has blocked 5890 access attempts in the last 7 days.