Architects seek to give eternal life to a temporary wooden market hall in Stockholm

October 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Architects seek to give eternal life to a temporary wooden market hall in Stockholm

Years ago, Swedish architecture firm Tengbom created a temporary market hall for Stockholm’s Östermalm district while the permanent market was being renovated. Since its installation, however, the modular wooden building – constructed with sustainable and cost-efficient materials – has become quite popular among the locals, prompting the architects to find a permanent use for the beautiful building. Currently located on Östermalm’s Square in Stockholm, the modern wooden structure served as a temporary market space while the Tengbom team renovated the original market hall. The base of the building is clad in vertical strips of untreated pine, while the upper floor is covered in translucent polycarbonate sheeting that allows natural light to flood the interior. The building has a modular mounting system composed of steel brackets that allows for easy assembly and dismantling – a feature that will come in extremely handy when it’s time to move the building. Related: Temporary Market Hall made from sustainable materials pops up in Stockholm The first proposal for the building’s new use envisions a youth house that would be located near the Skärholmen’s shopping district. With a strong focus on physical fitness, the center would offer various activities that appeal to youngsters such as dance, climbing and skating. The center would serve as a community meeting point where young adults – girls in particular – can have a secure place to be active year round. The second proposal calls for a cultural center that would be located between the suburbs of Risse and Ursvik. The building would have space for art exhibitions and performances, as well as areas for various activities that would be geared to locals of all ages. The third idea is an open-air public bath, complete with a sauna and heated pools . The bath would be installed directly across from a sports center in Eriksdal, in central Stockholm. The building would provide a social place for the community that, according to the architects, would not only prolong the bathing season, but also extend the connection between the city and the water. + Tengbom Architects

Here is the original post: 
Architects seek to give eternal life to a temporary wooden market hall in Stockholm

Dutch team Nuon wins world solar car challenge – again

October 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Dutch team Nuon wins world solar car challenge – again

The Dutch have done it once again. Nuon, the superstar team from the Netherlands , won its third straight championship in the World Solar Challenge, a 1,860-mile (3,000k) solar car race across Australia’s outback. Since 1987, the World Solar Challenge has driven the conversation about solar energy and its potential. In 2017, the race began in Darwin, the capital of Australia’s Northern Territory, with its final destination in Adelaide, the capital of South Australia and the fifth largest city on the continent . At race’s end, a strong Dutch crowd, chanting “Nuna! Nuna!”, turned out to support the Nuna9 as it cruised to victory. The University Team came in second, followed by Belgium’s Punch Powertrain. The World Solar Challenge is one of the world’s most-watched innovation-based challenges. Past participants in the race include Google co-founder Larry Page and Tesla co-founder JB Straubel. Every vehicle in the race is powered by the sun, and most are funded by corporations or universities. With teams from the United States to Malaysia, from India to South Africa, the World challenge is truly a global affair. Related: How termites draw on solar power for climate control 2017 is the seventh win for Nuon, with a winning time of 37 hours, 10 minutes and 41 seconds. Although the Dutch team prevailed this year, its time fell from 2015, when the team completed the challenge in 33.03 hours. This year’s winning strategy involved a change in driving style to adjust for the weather conditions, which included strong winds. The solar car was setup in such a way as to take advantage of the wind like a sailing ship, which gave it a boost over the other contenders. “It’s such a weird feeling,” said Nuon Solar Team member Sarah Bennink Bolt, “we’ve doing this thing for one-and-a-half years, and all of a sudden it’s ending… you have to have a bit of luck [to win].” Via Phys.org Images via Phys.org

Originally posted here:
Dutch team Nuon wins world solar car challenge – again

Beijing’s futuristic new subway stations are straight out of Blade Runner

June 19, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Beijing’s futuristic new subway stations are straight out of Blade Runner

Beijing-based Qing-X Architectural Studio has completed construction on a series of futuristic subway stations that look like they came straight out of a science fiction movie. Spiraling metal metal tunnels wrap the elevated platforms while providing plenty of daylight and natural ventilation. Architect Qi Ji Jun was inspired by the simple, yet functional form of a traditional scroll form: “The curved paper jerked at the two ends, seemed to be towed by the pen.” This concept is reflected in the tubular rail cladding of the platforms, which creates a sense of unity and movement throughout the multiple subway stations . The streamlined design is not only aesthetically pleasing, but functional; the two triangular corners that spiral out of the tunnel help augment the drivers’ field of vision. Related: China unveils train that travels on ‘virtual tracks’ Currently, the Fangshan line has 11 stations, with 9 aboveground tracks and 2 underground tracks. The stations consist of three stories, with the metal and glass-clad platforms located on the top open-air level. The overlapped roofs over the platforms contain a rain-screen ventilation gap, which pushes hot air up and outwards during the hot summer months. The area around the stations is surrounded by a verdant green belt with plenty of green space.

Original post: 
Beijing’s futuristic new subway stations are straight out of Blade Runner

The Dutch Mountains is the ‘interactive work and residential environment of the future’

November 1, 2016 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on The Dutch Mountains is the ‘interactive work and residential environment of the future’

Perhaps the most notable aspect of the Dutch Mountains design is its shape. From the outside, it recalls the hull of an enormous ship just launched into a body of water, with either end curving upward to a height of 147 feet. An aerial view reveals that the building surrounds a private green space spanning nearly 43,000 square feet. There, workers and residents can relax in a park-like setting, hold outdoor meetings, or enjoy a picnic on the shore of a man-made pond—all while protected from the noise and pollution of the major highway running adjacent to the proposed site. The park is visible from all of the development’s amenities, offering a pleasant view of nature as opposed to looking out onto other buildings. Related: New Dutch housing model lets students stay at a senior living home for free The Dutch Mountains features a 52,000-square-foot lobby, which houses the reception area for offices upstairs. The entrance to restaurants, conference venues, a health club, an indoor swimming pool , a supermarket, and an exhibition space are also located on this level. Beyond the lobby is close to 100,000 square feet of office space, laboratories, and hotel rooms. The Dutch Mountains’ ideal tenants include large businesses as well as startups, as the building is designed to be flexible to the needs of each company. The mixed use project is proposed for De Run in the municipality of Veldhoven, in the Eindhoven area. The Dutch Mountains will support the claim that Eindhoven is the “smartest region in the world” by housing the Brainport Experience Center where business come to present their latest innovations. Also included in the plans are a field lab for innovative construction and energy technology, and a garden for food production. + Studio Marco Vermeulen + BLOC Images via Studio Marco Vermeulen

The rest is here:
The Dutch Mountains is the ‘interactive work and residential environment of the future’

These stunning photos of empty subways are colorful works of art

July 27, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on These stunning photos of empty subways are colorful works of art

Influenced by architecture photographer Julius Shulman , Forsyth’s first metro series, “Montreal Metro”, started out as a school project and ended up earning him a 2015 International Photographer of the Year award. Today, the young artist’s attraction to subway architecture only grows as he travels the world capturing gorgeous shots of empty platforms, colorful halls, and various ubiquitous underground areas. Related: Klaus Leidorf’s Breathtaking Aerial Photography Transforms Landscapes into Abstract Art Although most would struggle to add life to empty areas, Forsyth’s work, which can be seen on his Instagram page, is full of symmetry and vibrancy. The photographer does some post-editing on his photos, such as editing out security cameras or graffiti, but tries to capture the normally-crowded areas in their natural empty state when possible. + Chris M Forsyth Images via Chris M Forsyth

Excerpt from:
These stunning photos of empty subways are colorful works of art

SOM reveals design for new sustainable capital city in Egypt

March 24, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on SOM reveals design for new sustainable capital city in Egypt

Read the rest of SOM reveals design for new sustainable capital city in Egypt Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Egypt new Capitol city , New cairo , SOM , SOM architecture , SOM Cairo , SOM Cairo design , SOM Design , SOM Egypt , SOM new capitol city , sustainable design , urban architecture , Urban design , urban living , urban planning , urban sustainability

See the rest here: 
SOM reveals design for new sustainable capital city in Egypt

PTW Architects Unveil Glittering Gold Brazzaville Stadium Design for the 2015 All-Africa Games

April 3, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on PTW Architects Unveil Glittering Gold Brazzaville Stadium Design for the 2015 All-Africa Games

Australian architectural firm PTW Architects designed a glistening golden stadium for the upcoming 2015 All-Africa Games taking place in Republic of the Congo. Congruent with its brassy exterior, the Brazzaville stadium will be built with ultra-modern sports facilities along with quite a few ecological features. According to the architects, the shiny golden facade of the stadium was inspired by the “sun’s rays, as a symbolic interpretation of the longevity of the games and the excitement and colour that competition brings to the African countries participating in the event.” Read the rest of PTW Architects Unveil Glittering Gold Brazzaville Stadium Design for the 2015 All-Africa Games Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 2015 , All African Games , Architecture , Brazzaville Stadium , Democratic Republic of Congo , golden stadium , modern stadium design , ptw architects , sports facilities in africa , stadium design , urban architecture        

Continued here:
PTW Architects Unveil Glittering Gold Brazzaville Stadium Design for the 2015 All-Africa Games

Brooklyn Boulders Rock Climbing Gym Allows Workers to “Climb the Walls” to Reduce Stress

February 14, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Brooklyn Boulders Rock Climbing Gym Allows Workers to “Climb the Walls” to Reduce Stress

Do stressful workdays make you want to climb the walls? Well, thanks to Brooklyn Boulders , you can now literally climb the walls to help relieve stress and stimulate your productivity. The climbing company’s venue in Somerville, Massachusetts is equipped with a 122-foot-high by 122-foot-long climbing wall topped with a spacious collaborative work area in the upper mezzanine. This unique climbing wall/office combo, set in a 40,000 square foot facility, is based on the philosophy that “physicality stimulates innovation and creativity.” Read the rest of Brooklyn Boulders Rock Climbing Gym Allows Workers to “Climb the Walls” to Reduce Stress Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: active work environments , active workspace , Brooklyn Boulders , Brooklyn Boulders Active Collaborative Workspace , Massachusetts , rock climbing wall , Somerville , urban architecture , Urban design , urban office design        

Read the original here:
Brooklyn Boulders Rock Climbing Gym Allows Workers to “Climb the Walls” to Reduce Stress

Bad Behavior has blocked 1075 access attempts in the last 7 days.