MVRDV to dramatically revitalize Frances historic Palais du Commerce

February 14, 2019 by  
Filed under Green

Dutch design firm MVRDV has won a competition to renovate and expand the historic Palais du Commerce in Rennes, France. The impressive 19th century palace had once served multiple public functions but now suffers from disconnect with current civic life. Working in collaboration with co-architects Bernard Desmoulin for developers Frey and Engie Avenue, MVRDV plans to reactivate the former public building and transform it into an inviting mixed-use destination that will serve as the centerpiece of the city’s main commercial street. The 18,000-square-meter redevelopment project will include not only a building restoration with a modern 6,000-square-meter timber expansion of the Palais du Commerce, but also the reactivation of the surroundings including the transformation of the Place de la République into a pedestrian-friendly public square as well as the conversion of the Rue du Pré Botté into a landscaped pedestrian area. The landmark building will also be updated with a sensitive approach that will be respectful of its iconic 19th-century design while greatly increasing the building’s transparency. In addition to the replacement of existing windows with larger panes of glass, glazed storefronts will be added to the arches of the arcade and a new grand, winding staircase will anchor the center of the facade. “Not only is Palais du Commerce a local landmark, but its transformation will turn the Place de la République into a popular destination and act as a vital catalyst for its surroundings,” says Nathalie de Vries, founding partner of MVRDV. “Our design approaches this task with an appreciation of the building’s history, but also with an eye towards the future, helping Rennes to achieve its urban vision. The additions that we will make are clearly modern in character, clearly showcasing this design as the latest chapter in the building’s storied history.” Related: MVRDV designs solar-powered “KoolKiel” with Jenga-like architecture in Germany The building’s mixed-use program will include new shops, a hotel, offices, a co-working space, a variety of leisure spaces — including a LEGO museum, event space and an electronic music bar — and a school for the kitchen and hotel industry led by chef Thierry Marx. All spaces of the building will be used more effectively, from the basements to the roof, which will include a new bistro in the building’s central dome. Construction on the project is slated to begin in 2022, with completion expected in 2025. + MVRDV Images via ENGRAM, diagrams via MVRDV

More here: 
MVRDV to dramatically revitalize Frances historic Palais du Commerce

MVRDV proposes a glowing Times Square Taiwan with interactive media facades

January 11, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on MVRDV proposes a glowing Times Square Taiwan with interactive media facades

Prolific Dutch architecture firm MVRDV has unveiled a bold proposal to transform Taipei’s Main Station into a “Times Square for Taiwan.” Designed as part of a consortium led by Nan Hai Development, the Taipei Twin Towers aim to reactivate the area with two high-rises clad in interactive media facades. The mixed-use project would offer new retail, office space, two cinemas and two hotels, in addition to the unification and redevelopment of the existing plazas. Located on the east side of the city, Taipei Main Station is currently ensnared in an aging concrete jungle and offers an arrival sequence — the transportation hub includes access to inter- and intra-city buses, metro and the airport railway — that MVRDV principal and co-founder Winy Maas has described as an “anti-climax.” To revitalize the area as a tourist and shopping destination, the architects have proposed stacking a mix of small and large blocks together into “vertical village” skyscrapers. The smaller blocks, located near the bottom, would house different retail outlets while the larger blocks above would contain the offices, cinemas and two hotels. The blocks will be strategically stacked to not only create public atriums  but to also allow for natural ventilation. Landscaped terraces will be located on the top of the retail blocks and connected via escalators and elevated walkways. Some blocks would also be covered with interactive media displays that can be programmed to show major cultural spectacles, sporting events or advertising for the retail tenants. Related: Shimmering bamboo-shaped skyscraper to rise in Taipei “The Taipei Twin Towers will turn this area into the downtown that Taipei deserves, with its vibrant mixture of activities matched only by the vibrant collection of facade treatments on the stacked neighborhood above,” Winy Maas explained. “We break down the required program into pleasant small blocks that echo the surrounding urban quarters, thus fitting the density fit into its surroundings. People can climb over the blocks to the top — a true vertical village . And the space in between allows for social gatherings and natural ventilation.” + MVRDV Images via MVRDV

View post: 
MVRDV proposes a glowing Times Square Taiwan with interactive media facades

Massive shipping container shopping center to pop up in Warsaw

January 3, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Massive shipping container shopping center to pop up in Warsaw

Nearly 300  shipping containers may soon be given a new lease on life as a massive pop-up shopping center in downtown Warsaw, Poland. Designed by local architecture practice Szcz and commissioned by investor Nowa Epoka Handlu, the cargotecture proposal would transform a 2.6-acre site into one of the world’s largest shipping container retail complexes. Named Implant, the three-story modular building would house approximately 80 tenants and host mixed programming from retail and restaurants to social and cultural space. Proposed for an empty lot adjacent to Warsaw’s ?elazna Street and Chmielna Street, Implant aims to revitalize a once-thriving area that was gutted during World War II and has since struggled to return to its former brilliance. In addition to urban revitalization, the project will inject much-needed greenery into the area with open courtyards and vertical green walls. Modeled after existing shipping container pop-up malls such as London’s BoxPark and Bangkok’s ArtBox, Implant will include a usable floor area of 5,318 square meters and will be split in three main zones: food and beverage, retail, and social and cultural event space. A total of 273 shipping containers will be used: 221 40-foot-long containers and 52 20-foot-long containers. The bars and restaurants will be located on the ground floor of the three-story building while studios, shops and other services will be placed on the upper floors. Related: Boxpark, London’s first pop-up shipping container mall, opens in Shoreditch “Vertical division of functions represents the synergy between culinary consumption taking place on the ground floor, either inside or outside the bars, while more qualified functions attract people who have special interest in visiting furniture designers, craftsmen and artists located on the first floor,” the architecture firm said. “The lot is enclosed from the southern side with a lower building containing a multifunctional space for concerts, exhibitions and other events and a pop-up children’s museum accessible from the courtyard. The mix of bars, studios providing obligatory workshops for different age groups and large functions (children’s museums and multifunctional indoor space) will create a mix of users that will come to the complex due to varied motivations.” + Szcz Images via Szcz

Here is the original: 
Massive shipping container shopping center to pop up in Warsaw

Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

December 26, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

Copenhagen-based Henning Larsen Architects has completed The Wave, a striking wave-shaped apartment complex that has made splashes internationally long before the project was finished. Located in Vejle, Denmark, the award-winning building was designed as an extension of its surroundings, from the waterfront location to the rolling, forested hills that rise from Vejle Fjord. The Wave’s sculptural silhouette comprises five rounded towers that create a new visual landmark for the town and are visible from rail, road and sea. Spanning an area of nearly 3.5 acres, The Wave consists of more than a hundred luxury apartment units along with a new public pier in front that aims to revitalize the waterfront. Although construction on the complex started in 2006, the financial crisis halted all progress after the completion of only two towers; construction resumed on the remaining three towers in late 2015. The wave-shaped towers consist of nine floors each and appear identical to one another to create the appearance of a unified building. The fifth and final tower of The Wave was finalized in November 2018. “The land surrounding Vejle is unique for its rolling hills, which are an uncommon sight in Denmark ,” explained Søren Øllgaard, partner and design director at Henning Larsen. “We designed The Wave as striking new presence in the Vejle skyline, one that reflects and embodies the surrounding area. We feel our design merges our own contemporary designs with a strong sense of local identity.” Related: Henning Larsen’s energy-efficient Kiruna Town Hall opens to the public The spectacular nature-inspired building garnered international attention and awards even before the project was completed. In 2009, The Wave’s two completed towers were crowned ‘Residential Building of the Year’ by Danish trade magazine Byggeri. The project has also earned an ABB LEAF Award for innovative architecture in 2012 as well as the prestigious Civic Trust Award in 2013. + Henning Larsen Architects Photography by Jacob Due via Henning Larsen Architects

Read more from the original source:
Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

Triangular windows bring light and drama to a stunning Bogota bakery

December 26, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Triangular windows bring light and drama to a stunning Bogota bakery

The site of a former house in Bogota has been reborn into a gorgeous bakery and cafe that respects the surrounding residential context. Designed by New York City-based Studio Cadena , the sculptural building draws the eye with oversized triangular windows, a monolithic concrete envelope and contemporary interiors featuring playful terrazzo floors, timber furnishings and pops of greenery. With an area of 7,500 square feet, the restaurant marks Studio Cadena’s second and largest commission for Masa, a popular bakery chain in Colombia. Inside, the building comprises a cafe and bakery along with a dining area and separate retail space. Outdoor seating can be found along a street-facing patio as well as in the rear garden area that overlooks the kitchen through a large circular window. To achieve an airy and open feel, the architects used an open-plan layout and delineated spaces with strategically placed elements such as a long concrete bar, cylindrical wood-clad service station and multi-tiered seating platform at the entrance. “The idea is that everything is connected, but the spaces remain fragmented for intimacy,” explained Studio Cadena founder and principal Benjamin Cadena. “In any space in the restaurant , you might hear or smell things that give a sense of the adjacent spaces, but it isn’t completely open. The design defines distinct spatial volumes yet allows you to move through them with the freedom of an open plan.” Studio Cadena designed all of the surfaces, fixtures and furniture. The variety of lighting designs also distinguish the different spaces, from the large paper globes in the corner cafe to the hand-painted metal mesh that hangs down in the middle of the building. Related: An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant The building volume is built with textured cast-in-place concrete walls inside and out. Triangular windows of different sizes punctuate the concrete envelope and open the restaurant up to natural light while establishing a connection between the street and the interior. + Studio Cadena Photography by Benjamin Cadena and Naho Kubota via Studio Cadena

See original here:
Triangular windows bring light and drama to a stunning Bogota bakery

Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

July 27, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

Cities across the world are reclaiming their waterfronts – and that includes London, where a series of verdant gardens are sprouting to reconnect the populace with the Thames River. As part of the Nine Elms Riverside Strategy to revitalize the waterfront in South West London, local architecture practice Studio Weave was tapped to design a landscaped pavilion that draws inspiration from the bygone industrial era. Raised on timber-clad steel columns, the pavilion—called the ‘Nine Elms Thames Walk Pavilion’—combines copper-coated water tank panels with a lush and elevated garden that provides habitat for wildlife and shelter for passersby. Completed this month in collaboration with Churchman Landscape Architects , the Nine Elms Thames Walk Pavilion is part of a larger scheme to beautify the Thames Riverside Walk. The ground-level planters and the raised pavilion are both constructed with the same proprietary metal panels—typically used for water tanks—that have been sprayed with a copper finish in reference to the area’s industrial legacy. Over time, these panels will develop a natural green patina as they weather the elements. “Fabricated from copper coated water tank panels, the pavilion cradles a medley of rich foliage that acts as a honey pot for creatures great and small,” explains Studio Weave in a project statement. “Hawthorn trees, and a rainbow of grasses and perennials will create a home for wildlife as well as a splash of seasonal colour to the thoroughfare. Habitat is also created by the cladding to the water tower forming House Sparrow terraces. The area is known to host the House Sparrow, ‘Passer Domesticus,’ a species undergoing severe population decline.” Related: Magical new classroom reconnects children with nature in the UK To bring an extra splash of color to the structure, print artist Linda Florence was invited to design the colorful pattern on the screen-printed timber columns. The rope-work and abstract motifs also add interest to the installation. The Thames Walk Pavilion also provides furniture and equipment for use at Bourne Valley Wharf. + Studio Weave Images by Ollie Hammick

See the rest here: 
Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

Herzog & de Meuron designs a Horizontal Skyscraper for Moscow

March 22, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Herzog & de Meuron designs a Horizontal Skyscraper for Moscow

Building on an urban waterfront often means compromised views for existing structures, but that’s not the case for the “Horizontal Skyscraper” in Moscow . As part of an urban revitalization plan for an abandoned historic brewery, Herzog & de Meuron unveiled designs for two new residential blocks that will be elevated 115 feet into the air and supported by slender white stilts. By raising the contemporary additions, the Swiss architects guarantee coveted panoramic views for residents and a preserved visual connection between the historic buildings and the Moscow River. Founded in 1875, the brick-clad Badaevskiy Brewery buildings that fell in disrepair after in the 2000s will be restored and renovated for new retail and community ventures such as a food market, clothing shops, a co-working space, gym, and childcare facilities. Herzog & de Meuron will lead the six-hectare heritage building restoration effort in addition to the new “Horizontal Skyscraper” envisioned as “a piece of city lifted up in the air.” Related: Herzog & de Meuron are upcycling a historic gasometer into a stunning residential tower The glazed and raised residences will comprise approximately 1.1 million square feet of apartments with glazed facades and private balconies. Eight “sky villas” on the upper level will also have private roof access. The architects have also planned for a new pedestrian-only public park that sits beneath the apartments and around the supporting stilts that the designers likened to “trunks of trees.” + Herzog & de Meuron Via ArchDaily Images via Herzog & de Meuron

Original post:
Herzog & de Meuron designs a Horizontal Skyscraper for Moscow

David Chipperfield to transform a 19th-century Berlin brewery into a bustling urban hub

December 30, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on David Chipperfield to transform a 19th-century Berlin brewery into a bustling urban hub

Read the rest of David Chipperfield to transform a 19th-century Berlin brewery into a bustling urban hub

More:
David Chipperfield to transform a 19th-century Berlin brewery into a bustling urban hub

Coffee Bar by jones | haydu brings a San Francisco neighborhood back to life

July 20, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Coffee Bar by jones | haydu brings a San Francisco neighborhood back to life

Read the rest of Coffee Bar by jones | haydu brings a San Francisco neighborhood back to life

Read the original:
Coffee Bar by jones | haydu brings a San Francisco neighborhood back to life

Herzog & de Meuron Renovates Open-Air Brazilian Gymnasium with Giant Fin-Like Panels

May 20, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Herzog & de Meuron Renovates Open-Air Brazilian Gymnasium with Giant Fin-Like Panels

Read the rest of Herzog & de Meuron Renovates Open-Air Brazilian Gymnasium with Giant Fin-Like Panels Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , Arena de Morro , Brazil , brazilian architecture , favela redevelopment , gym design , Herzog & De Meuron , Mãe Luiza neighborhood , Urban design , urban revitalization

View original post here:
Herzog & de Meuron Renovates Open-Air Brazilian Gymnasium with Giant Fin-Like Panels

Next Page »

Bad Behavior has blocked 3732 access attempts in the last 7 days.