Weathering steel wraps around a solar-powered California home

October 31, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Weathering steel wraps around a solar-powered California home

When Faulkner Architects was tasked with building a family home just outside San Francisco, the clients emphasized the importance of the environment. The Truckee-based architecture firm set about creating a striking site-specific dwelling with a small energy footprint. The result is an AIA award-winning three-bedroom home, called Miner Road, that’s wrapped in sheets of Corten Steel—chosen for its low maintenance and the way it “refresh[es] every time it rains, just like the landscape,” says architect Greg Faulkner. Located in Orinda on a sloped eight-acre site with large oak trees, Miner Road takes over the footprint of a former home that once stood on the property. The mature oak trees informed the orientation of the home and provide shade, while glass walls frame the trees’ large gnarled branches. Large cutouts in the weathering steel facade let in ample natural light and views of the landscape. Related: Green-roofed home with rusting walls appears to grow out of a Finnish forest “This bridging between interior and exterior is major feature of the main living space, and an entire wall is devoted to connecting the two visually,” wrote Faulkner Architects. In contrast to the weathering steel facade, the interior is bright and modern, and focuses on a natural materials palette , from the abundant use of white oak to white gypsum walls and basalt floor tiles. The home’s mechanical and electrical systems are designed at a 44.9% improvement over code and include a rainwater harvesting system and solar panels. + Faulkner Architects Via Dezeen

Here is the original: 
Weathering steel wraps around a solar-powered California home

Artist upcycles plastic bottles into enchanting chandeliers

October 31, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Artist upcycles plastic bottles into enchanting chandeliers

These elaborate chandeliers might look like they’re made from crystal at a distance—but take a closer look and you’ll see they’re actually crafted from recycled plastic bottles. Czech artist Veronika Richterová created these upcycled beauties as part of PET luminaries, a series of working lamps and chandeliers made from colorful PET. Previously featured on Inhabitat, Veronika Richterová won our hearts with her PET-ART collection made up of lifelike fauna and flora crafted from recycled plastic bottles. Colossal spotted the artist’s chandelier project and its current exhibition in Eden Unearthed at Sydney’s Eden Gardens that will run until February 2018. Related: Artist Veronika Richterová turns plastic bottles into beautiful plant and animal sculptures Her creative light fixtures are intricately detailed—Richterová cuts and twists the bottles into the desired texture, shape, and patterns, but also preserves enough of the original bottle shape to provoke dialogue about recycling. Richterová drew inspiration for her series from the way plastic bottles interact with light, and she works with bulbs and cables that give off minimal heat to protect the heat-sensitive sculptures. + Veronika Richterová Via Colossal

Go here to see the original: 
Artist upcycles plastic bottles into enchanting chandeliers

Free off-grid shelter pops up for urban explorers in Bordeaux

July 5, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Free off-grid shelter pops up for urban explorers in Bordeaux

Exploring the fringes of France’s famed wine-growing region is now easier and better than ever. After a long day’s hike—and enjoyment of some Bordeaux wine and cheese—urban explorers can take refuge in Le Haut Perché, an elevated shelter designed by London-based Studio Weave . Crafted as part of the Refuges Périurbains project, this unique shelter is one of eleven free overnight shelters on the edge of the city that encourage the exploration of Bordeaux’s fringe sites. Refuges Périurbains founder Bruit du Frigo and Zebra 3 commissioned Studio Weave to develop the Le Haut Perché hiking shelter, which sits along a pedestrian route connected by a series of site-specific overnight shelters. “The fringes of Bordeaux remain relatively unknown,” Studio Weave wrote. “As is common to this periphery in most cities, these areas are often overlooked, experienced from afar by car rather than as destinations in their own right. Bridging city and wilderness, peripheral urban sites also offer their own magic and potential.” The Refuges Périurbains shelters encourage exploration by providing free accommodation that sleeps up to nine people. Studio Weave’s contribution to the project is an organic shelter in the peaceful heart of Le Parc des Jalles and surrounded by watermills Le Moulin du Moulina. Elevated next to one of Bordeaux’s main water sources, Le Haut Perché takes inspiration from traditional water towers with its material palette and form. The raised shelter is built of timber and weathering steel to blend into the rural landscape. Related: Tiny off-grid Le Tronc Creux shelters blend into Bordeaux’s forests like old tree trunks “The arching platform captures focused sounds and vistas of water and woodland,” said the studio. “Each opening is composed to frame a particular moment, some to be experienced lying down, others stood or sat-up.” The arched roof extends over the sides of the shelter for solar shading . The Le Haut Perché can be booked in advance on the Refuges Périurbains website . + Studio Weave Images by Bruit du frigo

View post:
Free off-grid shelter pops up for urban explorers in Bordeaux

Contemporary Atlantic house celebrates the history of its coastal landscape

January 17, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Contemporary Atlantic house celebrates the history of its coastal landscape

Bates Masi + Architects completed a stunning eco-sensitive home that offers more than just rugged good looks. Located in Amagansett, New York overlooking the ocean from which the home gets its name, the Atlantic is a contemporary beauty that celebrates the maritime, military, and architectural history of the coastal landscape. The house takes design cues from the old military stations that once lined the coast, from the exposed beams used for storage to use of natural weather-resistant materials. The 2,300-square-foot Atlantic house faces the Atlantic Ocean as well as low sand dunes and the historic Life Saving Station. The station, which was built over a century ago, holds historical significance as the place where a guard discovered Nazi invaders coming ashore during World War II. The lifesaving station’s lookout towers and elevated decks provide panoramic views for the crew members, while the use of rugged materials protects the structure from succumbing to the elements. Related: Bates Masi Architects unveil tiny, daylit Beach Hampton House The Atlantic is also built with those same materials, chosen for their ability to withstand the coastal climate. Cedar, bronze, and weathering steel clad the home and will develop beautiful patinas over time: the cedar siding will lighten; bronze bars will turn dark brown then green; and the weathering steel will gradually rust to protect itself from further corrosion. The home was raised above the flood plain to reduce risk and to minimize the building impact on the landscape. Bedrooms are located on the lower levels, while the main living areas are placed atop and overlook stunning elevated views of the ocean. + Bates Masi + Architects Via ArchDaily Images via Bates Masi + Architects

Continued here:
Contemporary Atlantic house celebrates the history of its coastal landscape

Canada’s Glacier Skywalk Boasts Stunning Views and a Near-Zero Footprint

May 7, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Canada’s Glacier Skywalk Boasts Stunning Views and a Near-Zero Footprint

Read the rest of Canada’s Glacier Skywalk Boasts Stunning Views and a Near-Zero Footprint Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: canada , Columbia Icefield area , Corten steel , Glacier Skywalk , Golder Associates , Jasper National Park , national parks , near-zero energy construction , PCL Construction , Read Jones Christofferson Engineering , SMP Engineering , sturgess architecture , weathering steel

Originally posted here: 
Canada’s Glacier Skywalk Boasts Stunning Views and a Near-Zero Footprint

Bad Behavior has blocked 1091 access attempts in the last 7 days.