The 1970s brick Upside-Down House gets an eco-friendly refresh

July 5, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on The 1970s brick Upside-Down House gets an eco-friendly refresh

Melbourne-based Inbetween Architecture has breathed new life into a dark and tired 1970s double brick home in Kew, Australia. Nicknamed the Upside-Down House, the gut-renovation includes a dramatically transformed interior with a focus on natural daylight and energy efficiency . In addition to increased daylighting with skylights and adherence to passive solar principles, the remodeled home was fitted with energy-saving LED lighting, hydronic heating, improved insulation and solar-powered ventilators. When Inbetween Architecture was tapped for the project, the team debated between renovating and knocking the structure down to start anew. After weighing the environmental and cost benefits, however, the architects decided to retain the existing house, which was structurally sound but extremely dated and depressingly dark. As a result, they focused on bringing natural light into the home. Since the ground floor receives less access to daylight , the team decided to flip the ground floor and the first floor programming by placing the bedrooms on the ground floor and the communal living areas in the light-filled first floor — thus giving rise to the home’s nickname, the “Upside-Down House.” “The favorite part of our renovations is without question the soaring cathedral-like skylights that not only brought light in, but created space above without impacting on the roofline,” said the client, a young family of four. “Visually, our house flowed from room to room with the feature stair-case leading directly to the open tallow-wood living areas lit up by the northern sun. This flow continued to the outdoors with the clever relocation of an outdoor balcony to link to the previously isolated pool-area allowing for an expansive out-door entertaining area second to none.” Related: Smart Home targets affordability and eco-friendly design in Australia The architects replaced the home’s original seven “closet”-sized bedrooms with four spacious bedrooms. The interior design follows a minimalist aesthetic with hidden storage to avoid clutter. Created to meet a six-star energy rating, the home takes advantage of thermal mass from the existing concrete slabs on both floors and the externally insulated double brick walls. Long roof eaves and new dual shading help mitigate solar gain . + Inbetween Architecture Images by Tatjana Plitt and Nick Stephenson

Go here to see the original: 
The 1970s brick Upside-Down House gets an eco-friendly refresh

A 17th-century Spanish hospital gets transformed into a cozy library

July 5, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A 17th-century Spanish hospital gets transformed into a cozy library

When Madrid-based design practice Murado & Elvira Architects won a competition to turn the ancient Sancti Spiritus Hospital into the Public Library and Historic Archive for the Spanish city of Baiona, they wanted the renovation to focus on the concept of hospitality. In contrast to the historic stone and plaster facade that was left in place, the architects transformed the interior with maple wood volumes to create a sense of coziness and comfort. Eight years in the making, the 1.5-million Euro adaptive reuse project was completed in March of this year. Located in the historic city center, the 17th-century Sancti Spiritus Hospital is protected under Bien de Interés Cultural status; however, the building suffered major alterations over the years, including the destruction of its interior in the 1970s. Instead of merely renovating the structure, Murado & Elvira Architects also worked to return parts of the building back to their historic roots. The interior, though, was given an entirely new identity organized around a thick stone wall that recalls the building’s original construction. All the rooms are wrapped in warm maple plywood, which was also used for the furnishing. “When we first visited the old building we felt the need for our project to create a new interior identity, connecting and giving continuity to the old structures,” say Clara Murado and Juan Elvira of the two-story renovation . “The building could be understood as a solid stone plinth and a wooden fitment on top of it. The library becomes a furniture to be inhabited. We always had in mind the studio of Saint Jerome in Antonello da Messina’s painting where the whole studio seems to be built around the book.” Related: An old London chapel is reborn into a modern home and artist studio The library’s interior layout was also informed by the historical sequence of rooms. The Historic Archive, the children’s library, and the service rooms dominate the ground floor. The children’s library also opens up to a courtyard space. Three stairs lead up to the upper floor where the main reading room, individual study alcoves, bathrooms, offices and bench reading rooms are located. + Murado & Elvira Architects Images via Imagen Subliminal

Here is the original: 
A 17th-century Spanish hospital gets transformed into a cozy library

Bad Behavior has blocked 1293 access attempts in the last 7 days.