Vance Tsing Tao Pearl Hill visitor center blends into the landscape with a rolling green roof

August 9, 2017 by  
Filed under Green

Prolific architecture firm Bohlin Cywinski Jackson crafted the Vance Tsing Tao Pearl Hill Visitor Center in Qingdao, China with a gorgeous rolling green roof . Located at the base of the Zhushan National Forest Park, the wooden building ‘s undulating canopy mimics the mountain range in the backdrop. At 223,000 square feet, the visitor center is certainly massive, however it was carefully designed to blend into its natural surroundings thanks to its subtle stature and verdant green roof. Additionally, the building is strategically oriented so that visitors can enjoy amazing views of the mountain range on one side and expansive sea views on the other end. Floor-to-ceiling glazed walls provide these views while illuminating the building with natural light . Related: Manetti Shrem Museum’s 50,000-square-foot canopy was inspired by the agrarian landscape The designers choose to use wood as the building’s principle material to create a strong connection to nature. The unique wooden truss roof structure uses large logs to support a layer of Canadian Class J SPF wood. At the center of the undulating roof is an abundance of lush greenery, further integrating the building into its environment. The green roof was strategically designed to insulate the interior and reduce the building’s overall carbon footprint. + Bohlin Cywinski Jackson Via Archdaily Photography by He Lian

See the original post here: 
Vance Tsing Tao Pearl Hill visitor center blends into the landscape with a rolling green roof

Breathtaking bamboo building withstands earthquakes and boasts a zero-carbon footprint

August 9, 2017 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Thailand’s eco-friendly Panyaden International School has added a stunning new sports hall to its campus that’s built entirely of bamboo and stays naturally cool year-round in Chiang Mai, Thailand. Designed by Chiangmai Life Construction , the Bamboo Sports Hall features a modern organic design that draws inspiration from the lotus flower. The large multipurpose facility was built to withstand local natural forces including high-speed winds and earthquakes, and boasts a zero-carbon footprint. Completed this year, the Bamboo Sports Hall features a lotus-like organic shape in a nod to Panyaden International School’s use of Buddhist values in its academic curriculum. Its undulating shape also reflects the surrounding hilly topography. The 782-square-meter open-air building is supported with a series of arches and topped with three petal-like round roofs lifted up at the edges to let in natural ventilation and indirect light. The multipurpose facility can accommodate 300 students and includes futsal, basketball, volleyball, and badminton courts, as well as a stage that can be lifted automatically, and storage room for sports and drama equipment. Viewing balconies flank the sporting area and stage. Related: Chiangmai Life Construction creates homes using rammed earth, bamboo and recycled wood Bamboo was selected as the primary building material to maintain Panyaden’s “Green School” mission of a low carbon footprint and to blend in with the school’s existing earth-and-bamboo buildings. “Panyaden’s Sports Hall’s carbon footprint is zero,” write the architects. “The bamboo used absorbed carbon to a much higher extent than the carbon emitted during treatment, transport and construction.” The large openings for natural ventilation, insulation, and use of bamboo help create a comfortable indoor climate year-round. No toxic chemicals were used to treat the bamboo, which has an expected lifespan of at least 50 years. The exposed prefabricated bamboo trusses span over 17 meters. “Here we show how bamboo can create a space that is 15 meters wide and high without any steel reinforcements,” wrote the architects. “From the outside it looks like it has grown there or transformed from one of the rolling hills in the background to become a human artifice. As in fact the Panyaden International School Sports Hall is a combination of careful artistic design, beautiful detailed handicraft and major construction.” + Chiangmai Life Construction Via ArchDaily Images © Alberto Cosi, Markus Roselieb, Chiangmai Life Construction

See the rest here: 
Breathtaking bamboo building withstands earthquakes and boasts a zero-carbon footprint

Bad Behavior has blocked 2803 access attempts in the last 7 days.