A lakeside sauna boasts mystical views and a gleaming facade

October 29, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on A lakeside sauna boasts mystical views and a gleaming facade

Norwegian design practice Feste Landscape / Architecture recently completed the Soria Moria sauna , a sculptural, shingle-clad structure on Bandak Lake in Dalen, Norway that overlooks breathtaking mountain and water views. Developed as part of the ‘Tales of the Waterway’ art initiative for the Telemark Canal, Soria Moria is one in a series of projects that use art, architecture and lighting design to celebrate the natural beauty of the local landscape and traditions. In addition to the use of locally sourced building materials, the sauna features a wooden facade that’s integrated with gleaming golden shingles to reference local folklore. Covering an area of roughly 420 square feet, Soria Moria consists of a covered seating area, a sauna, a changing room and pine decking. Feste Landscape / Architecture found that — unlike much of the area around the lake — the Sigurdsevja inlet offered deep enough water for bathing at the shoreline. As a result, Soria Moria was elevated on stilts along the inlet and is connected to the lakeshore to the west by a long, zigzagging boardwalk that also links to an existing network of footpaths around the lake. The building takes on a striking, angular silhouette, which was inspired by the steep mountains that surround Bandak Lake. The dramatic mountains and lake are framed with massive panels of glass that blur the boundary between indoors and out. In keeping with the traditional vernacular, the structure is clad in Øyfjell Sag wood shingles that reference local building techniques. Gold-colored Nordic Royal metal shingles are also embedded into the facade to evoke the “mythical and outlandish.” Related: Floating sauna with charred timber cladding boasts minimal site impact “It also references the obvious contrast which arose between the uncultivated people of Telemark and lavish upper-class foreign travelers during the establishment of the nearby Dalen Hotel at the end of the 19th century,” the architects added. Completed this year, Soria Moria was developed by the Telemark Canal Regional Park in collaboration with Tokke municipality. + Feste Landscape / Architecture Via ArchDaily Photography by Dag Jenssen via Feste Landscape / Architecture

See the rest here: 
A lakeside sauna boasts mystical views and a gleaming facade

Worlds northernmost plus-energy office could spark an energy revolution

January 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Worlds northernmost plus-energy office could spark an energy revolution

Building the first office in Norway that produces more energy than it consumes is already a hefty goal, but real estate developer Emil Eriksrød wants to take it another step further. The young entrepreneur has a vision for inspiring the rest of the world with a plus-energy office building, the northernmost of its kind in the world that will be located in Porsgrunn, a tiny Norwegian town with a population of less than 35,000. Designed by Snøhetta , the Powerhouse Telemark features a unique diamond shape optimized for harvesting solar energy and minimizing energy expenditure. Eriksrød and Snøhetta see the ambitious Powerhouse Telemark project as an opportunity to put Norway on the map for energy solutions. It’s also part of Eriksrød’s goal to inspire commercial real estate developers worldwide to invest in energy-plus buildings in cities of all sizes. “I hope we will be plagiarised and copied, replicated in all seven continents,” said Eriksrød. “This building should do wonders in lowering the bar for daring to do both spectacular and environmentally forward buildings, hopefully in a combination. Just imagine, when Porsgrunn has the customer base for such a building, imagine how many other places that have the same potential. There are tens of thousands of cities with a bigger population in the world.” Related: Ultra modern PV+ House boasts scissored solar panels for a super energy boost The $17 million Powerhouse Telemark has a site-specific design with a diamond-shaped form optimized for harvesting solar energy . Heat exchangers and heat pumps will also produce electricity and heat for the building. The 11-story office building will comprise 6,500 square meters of space with modern office facilities, a foyer, gym, canteen, and a roof terrace surrounded by climbing plants. “This project proves that energy positive buildings can pay off commercially. It took us about a year to have the renters needed to make the building profitable. The world needs a lot of energy positive buildings. Hopefully this great building in our little town, can be the start of thousands of similar Powerhouses,” said Eriksrød. The project is slated for completion in 2019. + Snøhetta Photo illustration by Loft Visual Group/Snøhetta, renderings by Snøhetta

Go here to read the rest: 
Worlds northernmost plus-energy office could spark an energy revolution

A series of cantilevering cubes make up this French social housing complex

January 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on A series of cantilevering cubes make up this French social housing complex

Bordeaux-based firms, More Architecture  and  Poggi Architecture, have collaborated on a ultra-contemporary design for a social housing complex named White Clouds. Located in town of Saintes in western France, the 1,886-square-meter complex holds 30 apartments made out of cantilevering white boxes with perforated balconies, which serve to let in optimal natural light while providing privacy. The architectural team designed the social housing complex layout to maximise outdoor space. For the building itself, the design called for a series of stacked boxes that slope with the natural landscape. Each of the apartments was equipped with gridded metal balconies that jut out past the main volume. Along with the extra benefit of having a balcony, the architects avoided a central facade so that the eye-catching complex could emit a strong cohesive nature. Related: Social housing project with two “faces” channels Parisian duality The gridded metal balconies that jut out of each apartment serve dual functions: they let in an optimal amount of natural light into the living spaces, and offer a sense of protected privacy to the tenants. According to the architects, it was of utmost importance to provide a sense of personal space within the design, “Exit conventional balconies, terraces and loggias with their separating walls and shields of varying transparency, used to hide unsightly objects or provide a modicum of intimacy.” According to the design team, the unique features of the complex were based primarily on the needs of the tenants, “The harmonious association of setting and architecture makes way for a design which, rather than closing in on itself and looking inwards, opens out to embrace the neighbourhood as a whole while still providing protection from direct line of sight and noise thanks to its perforated cladding.” + More Architecture + Poggi + More Via Dezeen Photography by Javier Sevillas Callejas

Read more:
A series of cantilevering cubes make up this French social housing complex

Bad Behavior has blocked 1150 access attempts in the last 7 days.