ZHA unveils LEED Gold-targeted OPPO headquarters in Shenzhen

February 3, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on ZHA unveils LEED Gold-targeted OPPO headquarters in Shenzhen

Zaha Hadid Architects has won an international competition to design Chinese tech giant OPPO’s new headquarters in Shenzhen, China. Defined by the firm’s signature curvilinear features, the new office complex will comprise four interconnected towers with rounded shapes evocative of giant missiles. Wrapped in glass and filled with natural light, the tapered towers will target LEED Gold certification and are expected to break ground later this year, with completion planned in early 2025. Since launching its first phone in 2008, OPPO has grown to become China’s leading smartphone manufacturer and the fifth largest worldwide with over 40,000 employees in more than 40 countries. The new headquarters in Shenzhen reflects this meteoric growth and the company’s investment in innovative research with its futuristic design. The architects have developed the architectural design with 3D Building Information Modeling (BIM) and energy management systems to optimize efficiencies. Related: ZHA completes LEED Gold-targeted building with world’s largest atrium in Beijing Spanning an area of 185,000 square meters, the new OPPO headquarters will reach a height of 200 meters and 42 floors in its tallest tower. Two towers connected by a 20-story vertical lobby will comprise flexible, open-plan office spaces and will be flanked by two external service towers housing vertical circulation. The towers are oriented for optimal views over Shenzhen Bay — a 10th-floor Sky Plaza and rooftop Sky Lab will provide publicly accessible viewing areas — and are tapered inward at the bottom to make room for large civic spaces at street level that will include a landscaped plaza, art gallery, shops, restaurants and a direct link to a nearby subway station. “Locating the towers’ service cores externally frees the center of each floor from obstructions, providing uninterrupted views throughout the building that will enhance interaction between employees,” the firm explained in a statement. “Large atrium spaces unite all occupants through visual connectivity, helping to foster collaboration between different departments of the company. The abundance of natural light, varied working environments and diversity of routes for staff and visitors to move through the building are all conducive to creative engagement and spontaneity.” + Zaha Hadid Architects Images via Zaha Hadid Architects

More here: 
ZHA unveils LEED Gold-targeted OPPO headquarters in Shenzhen

Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

January 3, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

Stockholm-based architecture practice Tham & Videgård Arkitekter has unveiled designs for a new housing typology in Gothenburg, Sweden, that will be built from cross-laminated timber. Named the “vertical village,” the project is a “solid timber” iteration of the firm’s previous development by the same name that had been designed for Stockholm in 2009. Like its predecessor, the Gothenburg “vertical village” champions a dense and family-centric development built around a series of connected garden spaces. Proposed as part of a larger site along Landvetter Lake, the Gothenburg “vertical village” was created as an alternative to the row house typology. Each dwelling will be set on a rounded plot surrounded by tall evergreen hedges to create a secluded and private garden for each homeowner. The vertical green massing will also help shape the network of winding pathways that connect the homes to the wider community. All the houses in the development will look identical with a tapered shape that rises to three stories in height. “The houses represent a new vertical typology that minimizes the footprint in order to leave as much land as possible for cultivation,” the architects said of the housing typology. For visual variety, the 140-square-meter row homes will be finished in different colors ranging from red, green, black and gray. The buildings will be constructed with cross-laminated timber and prefabrication construction methods to meet the highest environmental and energy standards. Related: Row house in Vietnam is wrapped in vertical gardens and a lace-like skin The homes will offer a range of one to four bedrooms. The ground floor houses the main social spaces that—thanks to the privacy afforded by the tall hedges—open up to a private garden through full-height glazing. The second floor contains the bedrooms overlooking views of the neighborhood and landscape. The topmost floor consists of a studio with a large skylight . + Tham & Videgård Arkitekter Via ArchDaily

More here: 
Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

Bad Behavior has blocked 1967 access attempts in the last 7 days.