Buhais Geology Park opens in UAE’s Sharjah Desert

January 31, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Buhais Geology Park opens in UAE’s Sharjah Desert

British architectural firm  Hopkins Architects has completed the Buhais Geology Park Interpretative Centre, a new research and education facility highlighting the “prehistoric and geological significance” of the former seabed known as al-Madam Plain. Located southeast of the UAE city of Sharjah, the Geology Park was created as part of a series of learning and conservation centers operated by Sharjah’s Environmental Protected Areas Authority. The design of the site-sensitive complex comprises five interconnected pods inspired by prehistoric sea urchin fossils. The Buhais Geology Park Interpretative Center is located within the Jebel Buhais, an archaeological site that’s most notable for its extensive necropolis spanning the Stone, Bronze, Iron, and Hellenistic ages, as well as for its abundance of marine  fossils  from over 65 million years ago. To highlight the archeological importance of Jebel Buhais, the Park was conceived as an important educational resource and destination for tourism.  Taking cues from the region’s well-preserved prehistoric fossils, the architects crafted the Interpretive Center into five interconnected pods that house a series of exhibition spaces with model-based interactive displays as well as an immersive theater, a cafe with panoramic views of the dramatic Jebel Buhais range, a gift shop, and other visitor facilities. An outdoor trail accessible from the main exhibition area links the pods and includes viewing areas of the mountains, a  classroom  shaded by a high-tensile canopy, and raised walkways across select geological sites of note such as ancient burial grounds.  Related: Off-grid Fossil Discovery Exhibit camouflages into the Texan desert “Our first sight of Jebel Buhais was in the late afternoon sun, exploring the area after the midday heat,” Simon Fraser, Principal at Hopkins Architects, said. “It is an amazingly beautiful, barren setting, with the Jebel providing a powerful backdrop. We have ensured that our design  touches lightly  on this fragile landscape, so rich in remarkable fossils and prehistoric burial sites. This exciting new facility will allow thousands of people from all over the world to understand the way in which landscapes are formed by tectonic activities and how the Earth has changed over time.” + Hopkins Architects Images © Marc Goodwin

Original post: 
Buhais Geology Park opens in UAE’s Sharjah Desert

Off-grid Fossil Discovery Exhibit camouflages into the Texan desert

March 28, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Off-grid Fossil Discovery Exhibit camouflages into the Texan desert

Big Bend National Park isn’t just a place of stunning landscape beauty—the Texan park is also paleontological paradise. To tell the story of the area’s rich fossil history, Texan architecture studio Lake | Flato designed the Fossil Discovery Exhibit, a series of interpretive pavilions that draws inspiration from the surrounding topography. The unstaffed, low-maintenance building operates off grid and draws energy and water from solar panels and a rainwater catchment system. Created as a series of open-air pavilions , the Fossil Discovery Exhibit takes visitors on the Big Bend Fossil Discovery Trail: a sequential walkway that covers four paleontological eras from the Early Cretaceous period to the Cenozoic Era. “The complex story of Big Bend’s remarkable landscape can be brought to life through its fossil history and the artifacts found within the park,” wrote the architects. “These characteristics create a unique opportunity for interpretation and education; the trail will describe the world-class diversity and length of Big Bend’s fossil history while directly referencing the breathtaking surrounding landscape.” Related: Philip J. Currie Dinosaur Museum is sustainably built from CNC-milled beetle-kill timber Elevated on concrete piers, the building is clad in perforated weathering steel for low maintenance and camouflage so as to avoid disrupting views from the road and trails. Interior partitions guide visitors through the spaces, the highlight of which is the Gallery of the Giants where massive bones and recreated skeletons are on display. Solar panels power the buildings, while the angled roof, which evokes a winged dinosaur, is optimized for rainwater collection. + Lake | Flato Via Dezeen Images by Casey Dunn

See the original post: 
Off-grid Fossil Discovery Exhibit camouflages into the Texan desert

Kengo Kumas competition-winning aquatic center connects land and sea in Copenhagen

March 28, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Kengo Kumas competition-winning aquatic center connects land and sea in Copenhagen

Kengo Kuma & Associates beat out the likes of BIG and 3XN Architects in a design competition for a new waterfront cultural center that will form part of Copenhagen’s artificial Paper Island (Papirøen). Chosen unanimously by the jury, Kuma’s winning scheme will offer leisure and recreational facilities housed within pyramidal volumes echoing the roof profiles of Christiansholm island. The buildings will also be built of brick in reference to traditional Danish craft. Revealed earlier this year, Kuma’s designs for the Papirøen Waterfront Culture Center were created in collaboration with Danish subcontractors Cornelius Voge, Soren Jensen engineers and Niels Sigsgaard. The 53,820-square-foot complex will be developed as part of COBE’s competition-winning masterplan for Paper Island . The masterplan and the waterfront cultural center are slated for completion by 2021. “The new Waterfront Cultural Center with Harbor baths at Paper Island is to highlight the significance of water in the history, culture and vibrant urban life in Copenhagen ,” wrote Yuki Ikeguchi, Partner in charge. “Our focus in design is to create an experience, and not just a standalone object, in the form of the landscape, art and architecture that are unified and defined by the water. Our design proposal strives to offer the diverse experiences of water in various states and conditions such as reflection of light and shadow, steam and flow that appeal to human senses.” Related: COBE Architects to transform Copenhagen’s Paper Island into a bustling cultural hub The cultural center is located on a corner site and will offer expansive views of the water inside and out. Skylights punctuate the cone-shaped buildings to let natural light into the ground-floor pools. The perforated brick facade also allows diffused light inside. + Kengo Kuma & Associates Via ArchDaily Images via Kengo Kuma & Associates

Read the original post:
Kengo Kumas competition-winning aquatic center connects land and sea in Copenhagen

Bad Behavior has blocked 1443 access attempts in the last 7 days.