Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

December 26, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

Copenhagen-based Henning Larsen Architects has completed The Wave, a striking wave-shaped apartment complex that has made splashes internationally long before the project was finished. Located in Vejle, Denmark, the award-winning building was designed as an extension of its surroundings, from the waterfront location to the rolling, forested hills that rise from Vejle Fjord. The Wave’s sculptural silhouette comprises five rounded towers that create a new visual landmark for the town and are visible from rail, road and sea. Spanning an area of nearly 3.5 acres, The Wave consists of more than a hundred luxury apartment units along with a new public pier in front that aims to revitalize the waterfront. Although construction on the complex started in 2006, the financial crisis halted all progress after the completion of only two towers; construction resumed on the remaining three towers in late 2015. The wave-shaped towers consist of nine floors each and appear identical to one another to create the appearance of a unified building. The fifth and final tower of The Wave was finalized in November 2018. “The land surrounding Vejle is unique for its rolling hills, which are an uncommon sight in Denmark ,” explained Søren Øllgaard, partner and design director at Henning Larsen. “We designed The Wave as striking new presence in the Vejle skyline, one that reflects and embodies the surrounding area. We feel our design merges our own contemporary designs with a strong sense of local identity.” Related: Henning Larsen’s energy-efficient Kiruna Town Hall opens to the public The spectacular nature-inspired building garnered international attention and awards even before the project was completed. In 2009, The Wave’s two completed towers were crowned ‘Residential Building of the Year’ by Danish trade magazine Byggeri. The project has also earned an ABB LEAF Award for innovative architecture in 2012 as well as the prestigious Civic Trust Award in 2013. + Henning Larsen Architects Photography by Jacob Due via Henning Larsen Architects

Read more from the original source:
Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

July 27, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

Cities across the world are reclaiming their waterfronts – and that includes London, where a series of verdant gardens are sprouting to reconnect the populace with the Thames River. As part of the Nine Elms Riverside Strategy to revitalize the waterfront in South West London, local architecture practice Studio Weave was tapped to design a landscaped pavilion that draws inspiration from the bygone industrial era. Raised on timber-clad steel columns, the pavilion—called the ‘Nine Elms Thames Walk Pavilion’—combines copper-coated water tank panels with a lush and elevated garden that provides habitat for wildlife and shelter for passersby. Completed this month in collaboration with Churchman Landscape Architects , the Nine Elms Thames Walk Pavilion is part of a larger scheme to beautify the Thames Riverside Walk. The ground-level planters and the raised pavilion are both constructed with the same proprietary metal panels—typically used for water tanks—that have been sprayed with a copper finish in reference to the area’s industrial legacy. Over time, these panels will develop a natural green patina as they weather the elements. “Fabricated from copper coated water tank panels, the pavilion cradles a medley of rich foliage that acts as a honey pot for creatures great and small,” explains Studio Weave in a project statement. “Hawthorn trees, and a rainbow of grasses and perennials will create a home for wildlife as well as a splash of seasonal colour to the thoroughfare. Habitat is also created by the cladding to the water tower forming House Sparrow terraces. The area is known to host the House Sparrow, ‘Passer Domesticus,’ a species undergoing severe population decline.” Related: Magical new classroom reconnects children with nature in the UK To bring an extra splash of color to the structure, print artist Linda Florence was invited to design the colorful pattern on the screen-printed timber columns. The rope-work and abstract motifs also add interest to the installation. The Thames Walk Pavilion also provides furniture and equipment for use at Bourne Valley Wharf. + Studio Weave Images by Ollie Hammick

See the rest here: 
Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

Bad Behavior has blocked 1293 access attempts in the last 7 days.