Built on a budget, this elegant Dock Building glows like a lantern in Vancouver

June 20, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Built on a budget, this elegant Dock Building glows like a lantern in Vancouver

Tight budgets typically pose one of the biggest challenges in design projects. But as Michael Green, CEO and President of Michael Green Architecture , shows in his firm’s recently completed Dock Building, beautiful architecture is “always possible regardless of budget.” Built for the Royal Vancouver Yacht Club, the building melds modern and industrial influences in a sleek and sculptural volume that appears to glow like a lantern at night. Located on Jericho Beach in Vancouver , British Columbia, the Dock Building for the Royal Vancouver Yacht Club serves a large marine of sailboats. The facility consists of offices for the Harbor Master; educational spaces for children; a variety of workshops for maintaining boats, sails and gear; as well as bathrooms and showers. The modern yet simple design is made up of two intersecting wedge-shaped volumes created in reference to the cannery and the industrial waterfront building that once defined the site. “The design team at MGA aimed to demonstrate that all projects, from working industrial buildings to boutique museums , can and should be realized with grace and architectural dignity. Throughout, the details are modest and practical to work with the limited project budget,” said the Vancouver-based architecture firm in a project statement, adding that nearly half of the budget went to the foundation and piles. “The Dock Building exemplifies what a creative team, an ambitious client and a big vision can produce.” Related: Aperture-like windows maximize shading in this stunning Vancouver residence The Dock Building’s lantern-like effect can be enjoyed from the land and the sea. A glulam and translucent polycarbonate wall was installed on the side facing the land. The translucent facade glows at night and lets natural light into the workshop spaces during the day. On the side facing the sea and the marina are a row of garage doors and a glazed office frontage. The structure was built from glulam posts and beams with light timber infill decking and walls. White standing seam panels clad the exterior to mimic the color of nearby boats. The interior is predominately finished in construction-grade plywood. + Michael Green Architecture Images by Ema Peter

Continued here: 
Built on a budget, this elegant Dock Building glows like a lantern in Vancouver

Built on a budget, this elegant Dock Building glows like a lantern in Vancouver

June 20, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Built on a budget, this elegant Dock Building glows like a lantern in Vancouver

Tight budgets typically pose one of the biggest challenges in design projects. But as Michael Green, CEO and President of Michael Green Architecture , shows in his firm’s recently completed Dock Building, beautiful architecture is “always possible regardless of budget.” Built for the Royal Vancouver Yacht Club, the building melds modern and industrial influences in a sleek and sculptural volume that appears to glow like a lantern at night. Located on Jericho Beach in Vancouver , British Columbia, the Dock Building for the Royal Vancouver Yacht Club serves a large marine of sailboats. The facility consists of offices for the Harbor Master; educational spaces for children; a variety of workshops for maintaining boats, sails and gear; as well as bathrooms and showers. The modern yet simple design is made up of two intersecting wedge-shaped volumes created in reference to the cannery and the industrial waterfront building that once defined the site. “The design team at MGA aimed to demonstrate that all projects, from working industrial buildings to boutique museums , can and should be realized with grace and architectural dignity. Throughout, the details are modest and practical to work with the limited project budget,” said the Vancouver-based architecture firm in a project statement, adding that nearly half of the budget went to the foundation and piles. “The Dock Building exemplifies what a creative team, an ambitious client and a big vision can produce.” Related: Aperture-like windows maximize shading in this stunning Vancouver residence The Dock Building’s lantern-like effect can be enjoyed from the land and the sea. A glulam and translucent polycarbonate wall was installed on the side facing the land. The translucent facade glows at night and lets natural light into the workshop spaces during the day. On the side facing the sea and the marina are a row of garage doors and a glazed office frontage. The structure was built from glulam posts and beams with light timber infill decking and walls. White standing seam panels clad the exterior to mimic the color of nearby boats. The interior is predominately finished in construction-grade plywood. + Michael Green Architecture Images by Ema Peter

View original here:
Built on a budget, this elegant Dock Building glows like a lantern in Vancouver

Kilauea’s crater has been dramatically altered by eruption

June 20, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Kilauea’s crater has been dramatically altered by eruption

While Hawaii ‘s Kilauea volcano continues to erupt, this explosive episode of volcanic activity has already made a dramatic impact on the land, from the summit down to the ocean . Prior to the eruption, the crater summit presented as a massive lava pool. With the start of the eruption and the opening of fissures in early May, the lava drained from the crater toward lower ground. The subsequent explosions of ash and gas caused the crater to begin to collapse. Now, weeks later, the crater has become a steep, gray depression with a depth of 1,000 feet from the rim to its deepest point.   As the volcanic activity continues, so too does the deepening of the crater . The U.S. Geological Survey recently reported that the location of a GPS station within the crater dropped 200 feet within a week. Satellite images have helped to illustrate the speed and intensity with which the crater summit has deformed. “The fringes are so close together in the center of the caldera that they merge together and cannot be distinguished — a sign of the extreme and rapid style of subsidence happening at the summit!” wrote the USGS . Related: Kilauea lava boils away Hawaii’s largest freshwater lake in just a few hours While the images may be striking, Kilauea’s evolution is very much in line with what scientists expect to occur in the wake of an eruption and the subsequent draining of molten rock. “If you look at a lot of these big shield volcanoes, these collapse calderas are fairly common features,” Denison University volcanologist Erik Klemetti told Earther . Though such a crumbling of the caldera was anticipated, the ultimate conclusion of this eruptive event is yet to be determined. “I think it’s anybody’s guess,” Klemetti said. Meanwhile, the lava flow from the volcano is now more fluid and hotter than it was previously, posing a new, fast-moving danger to those in the region. Via Earther Images via USGS

Read the original here: 
Kilauea’s crater has been dramatically altered by eruption

This space-saving tiny home offers sustainable housing atop garages in Sydney

June 18, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This space-saving tiny home offers sustainable housing atop garages in Sydney

As the housing crisis in Sydney continues to intensify, some are tapping into the real estate potential in the city’s backyards and alleys. In a bid to catalyze the development of ‘laneway studios,’ Surry Hills-based McGregor Westlake Architecture has offered a small and sustainable housing model that builds atop existing garage units. Conceived “to subvert the council norm,” this smart tiny home boasts space-saving features and a striking contemporary design. McGregor Westlake Architecture’s Laneway Studio was developed partly to address the NIMBY (Not In My Backyard) reactions to shoddy laneway homes born from poor design and inadequate planning guidelines. In contrast, the architecture firm’s prototype shows how good design can turn a tiny and uninspiring plot into a tiny house that not only feels spacious, but also enjoys access to natural light and privacy. The windows on the east and west allow for natural ventilation, while exterior blinds mitigate solar heat gain — no air conditioning needed. The key to the design is the addition of a standing seam metal mansard roof punctuated by dormer windows. The interior, which measures a mere 269 square feet, is lined with honey-colored Australian Hoop Pine sourced from managed forests paired with a linoleum floor made largely of linseed oil. The tiny home comfortably accommodates two in an efficient layout that stacks the living spaces above the existing garage. An open living area, kitchen and dining space dominate the upper floor plan, and the bedroom and bathroom are tucked behind sliding wood-paneled doors. LED lighting is used throughout the tiny house. The homeowners also enjoy access to a rear courtyard . Related: Efficient SIP Laneway House Pops Up in an Unused Urban Backyard in Vancouver “The project is like a case study for a Laneway Studio or Garage-Top dwelling,” the architects said. “As the need for density and intensity of use grow, the 25sqm footprint is an important sustainable model for the fine-grained pedestrian city. In doubling the height of existing frontages and adding another layer of use along it’s length, this building type has the potential to positively transform lanes toward the qualities of our best streets: active, connected and urbane places.” + McGregor Westlake Architecture Images by Brett Boardman

More: 
This space-saving tiny home offers sustainable housing atop garages in Sydney

Prefab CLT pavilion cleverly encourages dialogue at a Vancouver TED conference

January 11, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Prefab CLT pavilion cleverly encourages dialogue at a Vancouver TED conference

An experimental pavilion popped up by the waters of downtown Vancouver for the TED2017 conference . Selected as the winning entry in the PAUSE international design competition, this interactive prefabricated timber structure explores the concept of personal space and interaction. Competition hosts nonprofit DBR | Design Build Research and the Vancouver TED2017 conference chose Kazan State University of Architecture and Engineering student Alsu Sadrieva’s submission from over 60 submissions represented by 21 different countries. PAUSE pavilion was designed to encourage passersby and conference attendees to reflect, gather, and interact. Structurlam donated the cross-laminated timber panels used for the prefabrication of the walls, while Interfor contributed dimensional lumber for the pavilion’s roof. The pavilion was weatherproofed with shrink-wrap. Related: Twin warming huts for TED conference evoke the Great Canadian Wilderness Approximately 150 stools were constructed and made from CNC-milled birch plywood topped with cushions of either preserved moss or wool felt donated by Filzfelt. The stools are inserted in the walls, making the perforated facade look as if hundreds of rods were sticking out. “The pavilion represents the thorny, challenging problems of the world today,” wrote DBR. “Chairs adorn the walls of the structure, giving it a jarring appearance. The exterior can only be smoothed by the removal of a chair – in effect solving a problem through gathering and dialogue.” The pavilion was designed for reuse after the TED2017 conference for different events in Vancouver. + DBR | Design Build Research Via ArchDaily Images via DBR | Design Build Research , © Ema Peter

More:
Prefab CLT pavilion cleverly encourages dialogue at a Vancouver TED conference

Worlds tallest hybrid timber building to boast Vancouvers most expensive new apartments

December 11, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Worlds tallest hybrid timber building to boast Vancouvers most expensive new apartments

New details and renderings have been released of Shigeru Ban’s Terrace House , a collection of luxury homes in what will become the world’s tallest hybrid timber building. Developed by PortLiving, Terrace House will be set at the center of Coal Harbor overlooking the waterfront with condos starting at $3 million—which makes them the most expensive new apartments in the city. The 20 homes will be constructed as “individual works of art” with energy-efficient systems and wood harvested from sustainably managed forests in southeastern B.C. Modern in appearance and in the materials used, Terrace House is poised to stand out as one of the most innovative residential buildings in the world. However, the 19-story building also relates to and complements the historic site context through triangular shapes, natural materials , and terraces that echo the design of Evergreen , a decades-old neighboring building. Landscape architect Cornelia Oberlander, who had also worked on the planting design of the Evergreen building, was hired to work on Terrace House for continuity. “Terrace House has been thoughtfully executed and planned, drawing on Shigeru Ban’s iconic design codes to ensure that each of the 20 homes are individual works of art,” said Macario (Tobi) Reyes, founder and CEO of PortLiving . “The residences each have a full suite of smart home technologies, museum-quality glazing that helps to control temperature and provides UV protection for art collections, and fully-integrated air conditioning and heating systems paired with in-floor radiant heating and cooling that extend onto enclosed balconies, creating comfort and maximizing use of indoor/outdoor living spaces all year-round.” Related: Shigeru Ban Architects unveil plans for the world’s tallest hybrid timber building Each home in the Terrace House will be optimized for views of the city, mountains, and inlet and open up to terraces through electronic-controlled glass-sliding panels. Custom fixtures and features designed by Shigeru Ban will be installed through the building. Smart home controls are equipped in every home as are 27-foot-tall ceilings, as well as in-floor radiant heating and cooling. Almost half of the units will take up entire floor plates, while others will be split over multiple levels. + Shigeru Ban Architects Via ArchDaily

More here: 
Worlds tallest hybrid timber building to boast Vancouvers most expensive new apartments

German city offers ingenious alternative to single-use coffee cups

December 5, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on German city offers ingenious alternative to single-use coffee cups

What do you do when you arrive at a coffee shop and realize you’ve forgotten your reusable mug ? Many of us, in need of caffeine, would guiltily accept the disposable cup that may or may not be recyclable. But the city of Freiburg, Germany came up with an inventive solution. They created the Freiburg Cup , which coffee lovers can snag for one Euro and return to participating stores to be cleaned and used again – up to 400 times. In Germany, over 300,000 disposable coffee cups are consumed every single hour, according to Freiburg representatives . And the 2.8 billion disposable cups consumed a year require 43,000 trees, 320 million kilowatt-hours of electricity, 1.5 billion liters of water, and 3,000 tons of crude oil – not to mention many aren’t even recycled . And these resource-intensive cups are typically used for a mere 13 minutes before being tossed out. The city launched the Freiburg Cup around a year ago, and there are now around 107 bakeries and cafes participating. The cups are manufactured in southern Germany. Related: Vancouver on track to kill wasteful single-use packaging Coffee drinkers can obtain the plasticizer- and BPA-free cup comprised of recyclable polypropylene at participating cafes, identifiable by a green sticker in the window. When they’ve finished the beverage, they can return it to any one of those cafes, which will disinfect the containers. The city doesn’t offer a reusable lid, for financial and hygienic reasons, they said. But they seem to think the disposable lids have a good chance of being recycled – when the cup is returned for cleaning, the lids are placed in a yellow bag for recycling. So far the Freiburg Cup has been incredibly successful, according to TreeHugger , with other cities in the country expressing interest. Coffee drinkers can find the locations of participating cafes on the Freiburg Cup website . + Freiburg Cup Via TreeHugger Images via Freiburg Cup ( 1 , 2 , 3 )

View original post here:
German city offers ingenious alternative to single-use coffee cups

3 reasons clean energy is poised to take off in developing cities

September 1, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on 3 reasons clean energy is poised to take off in developing cities

Move over, Vancouver. A full slate of cities in fast-evolving countries are ramping up renewable energy.

Originally posted here:
3 reasons clean energy is poised to take off in developing cities

Re-manufactured bikes and beyond: Circular design in action

September 1, 2017 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on Re-manufactured bikes and beyond: Circular design in action

Three ways designing for the circular economy is getting real.

Go here to read the rest:
Re-manufactured bikes and beyond: Circular design in action

Vancouver on track to kill wasteful single-use packaging

June 29, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Vancouver on track to kill wasteful single-use packaging

Vancouver , Canada wants to become a zero-waste city – no easy feat for an area with over 600,000 people. But as part of its Greenest City Action Plan , the city is exploring options to limit single-use packaging, like all those coffee cups, plastic bags and foam take-out containers littering our landfills . This summer they’re launching a pilot program to allow restaurants to fill take-out orders in reusable containers brought by patrons. Vancouver is teaming up with Vancouver Coastal Health to allow retailers and restaurants to fill orders in customer-brought containers. They pointed to container share programs in San Francisco, New York City, and Portland as examples of alternatives to the single-use waste issue in the past. Vancouver Coastal Health will work to ensure food safety and health for the program. Related: Insidious single-use coffee pods banned in German city Mayor Gregor Robertson said in a statement, “Vancouver is on track to be the greenest city in the world by 2020, and taking these next steps to reduce coffee cups, Styrofoam , and plastic bags from our landfills will take our environmental leadership to the next level.” He called for city residents to weigh in on reducing single-use packaging waste. If you live in Vancouver, you can find out about zero waste events or sound off on your ideas here . Even though Vancouver is taking large strides towards becoming a zero waste city, they’ve got a long way to go. According to city officials, 2.6 million coffee cups are tossed into the garbage every single week there, while around two million plastic bags end up in the trash. They also frequently find foam in Vancouver shoreline cleanup projects. But the effort to prioritize a zero waste future is a positive step, as the city encourages its citizens to shift their thinking on waste . Via the City of Vancouver ( 1 , 2 ) Images via Wikimedia Commons and Takahiro Sakamoto on Unsplash

Read the original here:
Vancouver on track to kill wasteful single-use packaging

Next Page »

Bad Behavior has blocked 967 access attempts in the last 7 days.