Students build a low-cost yet high-quality sustainable home from recycled materials

October 4, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Students build a low-cost yet high-quality sustainable home from recycled materials

Affordable and sustainable housing is possible—and Studio 804’s many projects are proof. Working together with University of Kansas architecture students, Studio 804 produced their latest design/build project, called 1330 Brook Street, in a working-class neighborhood in the city of Lawrence. As with their previous projects, the energy-efficient home is designed with LEED standards in mind and makes use of passive solar strategies to save on energy. The three-bedroom, two-bath home is located on an undesirable urban infill site in the East Lawrence community. Although the 1,300-square-foot home is decidedly contemporary , the architects were careful to integrate the dwelling into the existing neighborhood fabric. The handsome yet understated home is clad in insulated metal panels salvaged from a scrapped tennis center project in town. The cedar boards used for the roof overhangs were reclaimed from railroad bridge trestles. “As we design toward LEED Platinum standards, we are integrating passive strategies for lighting and sun shading,” wrote Studio 804. “With an exterior screening system and concrete floor for thermal mass, the southwest glazing allows optimal temperatures year round. We are also selecting materials based on a desire for longevity and ease of maintenance, including the re-purposed metal panel cladding system and insulated glass units for the southwest glazing.” Related: Kansas University students build net-zero home with LEED Platinum and Passive House certification The ADA-compliant home features a flexible open-plan interior—save for the fixed kitchen—with plenty of built-in storage space to give the homeowner control over the use and layout of the space. The light-filled home also opens out to a small “outdoor room” on the south side, blurring the lines between indoor and outdoor living. A rooftop array of 16 solar panels provide up to 4.8 kilowatt-hours of power—expected to meet the home’s energy demands—while low-flow fixtures and LEDs help reduce energy needs as well. + Studio 804 Via Dezeen

Originally posted here:
Students build a low-cost yet high-quality sustainable home from recycled materials

Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

October 4, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

Shanghai is adding yet another futuristic building to its modern skyline. The Chinese megacity just broke ground on the Shanghai East Library, a new public library that will serve 4 million visitors a year and be much more than a repository for millions of books. Designed by Schmidt Hammer Lassen Architects , the massive 115,000-square-meter library will be a state-of-the-art, energy-conscious facility that feels like a shared “living room” with diverse programming. In 2016, Schmidt Hammer Lassen Architects won an international competition to design the Shanghai East Library, and recently released new renderings to commemorate last week’s groundbreaking. The library will be located in Pudong next to Century Park, the city’s largest park, and will be surrounded by landscaped courtyards and gardens. The library comprises a monolithic trapezoidal volume that appears to float above the tree canopy as well as two lower pavilions that house a 1,000-seat performance venue, exhibition and events space, and a dedicated children’s library. “The Shanghai Library client had a vision for the library – the future of the library should be a space for inspiration, learning, exchange and creation. Throughout the design process we have followed the same goals and beliefs in what we felt the library should be, that we wanted to create a building that focused on people and create spaces that are interconnected and inclusive. The aim is to create a building that feels like a second home for the citizens of Shanghai,” said Chris Hardie, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “Creating a building of this size is an enormous challenge. The complexity of program spaces required in a new modern library such as this goes far beyond being simply a container for physical books. As we always believe a new modern library should be, we envisage this will become a ‘living room’ for Shanghai’s citizens bringing them new learning and cultural experiences binding them closer to their own city and the world.” Related: Schmidt Hammer Lassen breaks ground on LEED Gold-seeking incubator in Shanghai The library is continuously clad in clear, insulated, and fritted glass organized in horizontal bands of varying transparency to evoke the image of striated rock. These alternating bands of transparent, semi-transparent, and insulated glass let in natural light while controlling solar gain. A grand central atrium forms the heart of the library and is flanked by three staggered reading rooms that open the building up to outdoor views. The modern library will offer both paper and digital reading and, as expected of Shanghai, will be highly integrated with technology. The building will serve as a resource center, knowledge exchange center, technology experience center, think tank, and international communication platform. The library is expected to open to the public by the end of 2020. + Schmidt Hammer Lassen Architects Images via Schmidt Hammer Lassen Architects

Original post:
Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

Bad Behavior has blocked 1495 access attempts in the last 7 days.