MVRDV unveils solar-powered Milestone building that looks like a crystal rock

January 31, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on MVRDV unveils solar-powered Milestone building that looks like a crystal rock

MVRDV just unveiled designs for a new mixed-use building in Esslingen, Germany that looks as if it were unearthed from a crystal mine. Dubbed The Milestone, the 6,500-square-meter tower “will literally be a milestone,” say the architects, due to the structure’s crystalline facade that and eye-catching design that symbolizes the city’s future ambition. The building also incorporates sustainable building elements, such as photovoltaic panels and fritted glass to reduce solar gain, and is expected to become partly self-sufficient in the future. Located in Stuttgart in the south of Germany , Esslingen boasts a robust historic core as well as a number of recent regeneration projects in the area of “Neue Weststadt” around the main railway station. The Milestone was commissioned to draw attention to the town and its ambitious projects in the center of the newly developed district that will accommodate a university, housing, and retail. “MVRDV’s ambition is to generate a building that shows the city of Esslingen and at the same time, opens up to its surrounding and its users,” write the architects. “To the people who pass by on the train, and to those that look at the city from the hills ‘Here We Are.’ It shows its pride, its history and its future.” Related: China’s new futuristic library is unlike any we’ve seen before The Milestone’s part-mirrored, part-transparent facade will feature an interactive surface that communicates the area’s topography and history. Each square “pixel” panel on the facade is embedded with technology and integrated QR codes to show stories of the city and users will be able to learn more through an accompanying smartphone app. The large gap in the pixelated facade, called the “Essingler Room,” is for public use and made up of stairs, terraces and platforms that provide views of vineyards and surrounding hills. Public amenities will include a restaurant cafe and meeting areas, while the upper levels are occupied by modern office spaces. Construction is slated to begin in 2020. + MVRDV Images via MVRDV

Read more from the original source:
MVRDV unveils solar-powered Milestone building that looks like a crystal rock

Seattle’s new Angle Lake Transit Station looks like a long-exposure photo of a dancer in motion

January 11, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Seattle’s new Angle Lake Transit Station looks like a long-exposure photo of a dancer in motion

Architecture firm Brooks + Scarpa just completed construction on the new Angle Lake Transit Station and Plaza at the Seattle-Tacoma International Airport. The building’s design was inspired by dance, and the architects wrapped the structure an undulating transparent envelope that mimics the motion of the human body. The team drew inspiration from an improvisational dance piece by famous contemporary dance choreographer William Forsythe. In it, dancers connect their bodies by matching lines in space that could be bent, tossed or otherwise distorted. Thanks to the use of ruled surface geometry and straight aluminum elements, the architects were able to achieve complex curved forms that look like a long-exposure portrait of a dancer. Related: Brooks + Scarpa completes forest-like kinetic sculpture ringed with rain gardens The seven-acre 400,000 square foot mixed-use complex features a seven-story cast-in-place and post-tensioned concrete structure. Its exterior façade is composed of over 7,500 custom-formed blue anodized aluminum panels. Brooks + Scarpa segmented each element into standardized sizes for the most efficient structural shape and material form, while maximizing production, fabrication and installation cost efficiency. This made it possible to install the façade on-site in less than three weeks without the use of cranes or special equipment. + Brooks + Scarpa Lead photo by Benjamin Benschneider

See the rest here:
Seattle’s new Angle Lake Transit Station looks like a long-exposure photo of a dancer in motion

Salesforce Tower to include largest blackwater recycling system in a US commercial high-rise

January 11, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Salesforce Tower to include largest blackwater recycling system in a US commercial high-rise

7.8 million gallons of drinking water will be saved every year with a blackwater recycling system at the new 1,070-foot tall Salesforce Tower in San Francisco . The skyscraper , designed by Pelli Clarke Pelli Architects , will be equipped with the on-site system, which is the first of its kind in the city and the biggest in any commercial high-rise building in the United States. Inhabitat spoke with Salesforce’s senior director of sustainability Patrick Flynn to hear more about blackwater recycling and the tower ‘s other green features. Salesforce Tower’s blackwater recycling system will take water from any of the building’s sources, according to Flynn – from toilets or sinks to drainage from the roof. The system itself will be housed in the basement – Flynn said they are converting “a handful of parking spaces on two levels into rooms and storage tanks that can house the system” – and it will extensively treat blackwater and resupply it for non-potable uses like irrigating plants or flushing toilets throughout the entire building. “The impact from a water perspective is huge,” Flynn told Inhabitat. “7.8 million gallons per year of freshwater use reduced – that’s a 76 percent reduction in the overall building’s water demands, and an amount of water avoided that’s equivalent to the use of 16,000 San Francisco residents.” That translates to savings of around 30,000 gallons of water every day. Related: SOM’s LEED Platinum 350 Mission tower offers an urban living room to San Francisco Flynn said California was experiencing a drought when they first discussed the building’s design years ago. “We know that periods of extreme drought will come again,” he said. “We know that climate change is amplifying extreme weather . And so we felt like upholding our values to do the right thing for our community, for our region, here at our headquarters, was to think about water responsibility and water recycling .” Salesforce is the first recipient of a blackwater grant from the San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC), according to the company. But the blackwater recycling system isn’t the only sustainable feature in the tower. Flynn, a HVAC engineer by profession, also said a patented HVAC system will bring fresh air from the outdoors inside the tower – a move that will not only cut energy consumption but also boost occupant health. According to Salesforce, the tower has already achieved LEED Platinum certification. LED lighting , daylight sensors, and what Flynn described as healthy materials fill the building. He told Inhabitat, “We know that people spend most of their time indoors, and it’s important to make sure that that environment is inspiring and healthy.” Clean energy will power the tower; this past summer, the company signed Salesforce East and Salesforce West up for SFPUC’s SuperGreen Service , opting in to a 100 percent renewable energy program. Flynn said they were the first Fortune 500 company to do so, and their entry more than doubled enrollment in the program. Last year the company also reached net zero greenhouse gas emissions – 33 years early on a goal they’d set in 2015. The Salesforce Tower has already changed the San Francisco skyline (check out the construction camera here ), and when asked if there were concerns over its impact on the look of the city, Flynn said, “When I think about the tower, I think of how proud I am to have such a prominent example of how high-performance buildings and sustainable buildings and healthy buildings are all synonymous with one another. I think what we have here is a showcase for how real estate can uphold the expectations and exceed the expectations of its occupants, its local community, and all of its stakeholders – and I think the blackwater system is a great example of how we’ve been able to introduce a first-of-its-kind, largest such system in a commercial high-rise in the U.S. – and show a better way forward.” Salesforce is already beginning to move in to the tower. Construction on the blackwater recycling system hasn’t started yet, but Flynn said it will be constructed over the course of 2018 and could be up and running around the end of this year. Flynn told Inhabitat, “We hope we’ve shown a path forward that other companies can follow and inspired them to take action as well.” + Salesforce Tower + Pelli Clarke Pelli Architects Images courtesy of Salesforce

See the rest here:
Salesforce Tower to include largest blackwater recycling system in a US commercial high-rise

Bad Behavior has blocked 1271 access attempts in the last 7 days.