PAU’s inclusive Penn Station revamp is a sustainable alternative to the current plan

August 1, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on PAU’s inclusive Penn Station revamp is a sustainable alternative to the current plan

Practice for Architecture and Urbanism (PAU)’s  revamped Pennsylvania Station plan represents a more inclusive alternative to the government’s current concept for a new Amtrak station in the Farley Complex. PAU decided to reuse the superstructure and foundations of Madison Square Garden and create a civic space that reflects the historical complexity of the site and enhances capacity, safety, and user experience for all of Penn’s users, regardless of income or social status. Passively heated and cooled, the transport hub  aims to create a grand commuter pavilion at minimal public cost and disruption, at the same time complementing the Amtrak station in the east end of the Farley Complex, entrances and concourses to the north and west, and the tracks and platforms planned to become part of the Gateway tunnel project. Related: Governor Cuomo reveals updated renovation plans for NYC’s Penn Station Inspired by Philip Johnson’s circular New York State World’s Fair pavilion and Pan Am’s “Worldport” building at JFK, the architects proposed to reclad the structure of the Madison Square Garden– which will find its new home 800 feet away in the west end of the Farley building– in a double-skin glass wall which allows natural light to penetrate into the interior, but regulates solar gain for maximum comfort. A sawtooth pattern in the glass picks up changes in light through the day, acting as a sundial for travelers as they ascend from the platforms. The entire concept has not only environmental control in mind, but safety as well. The suggested oculus at the center of the circular building quickly purges smoke in the event of a fire and all of the glass is blast-proof. + Practice for Architecture and Urbanism (PAU) Via Architizer

Original post:
PAU’s inclusive Penn Station revamp is a sustainable alternative to the current plan

New Utrecht Central Station houses train, bus and tram transport under one undulating roof

December 12, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on New Utrecht Central Station houses train, bus and tram transport under one undulating roof

Utrecht Central Station, the city’s largest and busiest train station , has officially opened. Designed by Benthem Crouwel Architects , the new transit hub will house train, bus and tram platforms under one undulating roof. The waves of the roof don’t just look good, they help passengers orient themselves within the complex, with the train station under the tallest wave and the tram and bus stations housed under the lower waves. The station has been in development since 2003 as a replacement for the previous building which could not handle the rising number of commuters. Three times its original size, the new complex integrates different transport modes. Its most prominent features is the undulating roof that looks like a wave that radiates dynamic movement and helps passengers orientate themselves. Related: 6 Incredible Futuristic Train Stations The highest point of the wave is above the train station, while its lowest parts on each side contain the tram and bus stations. Glass skylights provide abundant natural light and also function as smoke hatches. Strips of LED lights on the ceiling emphasize the undulating movement. The station offers views of the city as well as trains and tracks. + Benthem Crouwel Architects Photos by Jannes Linders

More here:
New Utrecht Central Station houses train, bus and tram transport under one undulating roof

Bad Behavior has blocked 2883 access attempts in the last 7 days.