This low-cost forest house on stilts is a minimalist dream in Vietnam

January 3, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This low-cost forest house on stilts is a minimalist dream in Vietnam

This charming forest house on stilts allows two people to experience the beauty and simplicity of living in a remote mountain setting. Architect Chu V?n ?ông designed the structure as a low-cost dwelling that is easy to build and that places focus on the surrounding environment, rather than on interior luxuries. The house is nestled in the lush wooded landscape of Northern Vietnam . As a simple, temporary residence, the Forest House offers a minimalist space that draws the eye toward the surrounding greenery. Large glass surfaces blur the line between the interior and the exterior and allow natural light to bathe the living area. Related: Incredible daylit house in Vietnam is filled with living trees The building can accommodate two people. Its interior is stripped down to the essentials and includes a wood-burning stove , a bed that doubles as a bay window bench, and a wooden table top that can be used for dining and work. The designer hopes that the project, which was built on a small budget, will inspire other temporary housing projects in the area. + Chu V?n ?ông Via Plataforma Arquitectura Photos by Handyman

More here:
This low-cost forest house on stilts is a minimalist dream in Vietnam

Exquisite Japanese house wraps around a generations-old tree

January 1, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Exquisite Japanese house wraps around a generations-old tree

The line between nature and architecture is often blurred in Japan to beautiful effect. Japanese architect Takashi Okuno practices this kind of nature-fused architecture with Hiiragi’s House, a modern Japanese-style residence built around a courtyard and old tree that the client’s family has tended to for generations. Located in the Ehime Prefecture, the house is minimally decorated and built with large expanses of glass to focus the eye on the use of simple, natural materials and courtyard views. Named after the venerated generations-old tree, Hiiragi’s House was built to wrap around a mature hiiragi (Japanese for ‘holly osmanthus’ that’s not seen in the photographs due the tree’s “recuperation”). The architect highlighted the importance of the tree by making the courtyard visible from nearly every room in the home, including the entrance hallway. Floor-to-ceiling windows and sliding doors frame views of the courtyard from the open-plan living room, where a wood-burning stove visually delineates the lounge from the kitchen and dining area. Related: Beautiful cedar home stands high on stilts to accommodate heavy snowfall in Japan Environmentally friendly practices were also put into place. Rather than solely rely on fans for cooling, natural ventilation is optimized, as is the stack effect, where cool outside air is pulled into the double-height living room and hot air exits through clerestory windows on the second floor. Rain chains collect rainwater runoff from the roof, while cellulose fiber is used for heat insulation. The architect also stressed the use of natural materials throughout the building to create a healthy and welcoming environment, seen from the solid timber framing and straw-floor tatami mats to washi-paper screens and diatomaceous earth used as a finishing material. + Takashi Okuno Via Dezeen Images by Shigeo Ogawa

Continued here: 
Exquisite Japanese house wraps around a generations-old tree

Renovated forever home strives to minimize its carbon footprint

January 1, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Renovated forever home strives to minimize its carbon footprint

Sustainable architecture doesn’t have to come at the cost of beauty. Take, for example, this lovely refurbished home in Melbourne with its elegantly exposed timber frame, modern decor, and eco-certified building materials. Foomann Architects led the redesign, titled Ballantyne Street, to meet the client’s brief for a sustainable home where they intend to live in forever. Foomann Architects preserved much of the single-story dwelling’s original structure, including the front, but replaced the 1990s extension in the rear with a more modern addition that houses an open-plan living room, dining area, and kitchen, study, as well as a new bedroom. The renovation and expansion accommodates the client’s family of five and visiting guests. In contrast to the home’s original and rather unassuming frontage, the new modern addition is wrapped in full-height glazing that lets in natural light and views of a fenced-in backyard. “The design was approached in this context; to be no bigger than required and enduring,” wrote the architects. “This resonated strongly with our practice; every decision weighing up cost, longevity and environmental impact.” The modern addition features an interior mainly made of masonry and glass broken up by beautiful exposed timber framing —made of composite laminated lumber veneer —integrated with joinery, echoed in the furnishings, and extended across rooms to the outdoor spaces. The joinery is also integrated with concealed lighting for a clean and minimalist appearance. Related: Solar-powered forever home is a modern take on the rustic farmhouse The dedication to sourcing eco-certified and durable materials as well as the design of compact room sizes earned the project a Commendation for sustainability in the ArchiTeam 2017 Awards . + Foomann Architects Via Dezeen Images by Willem-Dirk du Toit

Continued here: 
Renovated forever home strives to minimize its carbon footprint

This solar-powered cabin is a dreamy green getaway in the Colorado Mountains

December 29, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on This solar-powered cabin is a dreamy green getaway in the Colorado Mountains

Perched on a rocky cliff at 10,000 feet, this pair of solar-powered cabins offer unique views of Colorado’s Sangre de Cristo mountains, the Collegiate Peaks, and the South Platte River. Renée del Gaudio Architecture designed Big Cabin | Little Cabin to capture the essence of traditional cabin vernacular with a modern twist. The site is bordered to the north by a thick forest that provides the cabins with a sense of privacy and protection. Gabled roofs and rustic materials echo the area’s vernacular architecture, while the exterior cedar siding helps the cabins blend into their wooded surroundings. A similar material palette dominates the open-plan interior of the project, with plywood interior walls and ceilings lending a rustic quality. Related: 7 new micro-cabins in Colorado provide superior insulation in extreme weather High-efficiency electric appliances and LED lighting keep energy consumption to a minimum, while closed and open cell foam insulation, double and triple pane windows with low-e glass , and rolling barn door shutters keep the house cool in the summer and warm in the winter. The project also features a 96% efficient boiler, radiant floor tubing set in a concrete slab, and a high efficiency wood-burning stove . The project is wired for a 3kw photovoltaic array , which is expected to fully meet the cabins’ energy needs. + Renée del Gaudio Architecture Via Dwell Photos by David Lauer

Original post: 
This solar-powered cabin is a dreamy green getaway in the Colorado Mountains

This huge ‘tiny house’ on wheels can fit a family of five!

September 12, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on This huge ‘tiny house’ on wheels can fit a family of five!

Tiny homes are a huge hit – but we’ve never seen one this big before! The Pemberly is a traveling house made from a large gooseneck trailer by Colorado-based Rocky Mountain Tiny Houses . It’s packed with enough features and amenities to accommodate a family of five. Measuring 37 feet in length, the Pemberly is based on a custom Trailer Made 30’+7? gooseneck trailer with Dexter air ride suspension axles that smooth out bumps in the road. The house weighs 21,000 lbs and has a total floor space of 460 square feet (42.7 square meters) The team made it easy to unhook the trailer from the truck – and the house automatically levels with a push of a button. Related: Self-sufficient SCARAB remote living habitat can be placed almost anywhere The interior is organized around the living room. The kitchen features a small wood-burning stove , granite countertops, custom cabinetry, a Miele induction cooktop, a combination steam and convection oven, a Bosch fridge, an on-demand hot water system, and a garbage disposal. The bathroom has a shower, a medicine cabinet, an efficient water heater and a whole house dehumidifier to rid the interior of excess moisture. Related: Affordable and compact Dinky Dub camper offers a modular twist to the vintage VW look A steel pipe ladder leads to the bedroom on top of the gooseneck. The bedroom has enough room to install a trundle bunk with a pull-out bed for temporary guests. This space also has a little room for toys and play time which can be closed off with a pocket door. A large catwalk connects the master bedroom to another bedroom with two closets. Air circulation is provided by an inline fan installed above the door. Two sets of vertical louvers provide privacy and block views from the outside, and LEDs light up the interior and exterior. + Rocky Mountain Tiny Houses Via New Atlas

Go here to see the original: 
This huge ‘tiny house’ on wheels can fit a family of five!

Enchanting tiny home combines French rustic charms and modern luxuries

June 23, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Enchanting tiny home combines French rustic charms and modern luxuries

French rustic charms and modern luxuries come together in this beautiful tiny home on wheels. France’s tiny house company Baluchon has outdone themselves again in their latest build called the Ostara, a tiny home built on a six-meter trailer. Currently located near a horse farm in Toulouse, the light-filled timber abode looks surprisingly spacious despite its small size and sleeps two in a loft bedroom. Custom built for clients Nathalie and Sebastien, Ostara was named after the stable close to the tiny home’s location. Although charming and rustic on the outside, the spruce -clad Ostara makes a grand impression with its large French doors flanked with curtains that open up to a light-filled living room. A large 1.8-meter-long sofa forms the living room’s focal point and can also comfortably lodge an overnight guest. A small bookcase, wood-burning stove , and a small dining table that accommodates three people is located to the left. To the right of the living room is the kitchen with a full-size sink, pantry, two-burner stovetop, fridge/freezer, and a gorgeous extendable wooden countertop. The bathroom with a full-size shower and composting toilet are tucked into the end of the home. Related: Fully-furnished tiny house from France easily fits a family of three A corner staircase with built-in storage leads up to the mezzanine with a large loft bed . Multiple double-glazed openings, including a broad bay window and one-meter-wide circular window, punctuate the home and provide views of the horses and rural surroundings. Sheep wool, cotton, linen, hemp, and wood fibers were used for insulation. The home is made from locally sourced materials. Baluchon’s beautiful homes are only delivered in France due to the company’s desire to limit carbon emissions. + Baluchon Via Tiny House Talk

Read the original: 
Enchanting tiny home combines French rustic charms and modern luxuries

Spiky sweets shop makes extraordinary use of the common traffic stopper

June 23, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Spiky sweets shop makes extraordinary use of the common traffic stopper

This new ice cream shop in Pozna?, Poland is a treat for the stomach—and the eyes. Clad in nearly a thousand white traffic cones, this spiky mobile shop for LODOVNIA is the creative work of local studio mode:lina architects . The eye-catching facade shows off an extraordinary use of an ordinary object, and references the conical shape of the ice cream cone. Completed this month, the LODOVNIA ice cream shop is a 35-square-meter building currently docked in the heart of Pozna?’s Stary Browar. Its sculptural facade is a response to the shop’s central location in the Courtyard of Art and LODOVNIA’s signature product: ice cream served in a cone. Nearly one thousand white traffic cones protrude out of the shop’s facade in five directions, giving it a whimsical and prickly appearance. Large glazed panels allow passersby to peek into the shop and also reflect Stary Browar’s surrounding architecture. In contrast to the white cones, the rest of the facade is painted black. Related: Hedgehog Concert Pavilion Makes Traffic Cones Beautiful “The interior is a black and white composition as well, warmed by triangle-shaped elements made of natural plywood,” wrote mode:lina. “Both the triangles and the shape of a sport cone further connect with the letter V in LODOVNIA’s logo, which makes the architectural result consistent with the ice cream shop’s visual identity system.” + mode:lina Images by Patryk Lewin?ski

Original post:
Spiky sweets shop makes extraordinary use of the common traffic stopper

Energy-efficient minimalist cabin blends into the surrounding alpine forests

November 22, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Energy-efficient minimalist cabin blends into the surrounding alpine forests

This Alpine dwelling pays homage to the  pine trees were cleared to give way to urbanization. Its tall and lean design causes minimal impact on the ground and the blonde pine wood blends in with the surrounding nature. The  pinewood that clads its outer skin, interior walls, floors and ceilings provides the home with warmth and comfort. Related: Enchanting Woodland Sculptures Pay Homage to the Witches of Pendle Forest in England A closed spiral staircase leads inhabitants throughout the home’s 3-levels while acting as a décor focal. The living room features a glazed wall that fills the room with natural light while framing the majestic scenery and its snowy caps. The home cleverly divides living areas, using different levels and ceiling heights that, along with good  insulation and a sustainable heating solution, help keep interiors warm. + Madritsch Pfurtscheller Via Blog Gessato Photos by Wolfgang Retter

Read more from the original source: 
Energy-efficient minimalist cabin blends into the surrounding alpine forests

Thatch-roofed Dune House mimics the windswept dunes and grasslands of Latvia

September 15, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Thatch-roofed Dune House mimics the windswept dunes and grasslands of Latvia

The house was built close to the Baltic Sea, where the owner can enjoy kitesurfing and have an easy access to the beach. Informed by the surrounding landscape, the design of the house accentuates traditional building techniques and locally available building materials. The team designed a modern shape and combined it with the softness of reed hatch. Related: The Dune House is A Striking Daylit Vacation Home For Architecture Lovers in Suffolk While the structural frame of the house, made of laminated timber , is visible on one side, while the reed hatch covers most of the exterior wall on the other. Timber planks line the ridge of the roof. Pine wood dominates the interior that references rural architecture . It houses a wood-burning stove , an open-plan lounge, kitchen, dining area and living room. Related: Black House Blues is a gorgeous woodland haven for music lovers “We wanted to make the interior soft, simple and clean,” said Kalinauskas. “We believe this kind of spatial experience helps the inhabitants feel relaxed without any disturbing details so they can enjoy the beautiful surroundings,” said the architects. + Archispektras Via Dezeen Photos by Juozas Kamenskas

See original here: 
Thatch-roofed Dune House mimics the windswept dunes and grasslands of Latvia

WSD Architecture’s Tiny Writer’s Studio is a Glowing Fairy-tale Haven in London

March 4, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on WSD Architecture’s Tiny Writer’s Studio is a Glowing Fairy-tale Haven in London

Read the rest of WSD Architecture’s Tiny Writer’s Studio is a Glowing Fairy-tale Haven in London Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Artist retreat , belfast sink , brass splashback , east london , London , north-facing skylight , off-set pitched roof , oriented strand board , painted pine tongue and groove , plumen lightbulbs , skylights , tiny retreat , tiny studio , wood-burning stove , wooden building , writer’s retreat , writer’s studio , WSD Architecture        

See more here:
WSD Architecture’s Tiny Writer’s Studio is a Glowing Fairy-tale Haven in London

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1437 access attempts in the last 7 days.