German architecture students and refugees build a beautiful timber community center

February 22, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on German architecture students and refugees build a beautiful timber community center

Architecture students from Germany’s University of Kaiserslautern teamed up with 25 refugees to build a timber community center for a refugee camp in Mannheim, Germany. Completed as part of the “Building Together—Learning Together” program, the 550-square-meter structure breathes new life into the bare-bones surroundings with a beautiful new gathering space. The design/build project prioritized ecological and cost-effective design without compromising construction quality. The timber community center was created in response to the desolate conditions of the Mannheim refugee camp located on the former American Spinelli Barracks. To aid in the refugee crisis , 18 architecture students teamed up with 25 refugees to design the new building, from concept to final build. The students lived at the refugee camp and worked intensively for six weeks from mid-August to the end of October to realize the project and help teach their new coworkers basic building skills and German. Related: Self-shaping shelters that could revolutionize emergency housing The community center is made almost entirely of lightweight untreated timber , with the larger components prefabricated in a hangar of the former military facility and later assembled onsite. The main walls are clad in Douglas fir while the latticework walls are used as structural support, allowing for natural ventilation and light while also creating a beautiful dappled play of light and shadow. The center wraps around a small garden courtyard as well as a large outdoor events space. Built-in seating is arranged around this area, shielded from the elements by a two-meter-wall canopy and partitions. The center also includes a pair of storerooms that can be adapted for different uses in the future. + Atelier U20 Via ArchDaily Images © Yannick Wegner

Read the original: 
German architecture students and refugees build a beautiful timber community center

Earth, air and fire inspire deep green interior of Ecuador’s twisted tower

February 22, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Earth, air and fire inspire deep green interior of Ecuador’s twisted tower

Design firm Arquitectónica transformed an 18-story tower in Quito, Ecuador into a slender urban sculpture that twists upwards to meet the sky. The building’s animated exterior is matched by a deep green interior designed by Marcel Wanders , and belongs to a larger scheme comprising four major developments conceived in collaboration between leading experts in real estate development, industrial design and architecture. The architects achieved the twisting shape of the tower by displacing the floor plates, generating the impression of movement. Nestled between two orthogonal buildings, the Oh Residences introduce an element of playfulness and surprise to the neighborhood. Related: Marcel Wanders Unveils Plant-Sprouting Swing for Droog The interior design, inspired by Ecuadorian flora and fauna , offers diverse spaces that reference three classical elements–earth, air and fire. The areas referencing earth use authentic natural materials , while sensations of serenity, softness and tranquility dominate the spaces where air is the main motif. Contrasts that combine crafts, patterns and colors mark the spaces with fire as the thematic guide. + YOO + Marcel Wanders + Arquitectónica + Uribe & Schwarzkopf

View original here: 
Earth, air and fire inspire deep green interior of Ecuador’s twisted tower

Bad Behavior has blocked 1141 access attempts in the last 7 days.