Light-filled extension camouflages itself into a hillside

December 12, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Light-filled extension camouflages itself into a hillside

Ellena Mehl Architects skillfully disguised a modern new extension inside the terraced gardens of a traditional Provencal farmhouse in southeast France. Located in an old hamlet dating back to before the 19th century, the new addition, named SPE House, is undeniably contemporary yet complements the historic landscape with its use of stone, a nod to the nearby retaining walls. Wild grass covers the terraced roof and minimizes the building’s visual impact on the landscape. The 120-square-meter SPE House comprises two levels: a ground floor for the living areas and a basement, connected to the kitchen of the main house, that contains two cellars, a boiler, and solar heating room. Built of concrete, the extension features an asymmetric roof that follows the site’s topography. “The extension is set within the existing terraced planes, between the main house and the stone walls, redefining new intersection lines in the landscape,” wrote the architects. “The main level is connected at half level to the house using reshaped existing stairs.” Related: Breezy addition keeps cool in Melbourne’s summers with smart passive design The main level consists of a bedroom, dressing room, and bathroom. The bedroom, extruded into the landscape, is faced with a double glazed wall with a 10-millimeter-thick pane of toughened glass as the external wall and an inner curtain glass wall . Both glazed walls are operable. The double-glazing, along with a roller blind, help mitigate unwanted solar gain. + Ellena Mehl Architects Photo credit: Hervé ELLENA

Here is the original post: 
Light-filled extension camouflages itself into a hillside

Bad Behavior has blocked 4583 access attempts in the last 7 days.