Chinas new futuristic library is unlike any weve seen before

November 3, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Chinas new futuristic library is unlike any weve seen before

MVRDV just completed the Tianjin Binhai Public Library, a spectacular cultural center that’s unlike any library we’ve ever seen. Created in collaboration with local architects TUPDI, the 33,800-square-meter library features floor-to-ceiling bookcases that cascade in curves around a luminous spherical auditorium. The undulating bookshelves and layered ceiling gives the cavernous library a distinctive sci-fi feel accentuated by the giant illusion of an eye visible from the outside. Built in record-breaking time of just three years, the Tianjin Binhai Library was constructed as part of a cluster of five cultural buildings in the Binhai district all connected by a glass-roofed public corridor. The library design is centered on the massive ball-shaped auditorium behind the information desk. Bookshelves are arranged on either side of the auditorium and ripple outwards and double as seating and stairs. These undulating contours continue to the ceiling where they’re embedded with lighting to create “illuminated topography,” and are echoed on the glass facade as curved louvers . “The Tianjin Binhai Library interior is almost cave-like, a continuous bookshelf. Not being able to touch the building’s volume we ‘rolled’ the ball shaped auditorium demanded by the brief into the building and the building simply made space for it, as a ‘hug’ between media and knowledge” says Winy Maas, co-founder of MVRDV. “We opened the building by creating a beautiful public space inside; a new urban living room is its centre. The bookshelves are great spaces to sit and at the same time allow for access to the upper floors. The angles and curves are meant to stimulate different uses of the space, such as reading, walking, meeting and discussing. Together they form the ‘eye’ of the building: to see and be seen.” Related: Energy-conscious library that doubles as a “living room” breaks ground in Shanghai The library’s first two floors comprise reading rooms, books, and lounge areas, while the upper floors house meeting rooms, offices, computer and audio rooms, and two rooftop patios . Although MVRDV designed for access to the upper bookshelves, the client decided to go against the original design due to the construction timeline. Instead, perforated aluminum plates printed to represent books were installed on the inaccessible upper shelves. Cleaning is down with ropes and movable scaffolding. While the upper reaches of the library are out of reach, visitors don’t seem to mind; the Tianjin Binhai Library has been a massive hit with the public who have been coming to visit in droves. + MVRDV All photos (c) Ossip van Duivenbode

View post: 
Chinas new futuristic library is unlike any weve seen before

A giant eye looks out from MVRDVs futuristic library in Tianjin

June 24, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on A giant eye looks out from MVRDVs futuristic library in Tianjin

Created as part of the new Binhai Cultural Center, the 34,200-square-meter Tianjin Library was created in collaboration with Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI) to serve as an education center and connector from the park to the burgeoning cultural district. The building is glazed to promote transparency and is punctured by an oval opening that provides clear views both into the library atrium and of the surrounding park landscape. The mirrored and spherical auditorium set at the center of the oval gives the space an eye-like and surreal effect. Related: MVRDV’s massive staircase made of scaffolding opens in Rotterdam “The Eye is the centre of the library. It ‘hollows out’ the building and creates, out of bookshelves, an environment to sit, to read, to hang out, to climb and to access, to create an organic social space,” said MVRDV co-founder Winy Maas. “In its heart is the auditorium which mirrors the environment, giving a 360 degree panorama of the space inside; a truly reflective and pensive environment.” Curvaceous and terraced bookshelves located around the auditorium echo the spherical shape and lead up into an organic ceiling pattern. The contour-like lines are extended to the facade, where they’re used as sun-shading louvres . The Tianjin Binhai library is estimated to open to the public by mid 2017. + MVRDV Images via MVRDV

Excerpt from:
A giant eye looks out from MVRDVs futuristic library in Tianjin

UK’s Brexit vote could reverse environmental protections and contribute to climate change

June 24, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on UK’s Brexit vote could reverse environmental protections and contribute to climate change

By the slimmest of margins, the United Kingdom has voted to leave the European Union. The controversial move—widely called ‘Brexit,’ short for British exit—kicked off a series of troubling events. Stock markets crashed and Prime Minister David Cameron announced he will resign before October. The ramifications of the UK’s departure from the EU will be widespread , including potentially devastating setbacks for environmental initiatives. Embed from Getty Images Leading up to the in-out referendum, the UK’s efforts to advance environmental protections had slowed. Now, concerns are increasing over the country’s future commitments to cutting pollution and combatting climate change . Also unknown is the future leadership’s stance on protective measures for wildlife, support for agriculture, and investments in renewable energy . Recently, the UK has been making significant progress in green energy, particularly in the solar power industry which produced 50 percent more energy last month than the country’s coal power plants. Related: UK solar power outshined coal power plants for the entire month of May For months, Cameron had urged against leaving the EU, and predictions had called Brexit an unlikely outcome. Yet, supporters of the political breakup won 52 percent to 48 percent, despite London, Scotland and Northern Ireland voting to ‘Remain’ in the EU. In the early stages of the financial fallout after the votes were tallied, analysts warn that investments in green energy will decline, slowing what was previously a fast-growing sector of the UK economy. Additionally, Ukip leader Nigel Farage—perhaps the most vocal politician forcing the referendum—is an unapologetic climate denier and has said on numerous occasions that his agenda includes “scrapping” limitations on pollution from power stations. Conservative measures in that vein would only work to undo the hard work Britain has done in recent years to clean up the environment, limit carbon emissions, and reduce its contribution to climate change. Via The Guardian Lead image via Shutterstock

Originally posted here: 
UK’s Brexit vote could reverse environmental protections and contribute to climate change

Ocean Cleanup launches historic first prototype thanks to Dutch backing

June 24, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Ocean Cleanup launches historic first prototype thanks to Dutch backing

Cleaning up our oceans just got one step closer to reality as The Ocean Cleanup just launched the first prototype of a device that will capture floating plastic pollution. After winning the prestigious Katerva Award last month, the project is now starting a year-long test partially funded by the Dutch government. The prototype boom will be towed to 12 and a half miles out in the North Sea today. At 328 feet long, the device is the ” first ocean cleanup system ever tested at sea .” The prototype, which collects trash passively, is made of vulcanized rubber and is powered by ocean currents. Sensors will monitor the boom during the year. Data garnered will assist engineers as they develop a system more resistant to wind and waves. Related: Plastic-scooping Ocean Cleanup project wins prestigious Katerva Award Dutch Environment Minister Sharon Dijksma said in a press release , ” The Ocean Cleanup is an inspiring example of how we can tackle the growing problem of ocean pollution . I hope that with the help of the Dutch government, Boyan’s prototype will turn out to be the successful solution for cleaning up the mid-ocean gyres. This is crucial to prevent permanent damange to the environment and marine life, due to the degradation and fragmentation of plastic waste materials.” The purpose of the test is not necessarily to collect garbage, but to see how the system handles North Sea storms, often more relentless than those out in the Pacific Ocean , where The Ocean Cleanup ultimately hopes to deploy their system. But as a side bonus, some plastic might be scooped up by the prototype. Slat calculated there’s a 30 percent chance the prototype could break during the test, but said whether it breaks or stays intact the test will still be beneficial. He said, “This is a historic day on the path toward clean oceans. A successful outcome of this test should put us on track to deploy the first operational pilot system in late 2017.” + The Ocean Cleanup Via The Guardian Images courtesy of The Ocean Cleanup

View original post here:
Ocean Cleanup launches historic first prototype thanks to Dutch backing

gmp Architekten Unveils Massive Daylit Tianjin Exhibition Center for China

March 21, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on gmp Architekten Unveils Massive Daylit Tianjin Exhibition Center for China

Read the rest of gmp Architekten Unveils Massive Daylit Tianjin Exhibition Center for China Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , china , Convention Center , Daylighting , eco design , exhibition center , gmp , gmp Architekten , green architecture , Green Building , green design , Sustainable Building , sustainable design , Tianjin , tianjin exhibition center

Read the rest here: 
gmp Architekten Unveils Massive Daylit Tianjin Exhibition Center for China

gmp Architekten Unveils Massive Daylit Tianjin Exhibition Center for China

March 21, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on gmp Architekten Unveils Massive Daylit Tianjin Exhibition Center for China

Read the rest of gmp Architekten Unveils Massive Daylit Tianjin Exhibition Center for China Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , china , Convention Center , Daylighting , eco design , exhibition center , gmp , gmp Architekten , green architecture , Green Building , green design , Sustainable Building , sustainable design , Tianjin , tianjin exhibition center

Read the original post: 
gmp Architekten Unveils Massive Daylit Tianjin Exhibition Center for China

Eastern Design’s Tower of Ring is a Stunning LED Spire that Lights Up the Sky in Tianjin

October 26, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on Eastern Design’s Tower of Ring is a Stunning LED Spire that Lights Up the Sky in Tianjin

Read the rest of Eastern Design’s Tower of Ring is a Stunning LED Spire that Lights Up the Sky in Tianjin Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Daireido , Eastern Design , green lighting , Kawaguchi & Engineers , led light , LED Tower , Tianjin China , Tower of Ring

Read the rest here:
Eastern Design’s Tower of Ring is a Stunning LED Spire that Lights Up the Sky in Tianjin

Green-Roofed Samaranch Memorial Olympic Museum Rises in China

August 7, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Green-Roofed Samaranch Memorial Olympic Museum Rises in China

Read the rest of Green-Roofed Samaranch Memorial Olympic Museum Rises in China Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: archiland , archiland international , china , eco design , eco museum , green architecture , green design , green museum , HAO , juan antonio samaranch , olympic museum , samaranch memorial museum , Solar Power , Sustainable Building , sustainable design , Tianjin

Read more:
Green-Roofed Samaranch Memorial Olympic Museum Rises in China

Three Floors of Green Walls Spruce up the Humdrum Taoyuanju Office in China

August 6, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Three Floors of Green Walls Spruce up the Humdrum Taoyuanju Office in China

Read the rest of Three Floors of Green Walls Spruce up the Humdrum Taoyuanju Office in China Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “living wall” , china , eco design , green design , green renovation , sustainable design , Tianjin , vector architects , vertical garden

View original here: 
Three Floors of Green Walls Spruce up the Humdrum Taoyuanju Office in China

Tianjin Eco City is a Futuristic Green Landscape for 350,000 Residents

January 10, 2011 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Tianjin Eco City is a Futuristic Green Landscape for 350,000 Residents

Read the rest of Tianjin Eco City is a Futuristic Green Landscape for 350,000 Residents http://www.inhabitat.com/wp-admin/ohttp://www.inhabitat.com/wp-admin/options-general.php?page=better_feedptions-general.php?page=better_feed Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “wind power” , china , eco-city , global development , green architecture , green city , green design , Solar Power , surbana urban planning group , sustainable city , Tianjin , Tianjin Eco-City , Tianjin Economic-Development Area , urban density

Read more here: 
Tianjin Eco City is a Futuristic Green Landscape for 350,000 Residents

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1107 access attempts in the last 7 days.