Gorgeous year-round bath house in Sweden soaks up the winter sun

May 19, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Gorgeous year-round bath house in Sweden soaks up the winter sun

This minimalist bath house allows inhabitants of Karlshamn, Sweden, to enjoying the sea all year round. White Arkitekter designed the timber-clad building to age naturally for low-maintenance facilities that straddle both the water and the land. The town’s first bath house was carefully situated to soak up as much sunlight as possible all winter long, while protecting visitors from the chilly winter winds. Local organization Kallbadhusets Vänner (Friends of the Bath House) worked with local sponsors and the municipality to realize a project which would allow people to enjoy the sea all year round. Kallbadhus is located along a beach promenade, close to the public swimming hall . Sitting at a height of three meters above sea level, the sharply angled timber-clad volume straddles solid land and water while offering views of the sea. Related: Tiny Norwegian Prefab Bathhouse is Clad in Sustainable Kebony Wood Two glulam beams provide structural support for a small bridge that links the building to the beach. A common room with an adjoining terrace is flanked on one side by the women’s sauna and the by the men’s sauna on the other. The architects designed the saunas to receive optimal amount of sunlight while simultaneously offering protection from the wind. The exterior cladding is treated with a grey-pigmented oil which allows the wood to age naturally. + White Arkitekter Via World Architecture News

Continued here: 
Gorgeous year-round bath house in Sweden soaks up the winter sun

White Arkitekter wins bid to design Swedens tallest timber building

June 8, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on White Arkitekter wins bid to design Swedens tallest timber building

Located just below the Arctic Circle, the city of Skellefteå is surrounded by dense forests and renowned for its wooden buildings and timber construction techniques that range from traditional methods to modern technology. The 76-meter-tall Kulturhus i Skellefteå celebrates that heritage and will be built of locally sourced wood treated to withstand the harsh elements. The building’s lower, publicly accessible levels will be home to “Västerbottensteatern,” the county theater of Västerbotten; the City Library; the Anna Nordlander Museum; and “Konsthall,” Skellefteå’s art gallery. A hotel will occupy the top sixteen floors. Related: Vienna set to build the world’s tallest wooden skyscraper “A cultural centre in Skellefteå just has to be built using wood!” Said Oskar Norelius, lead architect at White. “We’re paying homage to the region’s rich tradition and we’re hoping to collaborate with the local timber industry. Together we will create a beautiful venue, open for everyone, which will both have a contemporary expression and age with grace.” The tower will be built with prefabricated glue-laminated timber modules reinforced with concrete slabs and steel trusses. Glazing will wrap around the building to offer stunning views of the landscape. The building will also be topped with a green roof and integrated with bicycle and pedestrian pathways. The building is slated for completion by 2019. + White Arkitekter Via Dezeen Images via White Arkitekter

See original here:
White Arkitekter wins bid to design Swedens tallest timber building

Crazy Corrugated Paper Cabin Changes Color Like a Chameleon!

December 13, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Crazy Corrugated Paper Cabin Changes Color Like a Chameleon!

Read the rest of Crazy Corrugated Paper Cabin Changes Color Like a Chameleon! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Chameleon Cabin , color changing house , corrugated design , Göteborgstryckeriet , Happy F + B , marketing , Mattias Lind , packaging , paper architecture , paper cabin , paper houses , temporary architecture , White Arkitekter        

Read more here: 
Crazy Corrugated Paper Cabin Changes Color Like a Chameleon!

Prefabricated Southend Pier Cultural Centre Sits At the End of the World’s Longest Pleasure Pier

September 25, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Prefabricated Southend Pier Cultural Centre Sits At the End of the World’s Longest Pleasure Pier

Read the rest of Prefabricated Southend Pier Cultural Centre Sits At the End of the World’s Longest Pleasure Pier Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , cultural centre , eco design , green architecture , Green Building , green design , modular construction , modular design , pier , Prefab , prefab construction , prefab design , southend , southend pier , southend pier cultural centre , sprunt , Sustainable Building , sustainable design , UK , White Arkitekter

Read more here:
Prefabricated Southend Pier Cultural Centre Sits At the End of the World’s Longest Pleasure Pier

Bad Behavior has blocked 1248 access attempts in the last 7 days.