High-rise living in Utrecht to be transformed by a sustainable vertical village

January 18, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on High-rise living in Utrecht to be transformed by a sustainable vertical village

A trio of high rises are expected to outreach Utrecht, Netherlands’ tallest building and be a beacon of sustainable urban living in the historic city. The MARK Vertical Village, designed by a consortium of architects and developers, won a recent high-rise development contest and the team plans to break ground starting in 2021. The residential buildings will surround an urban forest and feature extensive greenhouses at their pinnacles. Urban agriculture will also be integrated into every level , making fresh fruits and vegetables widely available to all residents and dramatically reducing their food chain and carbon footprint . The buildings themselves will be climate neutral, meaning their everyday operation will not emit greenhouse gases. This is an important feat, considering buildings and construction account for nearly 40 percent of the world’s total greenhouse gas emissions. Related: “Vertical village” built almost entirely of wood to rise in Paris In addition to biodiversity, the complex also encourages social and economic diversity. About 60 percent of the residences will be reserved for renters, with the remaining available for ownership or senior housing with at-home care options. The more than 1,125 residences will be listed at a variety of rent scales, which aims to address rising concerns about affordable housing in the city. In response to frequent criticism that high-rise living generally promotes feelings of isolation , the MARK purposely encourages a collective lifestyle and sense of community . The design features numerous communal spaces such as restaurants, pools, shared laundry facilities, gyms, work spaces and artist studios. Residents will also have extensive bike facilities and a fleet of 100 shared cars. Construction for the innovative high-rise complex is expected to finish in 2023. The three buildings will be 80 meters (262 feet), 100 meters (328 feet) and 140 meters (459 feet), which is 28 feet higher than Utrecht’s current tallest building — the Dom Tower. “We all realize that if we build something higher than the Dom Tower, it also has to become something special,” chief architect Alderman Klaas Verschuure said in a statement. The Netherlands-based consortium of architects, designers and developers behind the project includes Karres en Brands , Stadswaarde , Koopmans Bouwgroep , J.P. van Eesteren , KCAP ; Geurst and Schulze . + MARK Images via Karres en Brands, Studio A2 Vero Visuals, de Architekten Cie, KCAP and Geurst & Schulze

Here is the original post:
High-rise living in Utrecht to be transformed by a sustainable vertical village

MVRDV proposes a glowing Times Square Taiwan with interactive media facades

January 11, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on MVRDV proposes a glowing Times Square Taiwan with interactive media facades

Prolific Dutch architecture firm MVRDV has unveiled a bold proposal to transform Taipei’s Main Station into a “Times Square for Taiwan.” Designed as part of a consortium led by Nan Hai Development, the Taipei Twin Towers aim to reactivate the area with two high-rises clad in interactive media facades. The mixed-use project would offer new retail, office space, two cinemas and two hotels, in addition to the unification and redevelopment of the existing plazas. Located on the east side of the city, Taipei Main Station is currently ensnared in an aging concrete jungle and offers an arrival sequence — the transportation hub includes access to inter- and intra-city buses, metro and the airport railway — that MVRDV principal and co-founder Winy Maas has described as an “anti-climax.” To revitalize the area as a tourist and shopping destination, the architects have proposed stacking a mix of small and large blocks together into “vertical village” skyscrapers. The smaller blocks, located near the bottom, would house different retail outlets while the larger blocks above would contain the offices, cinemas and two hotels. The blocks will be strategically stacked to not only create public atriums  but to also allow for natural ventilation. Landscaped terraces will be located on the top of the retail blocks and connected via escalators and elevated walkways. Some blocks would also be covered with interactive media displays that can be programmed to show major cultural spectacles, sporting events or advertising for the retail tenants. Related: Shimmering bamboo-shaped skyscraper to rise in Taipei “The Taipei Twin Towers will turn this area into the downtown that Taipei deserves, with its vibrant mixture of activities matched only by the vibrant collection of facade treatments on the stacked neighborhood above,” Winy Maas explained. “We break down the required program into pleasant small blocks that echo the surrounding urban quarters, thus fitting the density fit into its surroundings. People can climb over the blocks to the top — a true vertical village . And the space in between allows for social gatherings and natural ventilation.” + MVRDV Images via MVRDV

View post: 
MVRDV proposes a glowing Times Square Taiwan with interactive media facades

Vertical village built almost entirely of wood to rise in Paris

April 27, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Vertical village built almost entirely of wood to rise in Paris

Sou Fujimoto , Nicolas Laisné and Dimitri Roussel have won a design competition to design a striking new mixed-use development as a counterpoint to Paris’ urban sprawl. Titled “Vertical Village,” the 164-foot-tall tower will serve as a “new gateway” to the east suburb Rosny-sous-Bois and be built almost entirely of timber. The nearly 400-foot-long timber-framed structure will be reinforced with a concrete base and supporting column. Developed by La Compagnie de Phalsbourg and REI Habitat, the 303,542-square-foot mixed-use Vertical Village will comprise 57,000 square feet of office space and 183,000 square feet of housing, nearly a third of which will be allocated for social housing . Unlike the conventional architecture surrounding the structure, Vertical Village is designed in Fujimoto’s iconic architectural style with its undulating white form and seemingly random assortment of geometric canopies supported by thin pillars. Glazing wraps around the building as will greenery. Related: Paris hopes to create a forest 5 times bigger than NYC’s Central Park The ground floor and rooftop will house 64,583 square feet of open community space including a food court, day care center, family office, community centers, an escape game center, and a rooftop bar. A sports hub will span the full height of one section of the building and feature climbing walls , urban soccer pitches, and a gym. The Vertical Village is part of a wider government-backed scheme to revitalize Paris’ suburbs as directed by Inventons la Métropole du Grand Paris . + Sou Fujimoto + Nicolas Laisné + Dimitri Roussel Via ArchDaily Images © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

Read the rest here: 
Vertical village built almost entirely of wood to rise in Paris

‘Mountain Band-Aid’ Transforms Strip-Mined Mountainside Into a Vertical Eco Village

March 6, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on ‘Mountain Band-Aid’ Transforms Strip-Mined Mountainside Into a Vertical Eco Village

Mountain Band-Aid is a plan for a sustainable city designed to help mitigate mining damage in southern China while providing a place for local inhabitants to repopulate the countryside. From a distance, the vertical village looks like a graft of humanity onto the countryside – it reclaims the industrial scars created by past generations so that future generations can return to a lifestyle integrated with their surroundings. The project was recently awarded second place in eVolo’s 2012 Skyscraper Competition . Read the rest of ‘Mountain Band-Aid’ Transforms Strip-Mined Mountainside Into a Vertical Eco Village Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: evolo 2012 , eVolo 2012 skyscraper competition , green skyscraper , land reclimation , mountainside , rain water catchment , vertical village

Originally posted here: 
‘Mountain Band-Aid’ Transforms Strip-Mined Mountainside Into a Vertical Eco Village

Bad Behavior has blocked 1387 access attempts in the last 7 days.