Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

December 26, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

Copenhagen-based Henning Larsen Architects has completed The Wave, a striking wave-shaped apartment complex that has made splashes internationally long before the project was finished. Located in Vejle, Denmark, the award-winning building was designed as an extension of its surroundings, from the waterfront location to the rolling, forested hills that rise from Vejle Fjord. The Wave’s sculptural silhouette comprises five rounded towers that create a new visual landmark for the town and are visible from rail, road and sea. Spanning an area of nearly 3.5 acres, The Wave consists of more than a hundred luxury apartment units along with a new public pier in front that aims to revitalize the waterfront. Although construction on the complex started in 2006, the financial crisis halted all progress after the completion of only two towers; construction resumed on the remaining three towers in late 2015. The wave-shaped towers consist of nine floors each and appear identical to one another to create the appearance of a unified building. The fifth and final tower of The Wave was finalized in November 2018. “The land surrounding Vejle is unique for its rolling hills, which are an uncommon sight in Denmark ,” explained Søren Øllgaard, partner and design director at Henning Larsen. “We designed The Wave as striking new presence in the Vejle skyline, one that reflects and embodies the surrounding area. We feel our design merges our own contemporary designs with a strong sense of local identity.” Related: Henning Larsen’s energy-efficient Kiruna Town Hall opens to the public The spectacular nature-inspired building garnered international attention and awards even before the project was completed. In 2009, The Wave’s two completed towers were crowned ‘Residential Building of the Year’ by Danish trade magazine Byggeri. The project has also earned an ABB LEAF Award for innovative architecture in 2012 as well as the prestigious Civic Trust Award in 2013. + Henning Larsen Architects Photography by Jacob Due via Henning Larsen Architects

Read more from the original source:
Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

February 6, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

This summer retreat in Denmark may look like a minimalist dream, but there’s a bit of an interesting design twist when you take a closer look. Danish architecture firm CEBRA designed Treldehuset, a timber getaway in Vejle that merges contemporary design with the traditional silhouette of a low gabled roofline. Deep roof overhangs on all side of the home make room for spacious sheltered terraces and give rise to the building’s image as a “double house—a house inside a bigger house,” say the architects, who liken the project to Russian nesting dolls. Set within a beautiful coastal environment with views of the fjord, Treldehuset’s design draws from the surrounding nature and is built to encourage active outdoor living. A restrained materials palette comprising larch cladding outlined by aluminum profiles and dark slate strengthens the building’s clean and simple lines. A sheltered terrace wraps around the inner volume punctuated with large windows and glass doors that slide open for indoor-outdoor living. “The effect of a double house is achieved by placing the thermal envelope beneath and inside a bigger house,” wrote the architects. “In this way, a roofed outdoor area occurs between the thermal envelope, the actual house and the larger shell, which give access to a protected area – a continuation of the interior which allows you, even on rainy summer nights, to eat, grill or maybe clean a newly caught fish. This transitional zone between indoor and outdoor constitutes an interesting space between the characteristic trees with a view of the fjord .” Related: Ancient Bacteria From Norwegian Fjords Could Be Used to Make the Ultimate Sunscreen Larch is used in the interior for continuity and is broken up by whitewashed walls and concrete. The living room, dining area, and kitchen are placed on the west side of the home, where wall-to-wall glazing blur the lines between indoors and out. The private rooms, such as the bathroom and guest room, are located on the east side of the home. + CEBRA Via Dezeen Images via CEBRA by Mikkel Frost

The rest is here:
Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

Bad Behavior has blocked 4134 access attempts in the last 7 days.