Breezy brick house with a ground-floor cafe mimics the shape of a cuckoo clock

July 16, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Breezy brick house with a ground-floor cafe mimics the shape of a cuckoo clock

In the coastal Vietnamese city of Da Nang, Ho Chi Minh City-based architectural firm Tropical Space has combined a single-family home with a coffee shop to create an architecturally striking mixed-use building that evokes the playful shapes of a cuckoo clock. Dubbed the Cuckoo House, the home is built predominately from locally sourced clay brick to tie the structure to the local vernacular, while the use of bold geometric shapes throughout the building give it a distinctly contemporary edge. The home also takes advantage of sea breezes with its porous facade that harnesses natural cooling for relief from the tropical heat. Built for a couple and their two children, the Cuckoo House spans an area of nearly 3,000 square feet across two floors and an attic. To make the most of its rectangular east-west plot, the architects split the ground floor into three sections: the entrance gate and parking pad on the east side along with a small storefront and bathrooms; the coffee shop and bar in the middle; and a semi-enclosed courtyard with a pool on the west side. Large arches surround the brick-paved courtyard and bring cooling breezes and views of the surrounding garden into the space, and full-height glazing wraps the coffee shop to blur the line between indoors and out. Related: Solar screen brings beauty and heat relief to a Vietnam home The residential section of the building is located atop the ground floor “base block” and split into three blocks: the double-story Block A with the master bedroom on one floor and the bathroom and walk-in closet on the other; the double-story Block B with the kids’ bedroom above and the living room below; and Block C that contains the kitchen and dining area. All three blocks are connected and open up to outdoor terraces with operable glazing and views. “Like a habit, most of people’s daily activities usually take place in functional spaces. Tropical Space detaches walls, which are used to defined the place and offer the buffer space to urge people to leave their rooms and join together,” the architects explained. “These buffer layers can be used flexibly, connecting the indoor and the outdoor of the house, which could make the family activities be both private and open. Meanwhile, it allows the breeze to go through all corners of the house, and make it chill in the tropical summer.” + Tropical Space Images via Tropical Space

Go here to see the original:
Breezy brick house with a ground-floor cafe mimics the shape of a cuckoo clock

Porous brick walls keep this bold Vietnamese home naturally cool

July 11, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Porous brick walls keep this bold Vietnamese home naturally cool

In an effort to beat the tropical heat in southern Vietnam’s Long An province, Ho Chi Minh City-based architecture firm Tropical Space created a home that maximizes natural ventilation. Dubbed the Long An House, the residence takes inspiration from traditional Vietnamese architecture but uses contemporary design elements to create an energy-efficient house that follows the local vernacular yet stands out with a minimalist design. Topped with a sloped roof divided in two parts, the home features porous brick walls, an open-sky courtyard and a layout that harnesses the region’s cooling crosswinds. Spanning an area of nearly 3,230 square feet, the Long An House includes two floors arranged around a central courtyard open to the sky. A simple construction palette of brick and concrete defines the minimalist building, which is punctuated by views of greenery throughout. Brick is featured in the home in a variety of ways, not only as a structural and facade material but is also used for cooling the home. The front yard is paved with hollow clay bricks, which can absorb the rain and reduce heat on the floor, while porous brick walls let wind and light through without compromising privacy. “The Vietnam traditional house is stretched from front to back creating continuous functional spaces,” the architects noted in a project statement. “These spaces’ boundaries are estimated by light with different intensity and darkness. The layout utilizes the wind direction of the local area in different seasons.” Related: A “green veil” of plants protects this home from Ho Chi Minh City’s heat Oriented east to west, the Long An House is entered from the west-facing front yard with a vegetable garden that connects to the living area through massive glazed doors that fold open to allow cross-breezes to blow through the length of the home. The courtyard with a pool occupies the center of the home and is flanked by two corridors. The one to the north contains a galley kitchen, while a terrace is found on the south side. The rear of the home comprises a master bedroom and another courtyard (also with folding glass doors) with access to the chicken coop. Two en suite bedrooms are located on the upper floor. + Tropical Space Photography by Oki Hiroyuki via Tropical Space

See the rest here:
Porous brick walls keep this bold Vietnamese home naturally cool

Bad Behavior has blocked 1786 access attempts in the last 7 days.