Aging Portuguese granary transformed into a serene sanctuary in the trees

January 29, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Aging Portuguese granary transformed into a serene sanctuary in the trees

The Dovecote-Granary in Portugal is a temple in the trees where people can reconnect with nature and themselves. The simple structure stands on the granite foundation of what was once a 19th-century maize granary. Tiago do Vale Arquitectos took cues from traditional local architecture while reconstructing the rotting building as a place of serenity and contemplation. The structure combines three vernacular typologies: granary, dovecote, and drying shed. It is built out of oak wood in the same style as the granaries that stood there for centuries. Sadly, the wood of the granaries had rotted beyond salvage, so the architects documented the existing structure and re-constructed it out of fresh wood. By documenting the original building in its entirety, as well as the building techniques used in its construction, the architects managed to successfully re-create the building stronger than it was originally, while preserving its spirit and giving it new life. Related: Salima Naji’s Preservation of Sacred Moroccan Granary Sites Nominated for Aga Khan Award With farming disappearing from the area, the original function of the structure became obsolete. This prompted its current use as a kind of temple, a sanctuary among the tree canopies, and an iconic shape in the rural landscape of the Minho region. The architects reconstructed the two granaries on the original foundation to act as the walls of the new building and topped them with a dovecote, while the interior re-creates the traditional drying shed. + Tiago do Vale Arquitectos Via ArchDaily Photos by João Morgado

Go here to read the rest:
Aging Portuguese granary transformed into a serene sanctuary in the trees

Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

January 29, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

A newly opened youth hostel in Bayreuth, Germany offers much more than just a clean bed and shower—the 180-bed Y-shaped building embraces community, holistic sustainability, and a passion for sports. Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) designed the hostel as an extension of the landscape with natural materials and a curvaceous form that’s organic and contemporary. Commissioned by DJH Bayern, the eye-catching youth hostel takes on a distinctive Y shape chosen “because it cleverly generates a connective central space and interweaves the interior and exterior spaces, offering expansive views and multiple accessible openings to the sports fields and gardens.” Sports are a major focus of the design and the hostel is equipped with sports fields, adventure playgrounds and volleyball terraces. The building’s universal design makes it accessible to all kinds of users for optimum use of the facility. Related: Nha Trang’s first hostel built from recycled shipping containers pops up in Vietnam A central atrium at the heart of the hostel serves as the social hub with a light-filled amphitheater that branches out to the reception, seminar rooms, bistro, kitchen, sport facilities, and bedrooms spread out across two floors. Natural, locally sourced materials are used throughout and were built with local techniques. Renewable energy powers the hostel and pollution reduction is integrated in the design. A highly flexible modular wooden wall system with modular custom built-in furniture was used for the hostel’s 45 rooms. The use of modular, replaceable walls also allows for future reuse of the building as a kindergarten, school or retirement home. + Laboratory for Visionary Architecture Images by HN?fele Huber

View original here: 
Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

Bad Behavior has blocked 2004 access attempts in the last 7 days.