This playful Airbnb treehouse near San Francisco lets you sleep in a 150-year-old oak tree

April 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on This playful Airbnb treehouse near San Francisco lets you sleep in a 150-year-old oak tree

This amazing treehouse near San Francisco is built around a 150-year-old live oak tree. Linda and Doug Studebaker built the Bay area’s only Airbnb treehouse as a cozy overnight rental in the backyard of their hillside property in Burlingame, California , and furnished it with furniture that gives it an old-fashioned feel. Offering scenic views of the San Francisco Bay, Doug and Linda’s Treehouse is a private refuge nestled among the treetops of a quiet forested canyon, about a twenty-minute drive away from the city. Located 30ft in the air, with a wooden staircase leading up to the main space, the treehouse is not for the faint of heart. Related: Gorgeous Robin’s Nest Treehouse Hotel immerses you in nature Visitors can enjoy the sunset or sunrise with a beautiful view of the San Francisco Bay from the wrap-around deck. The interior features a comfy queen size bed, table, and a lower level chaise/reading nook. A private kitchenette and bathroom are located in the lower level of the owners’ log home, just 30 feet from the base of the treehouse. You can rent the house, ideal for two people, for $275 per night. + Doug and Linda’s Treehouse on Airbnb Photos via Airbnb

Excerpt from: 
This playful Airbnb treehouse near San Francisco lets you sleep in a 150-year-old oak tree

San Diego’s spectacular new Aquatic Center is a beacon to sailors entering the bay

April 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on San Diego’s spectacular new Aquatic Center is a beacon to sailors entering the bay

Sailors cruising into San Diego Bay will now be met by the sophisticated new National City Aquatic Center . Designed by Safdie Rabines Architects , the elongated building sits embedded in the rocky coastline. The building will serve as a recreational and educational center for the community, as well as a luminous beacon for those entering the Sweetwater River Channel. Located on the southernmost edge of the Sweetwater River Channel, adjacent to Pepper Park and Pier 32 Marina, the 5,500 square foot structure replaces a makeshift facility that was previously housed in trailers. An extended wood-paneled roof looms over large glass panels , offering spectacular views of the surrounding wetlands and San Diego Bay from the interior. Related: Design Flaw Restricts View at Zaha Hadid’s Olympic Aquatic Center Visitors enter the building through a large lobby and activity space , which sits just under the extended angled roof. The rest of the complex stretches towards the back, and includes flexible multi-purpose classrooms, office space and a storage area that houses boat equipment, rest rooms, and locker facilities. There is also allotted space for public art exhibitions . + National City Aquatic Center + Safdie Rabines Architects Via Archinect

Read the rest here:
San Diego’s spectacular new Aquatic Center is a beacon to sailors entering the bay

De Stijl-inspired home in Kiev features massive pergola wall for privacy

January 27, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on De Stijl-inspired home in Kiev features massive pergola wall for privacy

RBN House stands out from its surroundings as a sleek, modern residence that makes use of wood in a variety of ways. The house, designed by Kiev-based Workshop Grynevich Dmitriy , features a series of trendy statements, including a wooden pergola that continues down the side of the home to act as a huge screen. The house is surrounded by a large garden which features wooden walkways , pebbled beds for shrubs and lush grass. The wooden deck on the ground floor offers the residents a partially sheltered space where they can relax and enjoy the outdoors. The slated wooden structure offers protection from the sun. Red and black-painted windows act as accents that remind of De Stijl and Gerit Rietveld’s designs. Related: YOD Design Lab’s modern cabins mirror the forest in Ukraine Inside, casual furniture pieces create a laid back atmosphere. Natural light floods the open-plan living room, where wood is also prominently featured. The customized wooden decorative panel above the modern fireplace and a similar piece that holds the TV provide warmth and make the space look more cozy. Space-saving design features such as the storage space underneath the staircase add functionality to the building. + Workshop Grynevich Dmitriy Via Homify

Read more here: 
De Stijl-inspired home in Kiev features massive pergola wall for privacy

3 ways to clear your space for Lunar New Year using Feng Shui

January 27, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on 3 ways to clear your space for Lunar New Year using Feng Shui

The Lunar New Year, fondly known as Chinese New Year , falls on Saturday, January 28th   in 2017. The year of the fire monkey will come to a close and the year of the fire rooster will begin. According to the lunar calendar, this occasion marks the beginning of spring. Similar to the solar new year, it is a time to celebrate new beginnings and start fresh. In feng shui tradition, we don’t look backwards so much as forwards. How can we welcome the best energy at this time? The best way to do this is to do a little new year space clearing. Here I’ll share with you three steps to clear your space and make room for some positive chi! 1. Open all your windows and doors I know it might still be really cold, but the first step to clear your space is to open up all the outside windows and doors at the same time. Walk around your home starting at the front door, and go clockwise. Open all the windows and doors to the outside as you go around, then wait for 9 minutes. While the windows and doors are open, visualize that all the old stagnant energy in your space is being swept out with the breeze and into the outside air. Then go back around the same way and close them all. All the stuck energy from all the dark corners and hidden areas in your home and life have exited your space and being. Picture bright white sunlight filling your home with positive and fresh, clean life affirming energy. 2. Get some oranges The most traditional feng shui method for space clearing uses oranges. Oranges are very auspicious in Asian cultures because they represent prosperity and luck. In ancient times, fruit was very precious and not so easy to obtain. Fortunately, in modern times fruit, including oranges, are readily available. In feng shui, oranges are yang; bright and strong energetically. This means that the scent of oranges, especially the peels have the power to clear spaces.  That’s why you see so many non-toxic green cleaning products with orange essential oil as an ingredient. It has the energetic and physical properties to really clean. The smell is also uplifting and bright—it just makes you happy! There a few ways you can use oranges to clear your space. First you can simply get some oranges and peel them. Nine is a good feng shui number, so get nine oranges. You can keep the orange peels in bowls around your home for a few days. When they start to dry out you can toss them into your compost pile . Another option is to use some organic orange essential oil and use an aromatherapy diffuser or make your own spray with water and a few drops of oil in a spray bottle. Try 27 drops of essential oil.  Orange essential oil spray is also easy to find at the store, just make sure they use pure orange essential oil, and it’s not an artificial fragrance. Be sure to get the orange essence all around your home, in the dark corners as well as the center of each room. An easy way to make sure you get every area is to walk around clockwise then to the center of each room. 3. Re-dedicate your space Finally, the third step to clear your space is to formally rededicate your intention for it. What exactly does this have to do with clearing space, you ask? Once you have cleared your space with oranges and fresh air, you have a blank slate to start with. How wonderful to be able to start over with new beginnings! I recommend you sit down at a table and write down 9 wishes for this new lunar year. Dedicate these wishes to your space, so that your space can help you manifest these intentions. I encourage each of you take these three simple steps based on feng shui principles to celebrate Chinese new year ! Make some space in your life to welcome all the new and fantastic things that the year of the wood horse has to offer! Anjie Cho is the founder of  Holistic Spaces and Anjie Cho Architect, integrating beauty, spirituality and green design.  She creates and enhances balance and harmony by designing spaces with an understanding of sustainability and informed by the ancient practice of feng shui.  Her focus is to create a nurturing and supportive environment for each of her clients. Anjie is a registered New York State Architect, Interior Designer, LEED Accredited Professional, and certified Feng Shui consultant.  For over 14 years, she has been creating beautiful and nourishing environments. A graduate in Architecture from the University of California at Berkeley, Anjie is a sought-after expert in the fields of feng shui and green design. You can follow her on twitter @HolisticSpaces

The rest is here: 
3 ways to clear your space for Lunar New Year using Feng Shui

Haiti renovation project boosts community using local labor and materials

January 27, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Haiti renovation project boosts community using local labor and materials

Nothing warms our design-loving hearts like a project built by and for communities, and with local resources to boot. Working pro bono, Thrive Architecture teamed with nonprofit organization Building Goodness Foundation and local workers to expand an existing Center of Hope Haiti school and orphanage just outside of Hinche. Not only is the project socially meaningful, but environmentally-conscious as well. The project, which was completed in October, 2016, included a series of new facilities for an existing school and orphanage run by The Center of Hope Haiti (COHH). As the funding allowed, the construction team was able to build four new buildings to create much-needed space for the educational complex. Related: Earthquake-resistant orphanage is a welcoming ray of hope in Haiti The entire project followed BGF’s construction scheme, which includes using a team of skilled craftsmen and trade professionals along with local unskilled and semi-skilled laborers. The entire group works on the project from start to finish, from site planning and concept design to construction, allowing the communities to create a capable, self-sustaining labor force. The layout for the school included a new “sheltering landscape” built on the highest elevation possible in order to offer additional protection during the storm seasons . The team was also careful to protect two existing Mango trees that offer shade from the tropical heat. Related: Architectural Association School of Architecture bamboo workshops in Haiti teach post-disaster construction techniques From the beginning of the project, the construction plan consisted of using conventional Haitian construction techniques, including the use of traditional Haitian “parging”, which was left unpainted. Locally-sourced materials made up a good part of the project, including quarried stone that wraps around each of the buildings’ exteriors. Additionally, locally-sourced steel pipes were used as the tie-downs for the roofs, offering solid protection from strong winds. To reduce the school’s energy usage and costs, the buildings mainly depend on natural daylight, but LED lighting is installed throughout the buildings. All of the buildings were constructed with an extended roof, which double as shade and shelter from the harsh summers. As for the project’s energy conservation strategy , the exterior walls have low operable windows on the courtyard side of the buildings designed to optimize natural air ventilation. For insulation, the walls were built with lightweight Ubuntublox made from repurposed Styrofoam trays that were cleaned, shredded and sewn into rice bags by women in Port-au-Prince. + Thrive Architecture + Building Goodness Foundation + Center of Hope Haiti Images via Thrive Architecture and Tom Cogill

See the original post here:
Haiti renovation project boosts community using local labor and materials

Sprawling green roof keeps Sag Harbor home cool in summer

May 23, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Sprawling green roof keeps Sag Harbor home cool in summer

The 5,000-square-foot residence includes four bedrooms, TV den, home office and a screened porch. The first floor houses an open-plan living space while a two story, glass curtain wall and bridge connect the bedrooms on the second floor. Sliding panels of the floor-to-ceiling glass wall that open up onto a wooden deck integrate indoor and outdoor spaces. Related: Aviator’s Villa Built From Salvaged Airplane Parts Simulates Life in the Clouds The second floor roof deck features a green…

More here: 
Sprawling green roof keeps Sag Harbor home cool in summer

This sprawling residence in Goa wraps around a split level courtyard

January 27, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on This sprawling residence in Goa wraps around a split level courtyard

Read the rest of This sprawling residence in Goa wraps around a split level courtyard

Read the original post: 
This sprawling residence in Goa wraps around a split level courtyard

Tato Architects turned this congested Japanese home into an open, modern marvel

May 18, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Tato Architects turned this congested Japanese home into an open, modern marvel

Read the rest of Tato Architects turned this congested Japanese home into an open, modern marvel Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: budget remodel , budget renovation , glass walls , Green Remodel , green renovation , Japan , japanese architecture , open floorplan , open plan layout , small spaces , Tato Architects , traditional architecture , wooden deck

View post:
Tato Architects turned this congested Japanese home into an open, modern marvel

This amazing log cabin in Norway is worthy of a modern day Viking

May 6, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on This amazing log cabin in Norway is worthy of a modern day Viking

Read the rest of This amazing log cabin in Norway is worthy of a modern day Viking Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Aslak Haanshuus Arkitekter , Green Building , green renovation , log cabin , modern retreat , norway , pitched roof , traditional contruction techniques , wooden architecture , wooden deck

The rest is here:
This amazing log cabin in Norway is worthy of a modern day Viking

Bad Behavior has blocked 846 access attempts in the last 7 days.