Weathered steel trees wrap around a solar-powered school building

October 17, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Weathered steel trees wrap around a solar-powered school building

Delft-based architectural office cepezed recently completed a solar-powered branch for Graafschap College in Doetinchem that — unlike most school buildings in the Netherlands — eschews natural gas in favor of a power supply that’s 100 percent electric. Built for the students of the Sports & Exercise and Safety & Craftsmanship departments, the new school building prioritizes a healthy indoor learning environment that maximizes access to natural daylight and views of the outdoors. In homage of the many oak trees that grow around the building, the architects partially wrapped the structure in tree-shaped weathered steel cladding that serves as a double skin for solar shading. Built to house approximately 700 students, the new Graafschap College branch at Sportpark Zuid features at its heart a large, light-filled atrium named The Midfield in reference to sports and teamwork. The Midfield is organized into a series of cascading terraces with large landing areas that serve as informal meeting spaces. The glass atrium roof floods The Midfield with natural light and is combined with sensor-enabled LED lighting to reduce reliance on artificial lighting. “In order to be able to look over the car park from the ground floor, and to give the building the appearance of a pavilion in green surroundings, the school has been elevated by a half-story and placed on a basement,” the architecture firm noted. “Beside the car park, the height difference is bridged by an elongated, landscaped staircase, which also incorporates a ramp.” Related: Green-roofed Copenhagen sports center is open to the public 24/7 For the facade, the architects installed alternating strips of glass and black aluminum panels to create a sleek and modern appearance. A second skin of perforated Corten steel cut into the shapes of oak trees is laid over the east, west and south facades of the building and helps deflect unwanted solar gain without preventing daylight from entering the building. cepezedinterieur handled the interior design, which also follows a contemporary aesthetic but with brighter colors and patterns that allude to sports and movement. In addition to solar panels, the school also uses solar boilers for water heating. + cepezed Photography by Lucas van der Wee via cepezed

Read the original:
Weathered steel trees wrap around a solar-powered school building

This breezy, green-roofed home in Singapore embraces nature from all angles

October 17, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This breezy, green-roofed home in Singapore embraces nature from all angles

Whereas many modern buildings in Singapore rebel against the country’s tropical climate with air-conditioned, hermetic spaces, international architecture firm Guz Architects decided instead to embrace the natural environment in its design of the Willow House. The single-family home takes on a breezy, pavilion-like appearance with open and well-ventilated spaces that tap into passive design principles and crosswinds for cooling. Draped in climbing plants and organized around ponds and gardens, the home feels like an extension of its lush surroundings. Spanning nearly 900 square meters, the Willow House was completed in 2012 for a young couple with three small children. “The house aimed to create dynamic spaces that encourage play and interaction,” the architects said. Surrounded by tall trees, the home is located in a private oasis of calm that looks a world apart from the dense urban environment  for which Singapore is famous. Oriented to optimize access to cooling breezes, the two-story residence is laid out in a L-shaped plan that wraps around a central courtyard with a pond. A single-story open veranda with an accessible rooftop garden anchors one side of the water courtyard and houses the primary living spaces. The other communal areas — such as the kitchen and dining room — as well as the concealed service areas are located on the ground floor, while the private areas are placed above on the first floor. The master bedroom and children’s bedrooms are placed on opposite sides of the first floor. Related: Lush green roof camouflages the Chameleon Villa into the Indonesian tropics A covered outdoor walkway on the first floor overlooks views of the roof garden and central courtyard , which comprises a large fishpond and a small island with trees. “The movement of water and fish brings life into the courtyard and draws the eye away from the building,” the architects said. In the area between the veranda and kitchen, the fishpond transitions into a shallow freshwater reflecting pond and finally transforms into a 3-meter-deep swimming pool that mirrors the home’s L-shaped layout. + Guz Architects Via ArchDaily Images by Patrick Bingham-Hall

Read more here: 
This breezy, green-roofed home in Singapore embraces nature from all angles

Greenery will engulf this pair of metal prefab offices in Madrid

October 30, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Greenery will engulf this pair of metal prefab offices in Madrid

Nature is encouraged to take over this pair of prefabricated metal buildings in a leafy corner of Madrid . Designed by BETA.ø architecture office for a tennis and padel school, these two small buildings use simple pitched-roof geometry to recede into the landscape, so as not to disrupt the existing tree-lined environment. To further blend the architecture into the landscape, a metal mesh is overlaid atop steel cladding to allow vines to surround the building over time. The pair of weathered steel buildings comprises an office, a customer service area, and storage space for sporting equipment. The buildings, prefabricated in an off-site factory, were discreetly placed atop small concrete slabs as foundation to minimize site impact and pressure on tree roots. A metal mesh wraps around the rusty-brown facade, constructed of insulation sandwiched between phenolic panels and sheets of weathered steel. The interior is lined with varnished pine plywood paneling in the office, while waterproof plasterboard and embossed steel is used in the storage unit. Related: Green roof-ready Backyard Room pops up in six short weeks The void between the two steel structures is turned into a new rest space framed by large deciduous trees. The architects write: “Their outward appearance and formal rotundity, together with leisurely contemplation, carry the user’s imagination to the dream of a simple life, in harmony with nature, to the shelter of a solid structure that protects and caresses its occupants, breathing naturalism, balance and peace.” + BETA.ø architecture office Via ArchDaily Images via BETA.ø architecture office

Go here to see the original: 
Greenery will engulf this pair of metal prefab offices in Madrid

New Feyenoord sports center has a perforated facade made from weathered steel

June 1, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on New Feyenoord sports center has a perforated facade made from weathered steel

A perforated weathered steel envelope shelters the interior of the new Feynoord Training Complex in Rotterdam , providing privacy and daylight for players and staff. Moederscheim Moonen Architects designed the complex as a new landmark for the city which will house various medical and wellness facilities, changing rooms for players, hospitality spaces and an auditorium. Offering facilities in line with the needs of a modern football club, the Feynoord Training Complex will be realized in a sub-area of the new Stadionpark district in Rotterdam as part of a larger masterplan . The building opens up towards two football pitches, while its rear facade “turns its back” to the public road. This provides privacy while enabling as much transparency and interaction as possible between the fields and the building. Related: Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground A sharply delineated facade doubles as a pronounced roof overhang . This element is made up of trapezium-shaped, expanded weathering steel panels with varying degrees of perforation . A red hue referencing the club’s distinctive colors reinforces the unique Feyenoord atmosphere. + Moederscheim Moonen Architects

Go here to read the rest: 
New Feyenoord sports center has a perforated facade made from weathered steel

Apple design director perfects a prefab home into an ultra-minimal, modern dwelling

January 26, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Apple design director perfects a prefab home into an ultra-minimal, modern dwelling

It should come as no surprise that when Apple’s Director of Store Design was in the market for a new house, he wanted a home that would be as modern and streamlined as his employer’s impeccable shopfronts. He, along with the team at Alchemy, tweaked the original designs of the Alchemy weeHouse to create the Sonoma weeHouse, a prefabricated home made up of two elevated open-sided boxes. The ultra-minimal home was swiftly assembled onsite between gnarled oaks and boasts fantastic views of the Santa Rosa valley in California. The 970-square-foot Sonoma weeHouse is based on Alchemy’s original weeHouse modified with several customizations and finishing requirements by the San Francisco-based client, who is also an architect. While the home’s design was finalized in Minnesota by the Alchemy team, the structure was mostly prefabricated in Oregon before it was shipped, 90 percent complete, to its California site. The steel accessories, which include stairs, porch railings, and lasercut trim, were prefabricated in and shipped out from Minnesota. The Sonoma weeHouse comprises two main modules—a 640-square-foot main house and a 330-square-foot accompanying guesthouse—set atop horizontally banded, board-formed concrete plinths . Both modules feature steel frames, nine-foot-tall sliding glass walls, custom corrugated weathering steel cladding, and ipe interiors with oiled oak cabinetry. The low-maintenance oxidized steel facade helps blend the home into the landscape of gnarled coastal oaks and seasonal grasses. Related: Alchemy Architects Build Tiny Prefab weeHouses that Connect with Nature The main house contains a whitewashed oak box in the middle that houses the bedroom and divides the open kitchen, dining room, and living room on one end of the box from the toilet and shower on the other. Sliding glass doors connect the interior to an outdoor bolt-on porch that cantilevers into the dramatic landscape valley of Santa Rosa. A rear walkway connects the main house to the small guesthouse. Doors, privacy screens, and insect screens are recessed to minimize visual clutter. + Alchemy Via ArchDaily Images © Geoffrey Warner

View post: 
Apple design director perfects a prefab home into an ultra-minimal, modern dwelling

Grow Box home clad in weathering steel harmonizes with a plot full of Japanese maple trees

July 22, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Grow Box home clad in weathering steel harmonizes with a plot full of Japanese maple trees

The 1,975-square-foot house is located in Lexiton, Massachusetts, on a lot populated by over 40 different varieties of Japanese maple trees carefully cultivated by the owners. Considering its surroundings, the house is a combination of a compact volume and spaces that form decks, gardens and courtyards . The integration of interior and exterior spaces is further accentuated by providing each room with a garden and unobstructed views of the surroundings through floor-to-ceiling windows . Related: What looks like giant white crystals is actually a lake house in Western Massachusetts The central courtyard houses a single Himalayan birch tree and collects rainwater and melting snow. Operable windows and sliding doors provide a more direct connection with the outdoors. Weathering steel panels used as exterior cladding material further integrate the home within its lightly disturbed natural surroundings. + MERGE architects Via Design Milk Photos by John Horner

Here is the original post: 
Grow Box home clad in weathering steel harmonizes with a plot full of Japanese maple trees

Cantilevered timber-clad retreat overlooks lakeside views in Canada

July 31, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Cantilevered timber-clad retreat overlooks lakeside views in Canada

Read the rest of Cantilevered timber-clad retreat overlooks lakeside views in Canada

Read more here: 
Cantilevered timber-clad retreat overlooks lakeside views in Canada

Camera Lucida Studio is Artistically Kinked to Frame Views in Two Directions

November 25, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Camera Lucida Studio is Artistically Kinked to Frame Views in Two Directions

Read the rest of Camera Lucida Studio is Artistically Kinked to Frame Views in Two Directions Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: artist studio , Austria , Bregenz , camera lucida , Christian Tonko , glazed end walls , natural daylight , raw concrete , raw steel , sculpture studio , semi-industrial , studio , tilted glazing , untreated oak , weathered steel

Read more here:
Camera Lucida Studio is Artistically Kinked to Frame Views in Two Directions

Tony Hobba Architects’ Third Wave Kiosk in Australia is Made from Recycled Sheet Piling

March 1, 2013 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Tony Hobba Architects’ Third Wave Kiosk in Australia is Made from Recycled Sheet Piling

Read the rest of Tony Hobba Architects’ Third Wave Kiosk in Australia is Made from Recycled Sheet Piling Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: australia , beach kiosk , eco-friendly design , Green Building , Reclaimed Materials , Recycled Materials , recycled metal , recycled sheet piles , recycled sheet piling , sheet piles , Third Wave Kiosk , Tony Hobba , Tony Hobba Architects , Torquay , weathered steel

More here:
Tony Hobba Architects’ Third Wave Kiosk in Australia is Made from Recycled Sheet Piling

Vik Muniz Transforms Gold Scrap Metal into Oversize Animal Collages

March 1, 2013 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Vik Muniz Transforms Gold Scrap Metal into Oversize Animal Collages

Read the rest of Vik Muniz Transforms Gold Scrap Metal into Oversize Animal Collages Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Armory Show , Brazilian artists , eco design , garbage collage , green design , recycle art , sustainable design , vik muniz , wasteland

Go here to read the rest: 
Vik Muniz Transforms Gold Scrap Metal into Oversize Animal Collages

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1005 access attempts in the last 7 days.