Pinwheel-shaped timber cabin grows more beautiful over time

May 1, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Pinwheel-shaped timber cabin grows more beautiful over time

Like fine wine, the timber facade of this charming Norwegian cabin will improve over time. Designed by Mork-Ulnes Architects , the contemporary dwelling sits just outside of Oslo in the pine forest where it serves as a retreat for an American geologist and his family. Named after the nearby lake, Mylla Cabin is designed to blend in with its surroundings over time as its untreated pine exterior acquires a silvery patina to match the snowy landscape. Designed with a pinwheel shape, the Mylla Cabin comprises four intersecting volumes each topped with a sharply pitched roof. The 940-square-foot cabin includes three bedrooms, two bathrooms, storage space, and even a two-person sauna —an iconic piece of Scandinavian culture. In fact, the entire design was guided by local traditional vernacular, specifically the “hytte,” Norwegian countryside cabins marked by their simplicity and use of natural materials. Related: Tiny alpine cabin rewards mountaineers who reach its stunning yet wild heights As a contemporary interpretation of the traditional ‘hytte,’ Mylla Cabin is clad in untreated heart pine planks that will weather over time. The interior is finished in plywood and outfitted with custom plywood furniture, from the children’s bunk beds and bed frames to the dining table and shelving. “The wings of the house engage four distinct characters of the landscape: the great room looks onto Mylla Lake, the guest room looks towards the rolling hillside, the kids’ room looks up at the sky, and the bedroom has a private view of the towering forest beyond,” share the architects. + Mork-Ulnes Architects Via Dezeen Images by Bruce Damonte , via Mork-Ulnes Architects

Read the rest here: 
Pinwheel-shaped timber cabin grows more beautiful over time

Beautiful sea-facing home uses height to overcome site restrictions

March 29, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Beautiful sea-facing home uses height to overcome site restrictions

This beautiful Russian home stands out from its neighbors with an unusually steep inclined roof that’s constructed for more than just its looks. Architectural bureau Chvoya designed House in Pribylovo, a contemporary home commissioned by a family who sought views of the Vyborg gulf. Since local regulations restricted construction to a small area in the back of the plot, the architects overcame the restriction by creating a compact, three-story house with a large window near the apex that overlooks the water. Located in Pribylovo village, the modern home retains a rustic vibe with its unpainted timber facade and steeply pitched roof. While the house shares visual similarities with its neighbors, the dwelling is slightly taller than the surrounding buildings and has a distinctly clean and contemporary appearance. Raw pine planks clad the facade and are complemented with black metal used for the folded roof and on the folding screens on the ground floor. Related: Family renovates century-old barn into stunning modern home in Washington state Windows and skylights punctuate all sides of the home to let in daylight however, the greatest concentration of glass is on the north sea-facing facade. A row of full-height glass doors equipped with wooden folding screens run along the ground floor; a small opening offers views for the master bedroom on the second floor; and a large studio window on the third floor provides the best gulf views. The ground floor houses the communal areas, while the second floor contains the four bedrooms and a studio takes over the third and smallest floor. The timber-clad interior features a restrained color palette and IKEA furnishing for a cozy cabin vibe with a contemporary feel. + Chvoya Via ArchDaily

Originally posted here:
Beautiful sea-facing home uses height to overcome site restrictions

Beautiful beechwood envelope filters light into modern Italian BIO winery

January 31, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Beautiful beechwood envelope filters light into modern Italian BIO winery

Inspired by the agricultural architecture of the country’s Veneto region, design studio MADE Associati Architetti restored an existing building in Italy and designed new facilities for a modern winery focused on organic production. The new BIO Winery in Treviso is housed in a continuous, horizontal volume clad in beechwood . The new winery enlarges an existing single-story building, introducing a new volume alongside it to create a compact campus. The main circulation route, visible through the glass connections between the buildings, provides views of the different stages of production and leads to the tasting and meeting rooms. Related: Extraordinary Red Hill rammed-earth residence’s funky funnel shape helps direct light The architects enveloped the existing structure and addition with a skin made from vertical wooden planks. Locally-sourced beechwood has been used as cladding material that dominates both the interior and exterior of the building. The use of this endemic, sustainably harvested species promotes natural products and helps protect the region’s biodiversity. + MADE Associati Architetti Via Archdaily Photos by Francesco Galifi , Adriano Marangon

Read more from the original source: 
Beautiful beechwood envelope filters light into modern Italian BIO winery

Beautiful lakeside cabin puts a fresh spin on the traditional Finnish log cabin

August 12, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Beautiful lakeside cabin puts a fresh spin on the traditional Finnish log cabin

Nestled within a high latitude pine forest, Cabin K blends into its surroundings with a timber facade. Following the example of traditional Finnish cabins, the architects built the gabled Cabin K using pine logs and treated the exterior with iron oxide to accelerate the natural graying of the wood. Vertical strips of pine clad the exterior to protect the logs from the elements. A small pine deck is set above a rocky ledge to overlook views of the lake and extend the cabin’s interior into the landscape. Related: Green-roofed cabin is a stunning cantilevered retreat accessible only by boat Despite the cabin’s traditional outward appearance, the interior is surprisingly spacious and light-filled. Large windows on the north and south sides pull natural light into the building to illuminate a double-height living room and a treehouse-like loft. Untreated pine logs are used for the walls, floors, and bare roof rafters. “The design combines old ways with new technologies,” write the architects. “The gable roof form and log walls are common in Finnish cabins, while the details, volume, and quality of light are unexpected.” + Studio Kamppari Via Dezeen Images via Studio Kamppari

Go here to read the rest: 
Beautiful lakeside cabin puts a fresh spin on the traditional Finnish log cabin

MAPAs prefab house can be installed and disassembled with minimal environmental harm

August 8, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on MAPAs prefab house can be installed and disassembled with minimal environmental harm

The Retreat in Finca Aguy was prefabricated offsite in a factory near Montevideo in a process that minimizes construction waste and saves on costs. The compact structure comprises two identical blocky modules , each measuring around 12.5 meters (41 feet) in length. A truck transported the completed modules 200 kilometers (124 miles) to Pueblo Edén, where they were lowered into place and joined together atop two intersecting stone walls. The architects also installed additional structural elements, hidden from view, to ensure the home’s stability. Related: MAPA Architects’ Tiny MINIMOD House is a LED-Lit Prefab Home for Off-Grid Living Set within an olive grove overlooking beautiful rural views, the house is fortified against the elements with its corrugated metal facade. Full-height glazing is installed into the two long sides of the home but can be shielded from view with movable timber louvers. The interior matches the facade’s material palette, with timber lining the walls, floors, and ceilings, while handsome black furnishings and countertops provide contrast. “In landscapes of high natural value, it is fundamental to respect their original condition and so a reversibility condition is essential,” said the architects to Dezeen . “Prefabrication allows us to work with industrialised materials that enable high-precision processes, thus reducing the impact of construction on the ground, minimising waste, staff in-situ and displacement.” + MAPA Architects Via Dezeen

Here is the original post: 
MAPAs prefab house can be installed and disassembled with minimal environmental harm

Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground

December 22, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground

Read the rest of Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground

Read the original here: 
Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground

Pumpkin Ridge Passive House consumes 90% less heating energy than a conventional house

August 20, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Pumpkin Ridge Passive House consumes 90% less heating energy than a conventional house

Read the rest of Pumpkin Ridge Passive House consumes 90% less heating energy than a conventional house

View original post here:
Pumpkin Ridge Passive House consumes 90% less heating energy than a conventional house

Suga Architects unveil the gorgeous green-roofed Takano Nursery in Japan

June 11, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Suga Architects unveil the gorgeous green-roofed Takano Nursery in Japan

Read the rest of Suga Architects unveil the gorgeous green-roofed Takano Nursery in Japan Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: cedar facade , cedar siding , courtyard , green roof , kids pplay area , kindergarten , nursery , playground , rooftop garden , Suga Architects Office , timber facade , vegetable garden

See more here: 
Suga Architects unveil the gorgeous green-roofed Takano Nursery in Japan

Daylit STGM Head Office uses reclaimed wood, solar power and a green wall to create a truly sustainable work environment

May 1, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Daylit STGM Head Office uses reclaimed wood, solar power and a green wall to create a truly sustainable work environment

Read the rest of Daylit STGM Head Office uses reclaimed wood, solar power and a green wall to create a truly sustainable work environment Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: canada , energy efficient building , green architecture , headquarters , LED lights , natural lighting , office space , open-plan office , prefab building , quebec , Solar Wall , STGM Architects , timber facade , water management , wooden facade

Original post: 
Daylit STGM Head Office uses reclaimed wood, solar power and a green wall to create a truly sustainable work environment

Haptic Architects’ Highlevel Road two timber extensions will change color over time

March 24, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Haptic Architects’ Highlevel Road two timber extensions will change color over time

Read the rest of Haptic Architects’ Highlevel Road two timber extensions will change color over time Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: concrete fireplace , green extension , green renovation , haptic architects , London , London architects , skylights , timber facade , untreated timber , victorian house , wooden cladding , wooden facade , wooden stairs

Go here to see the original:
Haptic Architects’ Highlevel Road two timber extensions will change color over time

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1792 access attempts in the last 7 days.