Blackened timber cottage with solar replaces a decayed brick home

November 27, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Blackened timber cottage with solar replaces a decayed brick home

An old and decayed brick house north of Amsterdam has transformed into a modern solar-powered dwelling that stands out from its neighbors, while respecting the local vernacular. Dutch firm Chris Collaris Architects completed the renovated home, cladding the facade and asymmetric gabled roof entirely with blackened pinewood to achieve a minimalist look. Passive solar principles guided the redesign, called House MM, which features black solar panels, high-density insulation, recycled materials, double-sealed windows, and an emphasis on natural lighting. House MM offers a rather limited floor area of 60 square meters, but the redesign of the interior gives it a much more spacious feeling than its brick predecessor. Tall ceilings, white walls, and an abundance of natural light create the illusion of space. Materials salvaged from the old house punctuate the interior, like the repurposed roof tiles and timber flooring seen in the garden and the brick walls found throughout the new home. Related: Rusting 1950s cargo ship transformed into a stunning modern floating home Despite its two-story appearance, the home includes three floors thanks to the addition of a mezzanine . “The roof lines were bound to restricted heights. By cantilevering the lower parts outside the main building volume, the upper level of the house increases,” wrote the architects. “A house with a high ceiling on every floor level and an extra attic is the result of this design feature. The extra win is a dry walk along the North facade while walking underneath the cantilevering roof part towards the entrance.” + Chris Collaris Architects Via ArchDaily Images by Tim van de Velde

More:
Blackened timber cottage with solar replaces a decayed brick home

Charred wood-clad Sleeve House is a home within a home

November 2, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Charred wood-clad Sleeve House is a home within a home

The traditional barn gets a brilliant reinterpretation in the modern charred wood-clad Sleeve House. Two elongated volumes – a smaller one sleeved into a larger – comprise this timber house located on an open rolling hillside in New York state. Architecture firm actual / office  used Shou Sugi Ban to give the home a sustainable, low-maintenance exterior that complements the surrounding landscape. The Sleeve House sits on a sloping terrain around two hours north of New York City in a rural area of the Hudson Valley. Its two volumes–one sleeved into the other– create three different types of spaces both on the inside and the outside of the house. The space between the inner and outdoor volumes accommodates common areas, including an entry gallery, a narrow vertical slot for the stairs, and a spacious living space with a sloping glass wall . Walking into the smaller volume from the main one creates an experience of entering a different universe. Related: This charred wood cabin can be rearranged in an infinite number of ways The smaller volume contains private areas and a study. These spaces feature warm, soft finishes which contrast the rough materials– exposed concrete and charred wood – that dominate the rest of the interior as well as the exterior. The house is clad in Shou Sugi Ban (charred wood) that makes the house stand out while complementing its surroundings and gives it depth, pattern and texture. Large glass surfaces offer expansive views of the landscape. + actual / office Via Contemporist Photos by Michael Moran , lead image via  Deborah DeGraffenreid

Read the original here: 
Charred wood-clad Sleeve House is a home within a home

Charred wood-clad Sleeve House is a home within a home

November 2, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Charred wood-clad Sleeve House is a home within a home

The traditional barn gets a brilliant reinterpretation in the modern charred wood-clad Sleeve House. Two elongated volumes – a smaller one sleeved into a larger – comprise this timber house located on an open rolling hillside in New York state. Architecture firm actual / office  used Shou Sugi Ban to give the home a sustainable, low-maintenance exterior that complements the surrounding landscape. The Sleeve House sits on a sloping terrain around two hours north of New York City in a rural area of the Hudson Valley. Its two volumes–one sleeved into the other– create three different types of spaces both on the inside and the outside of the house. The space between the inner and outdoor volumes accommodates common areas, including an entry gallery, a narrow vertical slot for the stairs, and a spacious living space with a sloping glass wall . Walking into the smaller volume from the main one creates an experience of entering a different universe. Related: This charred wood cabin can be rearranged in an infinite number of ways The smaller volume contains private areas and a study. These spaces feature warm, soft finishes which contrast the rough materials– exposed concrete and charred wood – that dominate the rest of the interior as well as the exterior. The house is clad in Shou Sugi Ban (charred wood) that makes the house stand out while complementing its surroundings and gives it depth, pattern and texture. Large glass surfaces offer expansive views of the landscape. + actual / office Via Contemporist Photos by Michael Moran , lead image via  Deborah DeGraffenreid

See the original post:
Charred wood-clad Sleeve House is a home within a home

Timber house extension with prefab elements immerses owners in Stockholms outdoors

August 7, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Timber house extension with prefab elements immerses owners in Stockholms outdoors

Windows are much more than just panes of glass in Anders Berensson Architects’ latest project in the Stockholm archipelago. The architects recently completed Look Out Lodge, a house extension built of locally sourced materials that functions like a standalone cabin. Custom-made prefabricated windows were added in the second phase of the project and define the areas for sleeping and working, all the while immersing the owner in nature. Clad in timber inside and out, Look Out Lodge was built on-site using local materials and building techniques. The two window additions—a Sky Tower and desk window—were prefabricated on site and slotted into place after the primary structure was completed. The small house extension is just large enough to accommodate a sleeping area and workspace. “Another goal with the design was to redefine the idea of a window as a flat readymade glass piece into an architectural element that creates its own space with a clear focus towards the outside,” wrote the architects. “This goal led to the design of a sky tower one can crawl into when being in bed totally dedicated to the sky and one corner window with a desk inserted to it that creates a work space on the inside and table for flowers on the outside with a clear focus and direction to the outside field.” The architects designed the Sky Tower to give the homeowners the countryside luxury of falling asleep beneath a starry sky. Topped with a round skylight and lined with spruce , the Sky Tower wraps around a custom-built bed and provides the perfect space to read during the day and for stargazing at night. The exterior draws on the local tradition of jigsaw facades and is punctuated by a pattern of native fauna and flora including large animals, amphibians, birds, flowers, and fish. Related: Apple Headquarters is finally complete and it’s an adorable treehouse The Desk Window prefabricated element is a corner unit that frames views of a wildflower meadow, one of the most beloved features of the Stockholm archipelago. The desk unit features a solar shade and a red terra-cotta concrete slab with holes for flower plants on the outside of the window, while a curved birch plywood tabletop with a round cut-out for sitting is located on the interior. Holes drilled into the desk are made for different purposes, including ventilation, cables, lamps, pencils, and even for pencil sharpening. + Anders Berensson Architects

Continued here:
Timber house extension with prefab elements immerses owners in Stockholms outdoors

Disneyland mountain house is a modern interpritation of the vernacular architecture of Alsace

April 15, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Disneyland mountain house is a modern interpritation of the vernacular architecture of Alsace

Read the rest of Disneyland mountain house is a modern interpritation of the vernacular architecture of Alsace

Excerpt from:
Disneyland mountain house is a modern interpritation of the vernacular architecture of Alsace

Disneyland mountain house is a modern interpretation of the vernacular architecture of Alsace

April 15, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Disneyland mountain house is a modern interpretation of the vernacular architecture of Alsace

Read the rest of Disneyland mountain house is a modern interpretation of the vernacular architecture of Alsace

More: 
Disneyland mountain house is a modern interpretation of the vernacular architecture of Alsace

Architects add zen-like timber spa and gym to coastal Nova Scotia residence

February 2, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Architects add zen-like timber spa and gym to coastal Nova Scotia residence

Read the rest of Architects add zen-like timber spa and gym to coastal Nova Scotia residence

See the rest here:
Architects add zen-like timber spa and gym to coastal Nova Scotia residence

Bioclimatic green-roofed home boasts a low-energy footprint in Spain

September 21, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Bioclimatic green-roofed home boasts a low-energy footprint in Spain

Read the rest of Bioclimatic green-roofed home boasts a low-energy footprint in Spain

More here: 
Bioclimatic green-roofed home boasts a low-energy footprint in Spain

Low-energy Lake House is a chic summer getaway in Austria

September 14, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Low-energy Lake House is a chic summer getaway in Austria

Read the rest of Low-energy Lake House is a chic summer getaway in Austria

The rest is here: 
Low-energy Lake House is a chic summer getaway in Austria

Timber-louvered house maximizes privacy and light in rural Germany

April 22, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Timber-louvered house maximizes privacy and light in rural Germany

Read the rest of Timber-louvered house maximizes privacy and light in rural Germany Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: eco design , Gabled House , green design , Kuhnlein Architecktur , louver facade , sustainable design , timber house , wooden louver

See original here:
Timber-louvered house maximizes privacy and light in rural Germany

Next Page »

Bad Behavior has blocked 912 access attempts in the last 7 days.