This staggered, residential tower is draped with greenery in Quito

October 4, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This staggered, residential tower is draped with greenery in Quito

Acclaimed architecture firm Safdie Architects has been tapped to design a new residential tower that’s expected to be one of the tallest in Quito , Ecuador. Rising to 24 stories, the eye-catching project — dubbed Qorner — features a staggered tower with large garden terraces on every floor. Created in collaboration with local construction firm Uribe & Schwarzkopf, the striking high-rise will also feature operable glass walls for residents to embrace indoor-outdoor living and take advantage of Quito’s year-round temperate temperatures. Oriented to face the city’s central park, La Carolina, at the corner of the popular shopping street Avenida Portugal, Qorner mirrors the neighboring park’s lush environment in its design. In addition to the double-height garden terraces on each floor, the north facade of the building is partly covered with a dramatic living wall planted with native vegetation. A tree-lined infinity-edge swimming pool and garden top the roof. The projecting terraces on the east and west faces of the tower help shield full-height glazed openings from the sun and create a variety of double-height corner terraces that boast views in multiple directions. Perimeter concrete walls and columns as well as a central stabilization core were used to create a column-free interior with maximum flexibility. Related: Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing “We pride ourselves on developing projects unique to the place and program, and at the same time, incorporating principles that have long guided our work,” Moshe Safdie said. “While our projects around the world are diverse, our principles remain steadfast for each one: access to green space , the maximization of daylight and views in each dwelling, and fostering a sense of a ‘vertical neighborhood’ wherein each apartment forms part of a greater whole.” The Qorner is slated for completion in 2020. + Safdie Architects Images via Safdie Architects

See more here: 
This staggered, residential tower is draped with greenery in Quito

Lush greenery grows in and around this breezy Indian home

September 3, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Lush greenery grows in and around this breezy Indian home

When LIJO.RENY.architects  was tapped to design a modern house for the town of Tirur in the southern Indian state of Kerala — the name of which literally translates to “land of coconut trees” — there was no doubt that the region’s lush greenery would play a large part in the design. To bring nature into the home as much as possible, the architects used a grid layout that accommodates an indoor courtyard and outdoor verandas. This layout gave rise to the building’s name, the Regimented House. Numerous openings, long overhangs and perforated weathering steel screens provide shade and natural ventilation to keep the home cool in the region’s humid, tropical climate. Located on a 2.45-acre lot flush with trees and palms, the Regimented House shares the large property with an existing house owned by the client’s brother. The residents wanted a home that would provide a degree of privacy and autonomy, but they did not want the architects to erect a wall that would separate the new house from the brother’s house. They also didn’t want to be separated from the informal pedestrian path that divides the site and provides access to the main road. Thus, the architects crafted a decidedly contemporary home spanning 6,850 square feet that differs from the existing house with its long and linear form. “The simple yet formal nature of this built form, with the extended frontyard and backyard demarcated by hard landscape grids established a notion of a boundary, subtle nonetheless potent,” the architects explained. “Moreover, the grid layout was designed to accommodate landscaped courts of various types to ensure the essential blending in with nature as well as soften the otherwise bold presence of the built mass.” Related: Tsunami House is a green retreat perched high atop its own tower Designed to embrace indoor-outdoor living , the Regimented House comprises two floors organized around a central indoor courtyard with plenty of landscaping, including a vertical green wall . A minimalist palette and mostly white surfaces, punctuated by full-height glazing or openings, help keep the focus on the outdoor environment. The rooms of the house were also laid out for optimal natural ventilation. + LIJO RENY architects Via ArchDaily Images by Praveen Mohandas, Suneesh Suresh

See more here:
Lush greenery grows in and around this breezy Indian home

New images show greenery engulfing Singapores tropical skyscraper

August 30, 2018 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on New images show greenery engulfing Singapores tropical skyscraper

When we last saw local design practice WOHA Architects’ 30-story Oasia Hotel Downtown in Singapore, the tropical skyscraper had only begun to sprout the lush landscaping that would later overtake the building’s facade. Now, a little over a year-and-a-half later, we’ve been treated to new images of the high-rise that has become increasingly enveloped in creeping vines. This combination of nature and architecture is continued into the building’s embrace of indoor-outdoor spaces, particularly in the sky gardens designed by Spanish architect Patricia Urquiola , that feature verdant landscaping and spacious pools. Located in Singapore’s central business district, the Oasia Hotel features a sealed-off, air-conditioned tower sheathed in red aluminum mesh cladding. More than 20 species of creepers and vines grow on the facade and will envelop the exterior in a process largely helped along by the country’s humid tropical climate. The plants were also selected for low-maintenance and ability to withstand strong winds, particularly at the top of the tower. The vertical garden set against a vibrant red backdrop not only serves a striking visual component for the building, but it also helps reduce the urban heat island effect and clean the air of pollutants. Rising to a height of over 600 feet, the tropical skyscraper comprises four large outdoor spaces. Three massive verandas occupy the 6th, 12th and 21st floors, while a luxurious roof terrace can be found on the 27th floor. The roof terrace is protected from solar heat gain and noise pollution by a 10-story-tall screen constructed from the same material as the building’s red mesh aluminum cladding. Greenery also grows over the screen to give the rooftop terrace the impression of a hidden oasis. Related: This plant-covered Singapore skyscraper is the tropical building of the future Spanish designer Patricia Urquiola led the design of the outdoor spaces as well as the hotel interior. To give each of the outdoor locations an oasis-like appeal, she introduced verdant greenery and — on the 21st and 27th floors — added swimming pools lined with beautiful AGROB BUCHTAL tiles. + WOHA Architects Images via Infinitude

Originally posted here: 
New images show greenery engulfing Singapores tropical skyscraper

Off-grid Glass Cabin is built of recycled materials on reclaimed Iowan prairie

August 30, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Off-grid Glass Cabin is built of recycled materials on reclaimed Iowan prairie

Indianapolis-based architecture and design studio atelierRISTING recently completed the Glass Cabin, a family retreat that operates off the grid with minimal site impact. Designed and built by the architects on land belonging to a sesquicentennial farm in northeastern Iowa, the property is elevated off the ground to minimize disturbance of the grasslands and floodplain. Built in the shape of a wood-framed pole barn, the low-maintenance building is powered with solar energy. Set in a clearing in the woods next to the Wapsipinicon River, the Glass Cabin derives its name from  full-height low-E insulated glazing that wraps around its northern facade. Barn-inspired timber doors slide over the northern glass front for security when the retreat isn’t used. Flanked by outdoor terraces, the elevated home includes two bedrooms, one bathroom with a composting toilet, a great room, kitchenette and screened porch within 1,120 square feet. Indoor-outdoor living is embraced throughout the light-filled abode, as is natural ventilation. Natural and reclaimed materials were used throughout the off-grid home. Western Red Cedar was used for the structural framing, barn doors, exterior and interior siding and exterior decking because of its natural resistance to moisture, insects and fire. The timber was left untreated and will develop a silvery gray patina over time to match the aged barns nearby. Natural cork was used for the flooring, while the wall cabinets were custom-built from cedar. “While primarily a three-season retreat, a Norwegian designed wood stove provides warmth for the holidays,” the architects added. Related: A net-zero modern farmhouse kicks off a sustainable community in Texas To minimize construction waste, standard lumber sizes were used. The Glass Cabin, oriented on a north-south axis, relies on passive solar strategies to keep its energy footprint at a minimum. Energy efficiency is also secured with highly efficient mineral wool and rigid insulation, achieved by using R-30 floors, an R-20 roof and R-15 walls. The white metal roof also helps to minimize heat gain. + atelierRISTING Via ArchDaily Images by Steven & Carol Risting

See more here:
Off-grid Glass Cabin is built of recycled materials on reclaimed Iowan prairie

Pebble-shaped office building adds an icon of sustainability to Taipei

August 31, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Pebble-shaped office building adds an icon of sustainability to Taipei

Created as part of a greater revitalization project in Taipei’s Nangang District, Lè Architecture is an 18-story green office building that mimics the likeness of a standing moss-covered pebble with its tapered silhouette. Flat glass panels clad the exterior and give the building a polished finish. Vertical aluminum fins loop around the building to minimize unwanted solar heat gain . At night, the glazed building will be illuminated with different lighting effects to make the office appear to shimmer like a gem. To achieve LEED Gold status, Lè Architecture is designed to minimize energy demands. Natural light fills the interior through the building’s glass envelope to reduce reliance on artificial lighting. Green planters hung on the west side create a 60-meter-tall green wall to provide shading and regulate interior temperatures. Indoor trees on the south side create “urban living rooms” on every floor. Related: Taipei’s gorgeous Daan Park MRT raises the bar for metro stations everywhere “Pebbles that stay close to the riverbanks always have a green coat of mosses, giving the polished stones a unique texture,” write Aedas. “The vertical green wall on the façade turns the building into a standing pebble. The journey of pebbles from the river to the sea signifies the beginning of a successful journey. Meanwhile, the building’s egg-like shape implies that it is an incubator of knowledge and a metaphor of intellectual revival.” Lè Architecture is slated for completion in 2017. + Aedas Via ArchDaily Images via Aedas

Excerpt from:
Pebble-shaped office building adds an icon of sustainability to Taipei

Urban Crepe is a blooming Buenos Aires food stall in a repurposed shipping container

July 27, 2015 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Urban Crepe is a blooming Buenos Aires food stall in a repurposed shipping container

Read the rest of Urban Crepe is a blooming Buenos Aires food stall in a repurposed shipping container

Read the original post: 
Urban Crepe is a blooming Buenos Aires food stall in a repurposed shipping container

Crazy “missing link” Darwin fish can breathe air, walk on land AND climb trees!

July 27, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Crazy “missing link” Darwin fish can breathe air, walk on land AND climb trees!

Click here to view the embedded video. In Australia, there is a fish that has lungs, can walk on dry land , and breathe air, for up to six days. It’s not a new species, but it’s on the move. This has scientists warning that if the reaches the mainland, it could be devastating to native species, who are simply not equipped to share an environment with a super-powered creature such as this. Read the rest of Crazy “missing link” Darwin fish can breathe air, walk on land AND climb trees!

See the original post: 
Crazy “missing link” Darwin fish can breathe air, walk on land AND climb trees!

Artisan Moss’ plant paintings effortlessly bring the beauty of green walls indoors

January 28, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Artisan Moss’ plant paintings effortlessly bring the beauty of green walls indoors

If you’ve always wanted an indoor green wall but were too intimidated by the hassle of upkeep, look no further than Artisan Moss’ zero-maintenance living walls. Made from 100% real plants, each beautiful and lightweight “plant painting” can last for decades if kept out of direct sunlight. These effortless pieces of botanical art come in a variety of sizes and are preserved using environmentally friendly and non-toxic materials. + Artisan Moss The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “green wall” , “living wall” , Artisan Moss , botanical art , care-free green wall , indoor green wall , plant painting , reader submitted content , vertical green wall , zero maintenance , zero maintenance green wall , zero maintenance living wall

Original post:
Artisan Moss’ plant paintings effortlessly bring the beauty of green walls indoors

The Hiroshima Hut’s transparent skin allows local deer to watch you while you cook

January 28, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on The Hiroshima Hut’s transparent skin allows local deer to watch you while you cook

Read the rest of The Hiroshima Hut’s transparent skin allows local deer to watch you while you cook Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Hroshima , Hroshima Hut , Japanese arhcitecture , see-through house , see-through walls , sunken rooms , Suppose Design Office , transparent home

View original here: 
The Hiroshima Hut’s transparent skin allows local deer to watch you while you cook

Bad Behavior has blocked 860 access attempts in the last 7 days.