Breezy Ecuadorian brick home on stilts embraces cool tropical winds

August 7, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Ecuadorian architecture firm Natura Futura Arquitectura has completed the Stilts House, an elevated brick home that opens up to the outdoors with a perforated facade. Located in General Villamil, a coastal canton of the province of Guayas, the Stilts House celebrates the UNESCO-recognized region’s superb climate and culture of great craftsmanship through its site-specific design. Built of local natural materials and concrete, the home spans 1,722 square feet across two floors. Named after its system of teak pillars, the Stilts House includes three bedrooms, three bathrooms, a kitchenette, dining area, an enclosed outdoor courtyard , hammock space and two living areas, one on each floor. The main living spaces of the brick home, including the hammock area, are placed on the first floor, and the secondary living area and the bedrooms are located above. To tie the residence into its surroundings, the architects used locally sourced materials including traditional baked bricks laid in a pattern that allows ventilation; no glass was used. Related: This weekend home in Mexico blends in with the forest landscape “On the ground floor, and integrated with the outside and their day-to-day activities, there is a social area that closes in on itself, and opens toward the interior of the house as a rest area with hammocks ,” said Natura Futura Arquitectura in its project statement. “This will generate micro-climates, through the material and its new features.” Timber shutters and sliding doors provide additional privacy and can be easily opened up to connect the interior with the outdoors. + Natura Futura Arquitectura Images via JAG Studio

More here:
Breezy Ecuadorian brick home on stilts embraces cool tropical winds

The net-zero Lightbox 23 boasts sustainable features and stunning views

August 7, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Portland residents in search of an energy-efficient home need look no further than Lightbox 23, the new net-zero project from Lightbox Portland and Steelhead Architecture . A speculative development project in northeast Portland, Lightbox 23 has two units and numerous sustainable features, including super-insulated walls, high-performance ventilation systems, and two 10-kW solar arrays. But sustainablity isn’t the project’s only draw – it also boasts beautiful design and stunning views of Mt. St. Helens’ and Mt. Adams’ snow-capped peaks. A set of floating stairs, which provides access from each floor to the half-levels above and below, serves as the duplex’s backbone. A deck on the building’s north side can be accessed from the exterior. From this deck, residents can enjoy the open air and, on a clear day, the distant peaks of the two mountains. Related: Net-zero Acacia Avenue House saves up to 90% of heating and cooling costs While the solar array on top of the building provides the building with its energy, part of making the project net-zero included finding ways to reduce the energy load overall. To tackle this problem, Steelhead Architecture turned to affordable super-insulation. Each unit has two-by-eight walls filled with blown-in cellulose, along with two inches of rigid insulation affixed to the exterior of the plywood. The concrete slabs have 3 more inches of rigid insulation. The roof construction has a similar mix of insulation, which eliminates the need for any vents. The home’s mechanical system further supports the unit’s net-zero goals. All-electric ducted heat pumps, which are much more efficient than gas systems, provide heat for the apartments. Furthermore, nothing on the project uses gas at all. A heat recovery ventilator with its own ducts effectively controls air exchanges with zero energy loss. To ensure a low heat/cooling loss, the architects sought out leaks and used repetitive joint sealing, further reducing the project’s energy use. Lightbox 23 is an exploratory project of Lightbox Portland, which is devoted to high performance, high-density modern progress. There are three additional Lightbox Portland/Steelhead Architecture projects presently underway. + Steelhead Architecture Images via Josh Partee Photography

View post: 
The net-zero Lightbox 23 boasts sustainable features and stunning views

Pivot Transforms a Boring Suburban Building into a Gorgeous Cedar and Charcoal Brick Art Studio

November 24, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Pivot Transforms a Boring Suburban Building into a Gorgeous Cedar and Charcoal Brick Art Studio

Read the rest of Pivot Transforms a Boring Suburban Building into a Gorgeous Cedar and Charcoal Brick Art Studio Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: art studio , black aluminum , black brick , casement windows , cedar cladding , charcoal brick , COLORBOND , Erskineville , glazed black brick , Office , Pivot , Pivot architecture , rotating timber shutters , sydney , timber shutters

Read the original:
Pivot Transforms a Boring Suburban Building into a Gorgeous Cedar and Charcoal Brick Art Studio

Tiny Tsubomi House is a Multi-Level Residence that Blooms Atop a Cookie Shop

November 24, 2014 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on Tiny Tsubomi House is a Multi-Level Residence that Blooms Atop a Cookie Shop

Read the rest of Tiny Tsubomi House is a Multi-Level Residence that Blooms Atop a Cookie Shop Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , Bud house , Flathouse , home business , Japan , Japanese tiny homes , multilevel , open-plan , plywood , small footprint , split-level , stacked building , stacked home , tiny home , Tokyo , Tsubomi House , work at home , work life balance , working from home , Yotsuha Cookie Shop

See more here:
Tiny Tsubomi House is a Multi-Level Residence that Blooms Atop a Cookie Shop

Bad Behavior has blocked 944 access attempts in the last 7 days.