Foster + Partners and Heatherwick Studio spruce up Shanghais waterfront

October 13, 2017 by  
Filed under Green

Shanghai’s most famous street, the Bund, is undergoing the “starchitect” treatment. Foster + Partners teamed up with Heatherwick Studio to design the Bund Financial Center as the “end point” to the city’s iconic waterfront. The 420,000-square-meter masterplan recently saw the completion of a pair of 180-meter-tall skyscrapers as well as an arts and culture center with a kinetic curtain-like facade. Shanghai is a city of contrasts. The Bund, renowned for its old colonial-era buildings along the waterfront , sits next to the city’s Old Town and looks out towards Pudong’s futuristic skyline of skyscrapers. The objective of the Bund Financial Center is to connect the old town with the new financial district, while staying sensitive to the scale of waterfront as well as the old and new surrounding architecture. “The opportunity to make something new in this prominent location that had formerly been the river gateway to Shanghai’s Old Town was extraordinary,” said Thomas Heatherwick , Founder of Heatherwick Studio. “With a project that would create 420,000 square metres of space, we felt a great duty to look for fresh ways to connect with China’s amazing built heritage and make a meaningful public place for thousands of people to work and come together.” Related: Drone video reveals progress on Heatherwick’s “tree-covered mountain” in Shanghai The Bund Financial Center is bookended in the south by two recently completed landmark towers. The arts and cultural center, which houses the Fosun Foundation and was completed earlier this summer, is located at the heart. Once complete, the mixed-use development will comprise office spaces, a boutique hotel, cultural center, retail, and restaurants. + Foster + Partners + Heatherwick Studio Images via Foster + Partners

Here is the original: 
Foster + Partners and Heatherwick Studio spruce up Shanghais waterfront

Thomas Heatherwick unveils massive museum carved out of a historic grain silo

September 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Thomas Heatherwick unveils massive museum carved out of a historic grain silo

Prolific architect Thomas Heatherwick just finished transforming an old grain silo in Cape Town into South Africa’s largest art museum – the Zeitz Museum of Contemporary Art Africa. The team spent years carefully renovating the silo’s 42 massive cylindrical concrete tubes into 6,000 square feet of gallery space, which will hold the world’s premier collection of African art. The grain silo has held court over Cape Town’s Table Bay harbor since 1924. Some of the building’s rough concrete walls were kept intact, while others were carved into shapes and finished with polished concrete. An 88-foot-high cathedral-like atrium sits at the heart of the museum and leads to the expansive network of 80 individual galleries. The design team preserved the silo’s bold concrete exterior while updating it with bulging glass windows that flood the interior with natural light . The renovation of the historic building was quite complicated, considering the tubular shape of the silos . Heatherwick told Dezeen, “It became like archaeology, like excavating out gallery spaces, but not wanting to obliterate the tubularity completely. We realized we needed to do something that your eye couldn’t instantly predict,” he explained. “Our role was destructing rather than constructing, but trying to destruct with a confidence and an energy, and not treating the building as a shrine.” The Zeitz Museum is just one part of the large waterfront complex that will eventually include bars and restaurants. The swanky Royal Portfolio Hotel , which was built into the silo’s grain elevators, opened earlier this year. + Thomas Heatherwick Studio Via Dezeen

Originally posted here:
Thomas Heatherwick unveils massive museum carved out of a historic grain silo

Provocative street art installation shows baby peering over US-Mexico border wall

September 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Provocative street art installation shows baby peering over US-Mexico border wall

Renowned street artist JR has installed a provocative new piece on the US-Mexico border. Best-known for his artistic commentary on social issues, JR reportedly designed a poster of a large baby peering over the border fence from the Mexican side. MyModernMet reported that the piece was installed in response to Donald Trump’s border wall rhetoric, as well as his efforts to rescind the DACA program that protects children of undocumented immigrants from being deported. The installation, entitled Kikito, is visible from the American side. Marc Azoulay, who manages JR’s New York Studio, said Kikito is the nickname of a 1-year-old Mexican boy who resides in Tecate, Mexico, where the installation is located. The activist and his team constructed an enormous wooden frame to support the gigantic poster. The project organized with renowned curator Pedro Alonzo  (who has worked with  Os Gemeos ,  Banksy , and  Swoon ) is still a work in progress. Work in progress on the Mexican side of the US/MEXICO border A post shared by JR (@jr) on Sep 6, 2017 at 1:33pm PDT Related: Street artist uses reverse graffiti to transform dirty cars into animal art As MyModernMet reports, JR’s work always centers on faces. His goal is to prove that if we look at one another without prejudice, the world would be a much different and better place. For his work on the separation wall between Israel and Palestine , for instance, the street artist pasted Palestinian portraits on the Israeli side and Israeli portraits on the Palestinian side. When all was done, people couldn’t distinguish one from the other. This newest installation is additional evidence that JR isn’t afraid to tackle difficult topics. JR told MyModernMet : “I think there is no such thing as art trying to change the world. But being an artist and creating art in tons of different contexts, no matter what the mood is and sometimes against the codes that stand around you, is a way of breaking society and changing the world—just by trying.” It was immensely gratifying to work on this project on the US/Mexico border with @JR and his amazing team. Thank you to everyone who made this possible. A post shared by Pedro Alonzo (@trucatriche) on Sep 6, 2017 at 11:09pm PDT ART PROJECT at the US/MEXICAN border – live now A post shared by JR (@jr) on Sep 5, 2017 at 10:46am PDT + JR Via MyModernMet Images via JR

Go here to read the rest: 
Provocative street art installation shows baby peering over US-Mexico border wall

Drone video reveals progress on Heatherwicks tree-covered mountain architecture in Shanghai

August 8, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Drone video reveals progress on Heatherwicks tree-covered mountain architecture in Shanghai

Shanghai’s “tree-covered mountains” are coming to life as evidenced in #donotsettle project’s latest video. Filmed with a DJI Mavic Pro drone, architects Wahyu Pratomo and Kris Provoost’s footage shows a sneak peek into the construction progress of the Heatherwick Studio-designed project for M50, the city’s contemporary art district. The six-hectare plot will feature staggered, mountain-like volumes enveloped by 1,000 trees. Par for the course for Shanghai’s futuristic cityscape, this unusual 330,000-square-meter mixed-use development will comprise housing, offices, retail, a hotel, and a school. As seen in the drone footage, trees have already been installed on the undulating building’s columnar planters. The planting will help soften the appearance of the concrete volume once they mature. Related: Heatherwick Studio wants to build a tree-covered mountain in the middle of Shanghai “Conceived not as a building but as a piece of topography , the design takes the form of two tree-covered mountains, populated by approximately one thousand structural columns,” said Heatherwick Studio . “Instead of being hidden behind the facade, the columns are the defining feature of the design, emerging from the building to support plants and trees.” The development is slated to open in 2018. + Heatherwick Studio Via ArchDaily Images via #donotsettle

See the rest here: 
Drone video reveals progress on Heatherwicks tree-covered mountain architecture in Shanghai

Heatherwick Studio updates 90-year-old grain silo in South Africa with pillowed glass windows

May 22, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Heatherwick Studio updates 90-year-old grain silo in South Africa with pillowed glass windows

Prolific architecture firm  Heatherwick Studio has updated an abandoned silo in Cape Town with beautiful pillowed glass windows. The former silo building has sat at the heart of the Table Bay harbor since 1924 and, out of respect for the beloved landmark, the architects worked to retain much of the building’s original character during the renovation process. The team managed to retain 42 cylindrical storage silos that form the concrete skeleton, which houses the recently-opened luxury Royal Portfolio hotel, designed by Liz Biden. The old silo , which was used as an international grain trade and export facility, held court for some 80 years at the heart of Table Bay harbor, but was eventually closed down. As part of the city’s urban redesign plan , the silo was slated to be converted into a useful community-centered space, featuring a hotel and museum. The first part of the project, the hotel, which was designed by The Royal Portfolio , has recently been opened and features six floors of the luxury built in the space that once housed the old grain elevators. Related: Heatherwick Studio wants to build a tree-covered mountain in the middle of Shanghai Although the silo’s interior has been converted into a modern space, the building still retains some of its original aesthetic, namely the concrete exterior frame. Contrasting nicely with the concrete, large bulbous windows were installed and provide incredible views of the harbor as well as the Table Mountain in the background,  a view which is spectacular from the large open-air rooftop. Additionally, the glass facade will serve as a glowing beacon when illuminated at night. On the interior, the eclectic design pays homage to the area’s long history while blending in whimsical touches to the atmosphere. According to the designer, Liz Biden, the inspiration for the design was focused on balancing the old with the new, “My goal has always been to pay tribute to luxury and [provide] comfort for our guests,” said Biden. “This has meant balancing the stark and industrial style of the architecture with aspects of classic glamour and modern comfort.” Funky industrial features can be found throughout the hotel, such as chandeliers made out of original steel rings used inside the grain elevator. In addition to its design, the hotel will constantly feature plenty of local artists on its walls and even has its own private art gallery, The Vault, which will exhibit works by emerging African artists . Although the hotel conversion has just been completed, there is still more to be done on the overall silo conversion. Now, the focus is on the creation of the space underneath the hotel, which will house the Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA), also designed by Heatherwick Studio and slated to open in September of 2017. + Heatherwick Studio Via Dezeen

Read more from the original source:
Heatherwick Studio updates 90-year-old grain silo in South Africa with pillowed glass windows

Passive solar home built of recycled natural materials "floats in the Australian bush

May 22, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Passive solar home built of recycled natural materials "floats in the Australian bush

At first glance, the delightfully sinuous roof that tops the Lauriston house makes the building look more like sculpture than a home in the Australian bush. But a closer look reveals that the building truly is a welcoming retreat meticulously detailed with the luxurious comforts of home and more. Designed by Seeley Architects , the Lauriston house is a beautiful dwelling that embraces the outdoors as well as passive solar principles for an environmentally friendly footprint. Designed for a client who sought intimacy with the outdoors, the 380-square-meter Lauriston house’s rectangular volume is predominately covered in floor-to-ceiling glazing to overlook the landscape of olive groves and gum trees. To protect the glass home from the elements, the architects carefully sited the building and topped it with an undulating roof that protects against rain and sun. The roof’s wavy shape also references the hilly landscape near Kyneton, Victoria. “The geometrically aligned rows of olive trees set against a voluptuous landscape evoke a quiet, unspoken tension,” wrote the architects, referencing the contrast between the indigenous flora and the structured olive groves. “The house mimics this tension with the relationship of a meticulously detailed and structured frame against a seemingly effortless floating, sinuous roof.” The building’s glazed form is given a heightened sense of lightness with its bold cantilever . Related: Solar-powered Bush House exemplifies chic eco-friendly living in the Australian outback Local natural materials and textures give the home a sense of warmth, from the Messmate timber lining to the colonial-inspired French pattern bluestone. The interior is organized around a centrally located alfresco entrance that separates the private areas on the east end from the public spaces to the west. The open-plan living and dining area opens up to the cantilevered deck with stunning landscape views of hills, dams, and olive groves. The home’s integration of passive solar principles and rainwater capture systems ensures a lower energy footprint. + Seeley Architects Via ArchDaily Images © Peter Hyatt

View post:
Passive solar home built of recycled natural materials "floats in the Australian bush

BIG and Heatherwick to design Googles new London HQ

November 17, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on BIG and Heatherwick to design Googles new London HQ

Bjarke Ingels Group (BIG) and Thomas Heatherwick will team up for another Google project, this time in the form of a new design for the tech giant’s new London headquarters at King’s Cross . The two firms previously partnered to develop the plan for Google’s controversial new HQ in Mountain View, California which has been plagued with hiccups since its inception. The architects released a single rendering as a teaser, and we can’t wait to see more as the design plan evolves over time.

See more here: 
BIG and Heatherwick to design Googles new London HQ

Apartment Tour: Inside the world’s tallest modular building

November 17, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Apartment Tour: Inside the world’s tallest modular building

461 Dean , the tallest modular building in the world , opened this week in Brooklyn, New York. The 32-story rental property developed by Forest City Ratner Companies and designed by SHoP Architects launched its official start of leasing on Tuesday, and Inhabitat was invited to take a look at three different apartments inside of the groundbreaking new green property. Check out our video tour here . WATCH THE VIDEO >

Go here to see the original:
Apartment Tour: Inside the world’s tallest modular building

New tent-like HQ plan emerges from the ashes of Google’s original vision

March 16, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on New tent-like HQ plan emerges from the ashes of Google’s original vision

Read the rest of New tent-like HQ plan emerges from the ashes of Google’s original vision

See original here:
New tent-like HQ plan emerges from the ashes of Google’s original vision

Heatherwick’s gorgeous green-roofed Maggie’s center makes a whole building out of a garden

August 5, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Heatherwick’s gorgeous green-roofed Maggie’s center makes a whole building out of a garden

Read the rest of Heatherwick’s gorgeous green-roofed Maggie’s center makes a whole building out of a garden

Original post:
Heatherwick’s gorgeous green-roofed Maggie’s center makes a whole building out of a garden

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1378 access attempts in the last 7 days.