A dark, timber home rests peacefully among evergreen pine trees

October 30, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A dark, timber home rests peacefully among evergreen pine trees

San Francisco- and Oslo-based firm  Mork Ulnes Architects has unveiled a black  timber home tucked into a forestscape in Norden, California. To connect the home with its stunning scenery, the chalet-inspired Troll Hus was clad in pine tar-treated wood and elevated off the landscape with large concrete pillars for minimal site impact. The massive, 3,300-square-foot family home holds court in the middle of a pine forest , just an hour and a half outside of Sacramento. To blend the home into its pristine natural environment, it was clad in dark wood. The black, timber structure sits high up near the tree canopies, giving off a sense of peaceful solitude among the soaring trees. Related: A cypress tree grows through this hillside home in Los Angeles According to the architects, the inspiration for the design was to create a family home where the residents could reconnect with nature, whether inside or outside the home. They explained, “The design is driven both by the extreme environmental conditions found at a 6,800-foot elevation and a California sensibility of generous indoor-outdoor living.” While the elevation of the home certainly affords stunning views, the pillars are also a strategic feature that provides resilience and passive temperature control . The concrete legs were meant to reduce the impact on the environment and protect the home from snow fall, which can reach up to 800 inches during winter. Additionally, putting extra elevation to the home allows for optimal solar exposure in the winter and shading from direct sun in the summer. The orientation of the house also shields the building from strong winds. On the interior, the living space is clad in light wood paneling, creating a soothing vibe. An abundance of large windows brighten the interior with natural light . The open living and dining layout was designed to offer ample room for entertaining or simply enjoying the views in solitude. A large terrace wraps around one side of the home, further enhancing the design’s strong connection to the outdoors. + Mork Ulnes Architects Via Freshome Photography by  Bruce Damonte

See original here: 
A dark, timber home rests peacefully among evergreen pine trees

Architects recycle shipping containers into a breezy Dhaka home

October 30, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Architects recycle shipping containers into a breezy Dhaka home

In Dhaka, Bangladesh , local architecture firm River & Rain transformed four shipping containers into a light-filled, three-story house spanning 134 square meters. Completed in 2017, the cargotecture dwelling doesn’t hide its shipping container roots yet manages to exude a welcoming and livable atmosphere through strategically cut openings, terraces that emphasize indoor-outdoor living and greenery that grows up, around and through the building. Recycled materials were also used throughout the home, which is named Escape Den after its tranquil setting on the outskirts of the city. Spread out across three floors, the Escape Den organizes the kitchen and dining spaces on an elevated ground floor and places the living room and bedroom areas on the upper levels. Accessed via a side gate off of a dirt road, the property features an entry sequence that begins with a short flight of stairs from the parking pad to a sheltered deck. The deck consists of the dining area and other seating options oriented to face views of the lawn, which takes up approximately two-thirds of the site. The covered deck also connects to a shipping container converted to house a small media room, kitchen and bathroom. The caretaker’s room is located in the back. A flight of stairs traverses the central atrium space — anchored by an almond tree and a veil of green vines that hang from the ceiling — and connects to a glass-enclosed living room. Another flight of stairs leads up to the third floor, where a third shipping container, housing the two bedrooms, is set perpendicular to the bulk of the building in a dramatic cantilever and is topped with a green roof . One of the bedrooms also connects to an outdoor terrace . The green-roofed shipping container can be reached via a spiral staircase. Related: German company converts old shipping containers into gorgeous living spaces “The hefty look of those containers has become dramatically airier with some skillful ensemble of architectural details,” the architects explained. “The floated platforms of the house, intertwining stairs and diverse direction of container placement have made the project more visually eye-catching.” + River & Rain Photography by Maruf Raihan , Hasan Saifuddin Chandan  and Snahasis Saha via River & Rain

View original post here: 
Architects recycle shipping containers into a breezy Dhaka home

Bad Behavior has blocked 1154 access attempts in the last 7 days.