Red brick firehouse in Belgium runs on solar power

May 4, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Red brick firehouse in Belgium runs on solar power

Rotterdam-based studio Happel Cornelisse Verhoeven has built a charming new firehouse for Wilrijk, Belgium. The firehouse is clad in bright red bricks that stand out thanks to white grout and vertical columns made of larger bricks. The building is also incredibly sustainable, generating its own clean energy through a massive rooftop solar array . Located on the city’s main road, the three-story Fire Station Wilrijk doubles as a local landmark. According to Happel Cornelisse Verhoeven, “The monochrome character provides a recognizable identity in the neighborhood, an architecture parlante in which form and appearance irrevocably remind us of the function of the building and the urgency of its users.” Related: LEED Platinum fire station is powered with solar energy in Seattle The building is clad in a robust red brick to help it stand out. In contrast, the interiors feature gray concrete walls framed in CLT panels for a minimalist feel that emphasizes comfort and ease of movement. Spacious rooms and hallways are connected by wide doorways to allow firefighters to respond quickly during emergency calls. The building is divided into two spaces: a double-height garage toward the front that accommodates three firetrucks and firehouse support areas toward the back. The back of the firehouse includes operation rooms, dressing areas, a lounge, sleeping quarters, a kitchen and dining space. The work-focused rooms are on the lower two levels, while beds, the lounge and dressing rooms are on the top floor to make it feel more like home. To power all of these spaces, the firehouse generates its own solar energy via photovoltaic panels on the roof. The project also includes a solar water heater and heat pump to further boost its sustainability. + Happel Cornelisse Verhoeven Via Dezeen Images via Happel Cornelisse Verhoeven

Read more from the original source:
Red brick firehouse in Belgium runs on solar power

Whimsical guesthouse uses prefab timber and corten steel

May 4, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Whimsical guesthouse uses prefab timber and corten steel

Belgian firm  Atelier Vens Vanbelle  has created a stunning guest home for a client who works in the film industry. Located in the Uitbergen region of East Flanders, the Alex Guesthouse boasts an eye-catching design comprised of a unique curved volume made out of prefabricated timber  and clad in corten steel. Tucked into a wooded area of a private yard, the guesthouse sits on a slightly-raised hill, overlooking the main home on one side and a dense forest on the other. The property belongs to an executive in the film industry who tasked the Belgian architects to create a unique space to accommodate international guests. Comprised of a main cabin-like area with living space and one bedroom, the  compact structure  also houses a bar and cinema for entertaining. R elated: Old ruins are transformed into a cozy, off-grid guesthouse in France Prefabricating the materials off-site  enabled the architects to reduce the project’s construction time and costs, as well as reduce the home’s impact. Additionally, the natural materials used in its construction not only allow the structure to blend perfectly into its peaceful natural surroundings, but also reduced the project’s overall environmental footprint. Inside the whimsical guest home, visitors will find a bright and airy space, with minimal furnishings. With walls lined in varying exposed layers of LVL wood, the interior has a modern cabin-like aesthetic. The fun space is flooded with  natural light  thanks to a massive circular window. On the ground floor, the main living area, along with a combo kitchen and dining room make up the central living space, with the large bedroom off to the side. The guest home also has a basement space below and a watchtower above. The basement is set up with a quaint entertainment space, complete with a bar and film-viewing room with ample seating. Working upwards through the home, a  spiral staircase  wraps upwards to the watchtower that leads out to an open-air outdoor space to take in the views. + Atelier Vens Vanbelle Via Design Boom Photography by Tim Van de Velde

Here is the original:
Whimsical guesthouse uses prefab timber and corten steel

Bad Behavior has blocked 1963 access attempts in the last 7 days.