Robotically fabricated Wander Wood Pavilion pops up in just over three days

December 4, 2018 by  
Filed under Green

Traditional materials and futuristic technologies have come together in the Wander Wood Pavilion, a large-scale robotically fabricated structure completed by students at the University of British Columbia in Vancouver. Installed as a temporary addition to the campus grounds, the experimental pavilion was fabricated and assembled in just over three days using a state-of-the-art eight-axis industrial robot at the UBC Center for Advanced Wood Processing . Constructed with built-in seating, the sculptural installation was built mainly of wood, a renewable material selected for its sustainable features and ability to store carbon. Completed in October 2018, the Wander Wood Pavilion is the result of the Robot Made: Large-Scale Robotic Timber Fabrication in Architecture workshop led by David Correa of the University of Waterloo, Oliver David Krieg of LWPAC, and SALA professor AnnaLisa Meyboom. A large team of students, staff, faculty and external partners worked on the project as part of the university’s SEEDS Sustainability Program , an initiative that aims to advance campus sustainability through multidisciplinary projects. Forestry Industry Innovation provided the funding. “Starting with computational tools for parametric design, structural principles for wood construction, robotic CNC milling and digital workflow management, participants were provided with a unique insight into the new opportunities and challenges of advanced design to fabrication processes for timber structures,” explains the team in their project statement. “Parametric design and robotic fabrication are disruptive new technologies in architecture that allow us to build high performance structures of unprecedented formal complexity.” Related: Provocative timber horn explores the hypnotic pull of the unknown The sinuous and latticed form of the sculptural Wander Wood Pavilion not only helps activate the surrounding public area, but its curved shape also creates a cocoon-like environment for visitors using the built-in bench seating. The research workshop installation was installed next to the university fountain in the Martha Piper Plaza. + UBC Center for Advanced Wood Processing Images by David Correa

Read more:
Robotically fabricated Wander Wood Pavilion pops up in just over three days

Harvard unveils Snhetta-designed HouseZero for sustainable, plus-energy living

December 4, 2018 by  
Filed under Green

The Harvard Center for Green Buildings and Cities (CGBC) at the Harvard Graduate School of Design has just completed HouseZero, an energy-positive living lab for sustainable architecture. Designed by renowned architecture firm Snøhetta , along with Skanska Teknikk Norway , the groundbreaking building aims to produce more energy over its lifetime than it consumes. Hundreds of sensors are embedded inside of HouseZero to continually monitor energy performance and advance data-driven research to help produce more energy-efficient and sustainable architecture. Billed as “an energy-positive prototype for ultra-efficiency,” the HouseZero living lab is set in a retrofitted pre-1940s house in Cambridge, Massachusetts. The renovated structure aims to meet near zero-energy targets for heating and cooling, use zero electric lighting during the day, produce zero carbon emissions and operate with 100 percent natural ventilation. The working prototype will serve as a research tool for understanding energy inefficiencies in existing buildings as a means to curb the current and future building stock’s impact on climate change while simultaneously helping property owners save on energy costs. “HouseZero’s flexible, data-driven infrastructure will allow us to further research that demystifies building behavior, and design the next generation of ultra-efficient structures,” said Ali Malkawi, founding director of the Harvard Center for Green Buildings and Cities and the creator and leader of the HouseZero project. “By creating both a prototype and an infrastructure for long-term research, we hope to raise interest in ultra-efficient retrofits and inspire substantial shifts in the design and operation of buildings.” Related: Snøhetta designs an energy-positive data center to fight climate change A combination of low-tech and cutting-edge technologies is used in HouseZero to meet the ambitious energy targets. In addition to passive design strategies and operable windows, for instance, the building is equipped with a window actuation system that uses sensors and a computer system to automatically open and close windows. Using data collected over time, the building will “adjust itself constantly” throughout the seasons to create a healthy and thermally optimized environment year-round. + HouseZero Photographer Credit: Michael Grimm

See the original post here: 
Harvard unveils Snhetta-designed HouseZero for sustainable, plus-energy living

Bad Behavior has blocked 777 access attempts in the last 7 days.