A curved tunnel provides an unexpected connection in a renovated, mid-century home

October 24, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on A curved tunnel provides an unexpected connection in a renovated, mid-century home

When a well-traveled couple tapped Australian design practice Nic Owen Architects to renovate and expand their modest 1940s home in Hampton, the architecture firm channeled the clients’ love of adventure into a design that boasts elements of mystery and surprise. Connecting the original clicker brick structure to a new extension is a dark tunnel that’s curved to obscure views of either end and to create what the architects call a “surprising adventure,” giving rise to the project’s name, the Journey House. The project brief called for greater living spaces, updated amenities and a strong connection with the outdoors to complement a more tranquil and relaxing home environment. To respect the neighborhood’s character, the architects preserved the existing building and tucked the contemporary extension into the rear away from view of the street. Obscuring the extension creates a “voyage of discovery” for visitors who enter the mid-century home and then travel through the black timber-clad, curved tunnel that opens up to the surprisingly bright and airy destination: the new timber-framed extension housing the open-plan living spaces. Large,  double-glazed windows and sliding doors provide the close connection to nature that the homeowners wanted. “Filled with natural light, vaulted ceilings and the abundance of space, this new extension adds modern life to a tired mid-century classic,” the architects said in a project statement. “The project was a great opportunity to explore the idea of journey, the path one takes exploring the environment, to create an enticing, stimulating, workable space. I enjoyed challenging the perception of a typical family renovation/extension.” Related: A modular extension boasts a seamless indoor-outdoor living experience Updated to 166 square meters, the renovated and expanded house also boasts improved energy efficiency. In addition to the double-pane glass windows and doors oriented to the north to capitalize on solar gain, the architects installed custom CFC solar shades and used recycled materials and LED lighting throughout. + Nic Owen Architects Photography by  Christine Francis via Nic Owen Architects

Read the original: 
A curved tunnel provides an unexpected connection in a renovated, mid-century home

A 1940s home gets an energy-efficient renovation for $250K

June 4, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A 1940s home gets an energy-efficient renovation for $250K

When the homeowners of a small, Cape Cod-style home in Arlington Heights, Illinois wanted extra room for their growing family, they turned to DII Architecture for help. The design/build firm not only added a second floor, but also oversaw a complete revamp of the ground floor. Conceived with a modern farmhouse aesthetic, the Wilke House is now flooded with natural light and features an airy, spacious interior that’s more energy-efficient than before thanks to a new suite of low-energy additions. Located on a large three-quarter-acre lot, the 2,150-square-foot home was refreshed with new white siding and a roof clad in Owens Corning shingles . The original Cape Cod attic was demolished and replaced with a new second floor with room for a double-height dining and meeting area that can be seen from above thanks to a new catwalk, which has Feeney DesignRail railings. Although the budget didn’t allow for a standing seam metal roof, the Wilke House makes its modern farmhouse influences evident through the material palette of warm woods matched with crisp white paint, extruded window elements, and indoor daylighting. “This project has quite a few sustainable elements,” says DII Architecture. “During the demo phase, we preserved as much of the first floor as possible, included old nominal 2×4 studs and white oak flooring. Low VOC paints were used throughout the home as well as LED bulbs. Energy Star appliances were also implemented. Lastly, Low-E windows [with] argon were used for the whole house.” Related: Crusty old Swiss barn transformed into a modern solar-powered home The renovated home, completed for $250,000 in 2016, offers bedrooms for the family’s two kids as well as a guest bedroom for when grandparents and friends visit. The large lot was preserved to provide an outdoor play area for the family’s children and dog. All second-floor rooms feature vaulted ceilings to help create the illusion of more space. + DII Architecture Images by Black Olive Photographic

View original post here: 
A 1940s home gets an energy-efficient renovation for $250K

Monsanto will scrap its notorious name after acquisition by Bayer

June 4, 2018 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on Monsanto will scrap its notorious name after acquisition by Bayer

“Monsanto” is a bad word in environmentalist circles. However, the company name so connected with concerns over glyphosate , the main ingredient in Monsanto’s product Roundup, will vanish following the company’s acquisition by Bayer — a deal described as “a marriage made in hell.” Bayer will retire the 117-year-old brand name Monsanto, The Guardian reported . Bayer said in a statement , “Bayer will remain the company name. Monsanto will no longer be a company name. The acquired products will retain their brand names and become part of the Bayer portfolio.” Related: Bayer’s proposed $66B Monsanto takeover is “a marriage made in hell” Activists say the deal will create the most powerful agribusiness in the world. In 2016, Bayer announced plans to acquire Monsanto, and said in their statement they signed an agreement for $128 per share later that year — which corresponds to a total cost of around $63 billion this year, considering Monsanto’s debt. Bayer chief executive Werner Baumann said, “We aim to deepen our dialogue with society. We will listen to our critics and work together where we find common ground. Agriculture is too important to allow ideological differences to bring process to a standstill. We have to talk to each other. We need to listen to each other. It’s the only way to build bridges.” Campaigners have protested the takeover — Friends of the Earth said it would “increase control over farmers and cut out competitors, and allow it to become the dominant ‘Facebook of farming .’” Friends of the Earth Europe food and farming campaigner Adrian Bebb said Bayer “will become Monsanto in all but name unless it takes drastic measures to distance itself from the US chemical giant’s controversial past. If it continues to peddle dangerous pesticides and unwanted GMOs then it will quickly find itself dealing with the same global resistance that Monsanto did.” + Bayer Via The Guardian Images via Depositphotos

Original post: 
Monsanto will scrap its notorious name after acquisition by Bayer

The Cornelia tiny house is a peaceful writer’s studio built with reclaimed wood

April 20, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on The Cornelia tiny house is a peaceful writer’s studio built with reclaimed wood

One of the best things to come from the tiny home  trend is the peace of living in a quiet atmosphere – which is especially important for writers. At the request of renowned children’s author Cornelia Funke,  New Frontier Tiny Homes  created The Cornelia — which is just 24 feet in length and 8.5 feet wide. Funke’s tiny house is a serene three-in-one space that can be used as a writing studio, a guest house and a library. The Cornelia’s high vaulted ceilings provide the tiny house with plenty of vertical space. Abundant windows provide plenty of natural light and stunning views of the surrounding forest. Reclaimed barn wood covers the walls and ceilings, giving the home an inviting cabin feel. A small deck is covered with a wooden awning, creating a serene spot to enjoy the outdoors. Related: Firefighter’s self-built tiny house is an earthship on wheels The designers customized the layout of the compact space  to fit Funke’s needs. High ledges span the length of both walls to provide ample space for storing books. Minimal furnishings open up the space and keep it safe from clutter. The desk, which is located under a large window, can be folded down when not in use. A small, incredibly space-efficient kitchen is located on one end of the home and the bathroom is located in a corner of the living space. The loft, which fits a king-size bed, is accessible by a movable ladder. The efficient, modern design and lush surroundings offer plenty of inspiration for the tiny home’s creative inhabitant. + New Frontier Tiny Homes Via Apartment Therapy Images via New Frontier Tiny Homes

See the rest here:
The Cornelia tiny house is a peaceful writer’s studio built with reclaimed wood

France’s 2015 World Expo Pavilion Challenges World Hunger with a Farm-to-Table Design

May 2, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on France’s 2015 World Expo Pavilion Challenges World Hunger with a Farm-to-Table Design

Read the rest of France’s 2015 World Expo Pavilion Challenges World Hunger with a Farm-to-Table Design Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 2015 milan world expo , 2015 world expo , farm to table , feeding the planet energy for life , france great market , france pavilion , french pavilion milan world expo , french pavilion world expo 2015 , great market , hops , hydroponic vegetables , hydroponics , timber frame , vaulted ceilings , world expo milan , world hunger , xtu architects

View original here:
France’s 2015 World Expo Pavilion Challenges World Hunger with a Farm-to-Table Design

Bad Behavior has blocked 1817 access attempts in the last 7 days.