An old mall becomes an urban lagoon and public square in central Tainan

March 18, 2020 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on An old mall becomes an urban lagoon and public square in central Tainan

In downtown Tainan, Taiwan, MVRDV has transformed a former shopping mall into the Tainan Spring, an urban lagoon and park. Commissioned by the city government as part of an urban revitalization masterplan, the adaptive reuse project not only provides a new public space that reconnects residents with nature, but also sets an inspiring example for how defunct malls can be given new, sustainable lives. Created as part of a masterplan to rejuvenate a “T-Axis” to the East of the Tainan Canal, the Tainan Spring project includes the transformation of the former China Town Mall as well as the beautification of a kilometer-long stretch of the city’s Haian Road, now redesigned to reduce traffic and improve pedestrian access . In replacing the old mall, the architects have “meticulously recycled” the building and turned the mall’s underground parking level into a sunken public plaza with an urban pool, planting beds, playgrounds, gathering spaces and a stage for performances. A glass floor exposes part of the structure of the second basement level below to connect visitors to the history of the site.  Related: MVRDV-designed market in Taiwan will grow food on a massive green roof “In Tainan Spring, people can bathe in the overgrown remains of a shopping mall. Children will soon be swimming in the ruins of the past — how fantastic is that?” said Winy Maas, founding partner of MVRDV. “Inspired by the history of the city, both the original jungle and the water were important sources of inspiration. Tainan is a very grey city. With the reintroduction of the jungle to every place that was possible, the city is reintegrating into the surrounding landscape. That the reintroduction of greenery was an important thread in our master plan can be seen in the planting areas on Haian Road. We mixed local plant species so that they mimic the natural landscape east of Tainan. I think the city will benefit greatly from this.” In two to three years, the newly planted beds will grow into a lush garden comprising native trees, shrubs and grasses to form a tropical jungle-like environment that will help offset the urban heat island effect . Visitors can also find relief from Tainan’s tropical climate in the urban pool and mist sprayers in the summer. The pool’s water level will rise and fall in response to the rainy and dry seasons.  + MVRDV Photography by Daria Scagliola via MVRDV

View original post here:
An old mall becomes an urban lagoon and public square in central Tainan

Solar-powered community hub in Australia emphasizes green design

March 18, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Solar-powered community hub in Australia emphasizes green design

Residents of the Australian suburb of Bayswater now have a new community center to enjoy. Designed by Melbourne-based firm K20 Architecture , the Bayswater Early Years Hub is a building that was strategically designed to minimize its impact on the environment via green design, which includes solar power, rainwater harvesting systems and more. At 20,000 square feet, the massive building offers residents a range of services including early learning spaces as well as several health centers. To blend in with the existing residential area, the structure was built with fairly humble features, such as red brick cladding and a gabled roof, which is covered in solar panels . Related: Green-roofed community center champions sustainable design in London It was imperative to the designers to include a functional layout with enough space for multiple services without sacrificing convenience to visitors. Accordingly, the resulting design is a dynamic volume comprised of two U-shaped masses “turning toward the sun,” which gives the project its nickname, Sunflower. As one of its primary functions, the center is a space for learning. Therefore, the project includes several learning classrooms that are spacious and well-lit by large windows. Additionally, an expansive courtyard was strategically landscaped to include a variety of greenery as well as adventurous play areas including a sand pit, swings, crawling spaces, slides and bridges. Along the border of these sites, parents and grandparents have several areas to sit down and enjoy the fresh air while the kids run around freely. From the onset of the project, the architects worked with the local government to ensure that the new structure would be incredibly energy-efficient . With the objective of a 100+ year building lifecycle, improved ecology and reduced environmental impact, the designers added several sustainable features to the building. The roof boasts an array of solar panels, which generate a substantial amount of clean energy for the building. The roof is also equipped with a rainwater harvesting system. Baywater uses several passive features to further reduce energy use, such as ample natural light. + K20 Architecture Via ArchDaily Images via K20 Architecture

Read the original:
Solar-powered community hub in Australia emphasizes green design

MVRDV-designed market in Taiwan will grow food on a massive green roof

March 21, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on MVRDV-designed market in Taiwan will grow food on a massive green roof

Hot on the heels of its bold “ Times Square” proposal for Taiwan’s capital, MVRDV has broken ground on another project — this time for the island’s southern city of Tainan. Created in collaboration with local architectural firm LLJ Architects, the Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market is a wholesale, open-air market that will not only serve as an important hub for the city’s food supply chain, but will also serve as a new public destination. The landmark building will be topped with an undulating green roof that will be accessible to the public and used for growing crops. Because of its large size, the Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market will be located in a suburban district to the far east of the city center yet strategically placed near Highway 3 and public transportation links for the convenience of traders, buyers and visitors. Spanning an area of nearly 20 acres, the market will include space for auctions, logistics, freezer storage, service facilities, a restaurant, administrative offices and more. “Tainan, in my opinion, is one of those towns which is so beautiful to me because maybe most of its nature, agriculture fields, farms, sea and mountains,” said Winy Maas, co-founder of MVRDV. “Tainan Market can become a building that symbolizes this beauty as it compliments both landscape and its surrounding environment. It is completely functional and caters to the needs for auctioning, selling and buying goods, but its terraced roof with its collection of growing products will allow visitors to take in the landscape while escaping from bustle below.’’ Related: MVRDV to transform an Amsterdam office complex into a green residential zone The first phase of the development will be an open-air structure topped with an undulating, terraced green roof accessible from the eastern corner. The terraces of the roof will each be dedicated to growing a different crop — such as pineapples, rice, roses and tea — and will be furnished with benches and picnic tables for visitors to enjoy the surrounding views. The market is slated for completion in late 2020. + MVRDV Images via MVRDV

See the original post: 
MVRDV-designed market in Taiwan will grow food on a massive green roof

MVRDV unveils futuristic Y-shaped house with a rooftop pool in Tainan

December 2, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on MVRDV unveils futuristic Y-shaped house with a rooftop pool in Tainan

Dutch firm MVRDV is showing off their playful side in Tainan once again with their design of the Y House, a luxury villa in the shape of the letter ‘Y.’ Designed in collaboration with local firms KAI Architects and Envision Engineering Consultants, the futuristic landmark building will be punctuated with circular openings and topped with a rooftop pool. Created as a weekend retreat for city workers, the concrete home is positioned for optimal views over the landscape and sea and follows Feng Shui principles. Located in northeast Tainan between the sea and the city, the 330-square-meter Y House stands out from its nondescript neighbors with its unusual shape. MVRDV chose the shape to maximize landscape views in the communal areas. The living room, solarium, changing room, and dining room are located in the upper half of the Y shape that’s joined together by the private rooftop swimming pool . Located below are the two children’s rooms, master bedroom, and guest bedroom, all of which are stacked above a ground-level tearoom for entertaining guests. Residents can move through the home via stairs or elevator. Related: MVRDV to transform a shopping mall into a lush lagoon and beach in Taiwan Circular openings of various sizes punctuate the concrete shell to bring in natural light and ventilation, and to frame views. Circular cutouts at the bottom of the rooftop pool that double as skylights let in dappled light to the living room. The circular motif is repeated in the stepping-stones that traverse the reflecting pool in the front yard to the gardens. Feng Shui principles guided the arrangement of the circular stepping-stones. + MVRDV Images via MVRDV

Here is the original post: 
MVRDV unveils futuristic Y-shaped house with a rooftop pool in Tainan

Green Places Community Clubhouse in Tainan invites nature indoors

November 24, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Green Places Community Clubhouse in Tainan invites nature indoors

The Green Places Community Clubhouse design follows the firm’s philosophy of viewing buildings as “living beings.” Taking cues from nature, the building features an organic-inspired curvaceous facade and interior decor, where timber and natural gray stone is used prominently and sculpted in rounded forms. Tall vertical indoor elements evoke the feeling of a forest, while timber surfaces and full-height continuous glazing wraps around the building to invite landscape views and natural light indoors. The outdoor landscape features multiple water features, including a swimming pool and reflecting pool. The multistory building provides spaces for dining, reading, exercising, learning, sharing, and communication. To minimize the clubhouse’s energy footprint, the architects installed a solid wall to the west of the building to protect against intense sun exposure. To the east, a grove of trees protects the swimming pool from cold winter mornings, while an overhang provides shade on sunny days. Waterproof nano silane ketone resin is used on the facade to control mold. Gaps between the anodized aluminum panels and RC walls promote natural cooling . Related: Solar-powered home in Tainan puts a modern twist on the traditional courtyard house “The design emphasizes not only a comfortable indoor environment, but a natural outdoor environment,” write the architects. “In addition to fulfilling residents’ needs, it provides a comfortable environment where residents enjoy socializing with their neighbours. The aim is to give the community’s residents a sense of belonging and happiness.” + Chain 10 Urban Space Design Via v2com Images by Kuo-Min Lee

Read more here: 
Green Places Community Clubhouse in Tainan invites nature indoors

Super Typhoon Nepartak rips through Taiwan, heads for China next

July 8, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Super Typhoon Nepartak rips through Taiwan, heads for China next

An intense typhoon that meteorologists have called a “near-perfect storm” ripped through Taiwan today, leaving a trail of destruction, dozens injured, and two deaths in its wake. Typhoon Nepartak, which takes aim for China next, pounded the island in torrential rain and wind gusts of over 150 miles per hour. Videos that surfaced across the web show the terrifying storm overturning cars, toppling trees, and even stripping roofs off buildings. Super Typhoon Nepartak developed in the Northwestern Pacific Ocean, the world’s most active tropical cyclone basin that generates a third of all tropical cyclones and some of the strongest storms on Earth. Nepartak is most noteworthy on two counts: first, the tropical cyclone ended a record-tied 199 day stretch without storms in the basin; and, when viewed from above at peak intensity, the compact storm took on a symmetrical shape with a well-defined pinhole eye, earning the storm its “near-perfect” description. Its symmetrical appearance was formed by low vertical wind shear and unusually warm waters, parameters that helped propel the cyclone from a mild storm to a Category 5 super typhoon in just three days. Related: Japan’s Hanazono Kindergarten was designed to keep kids safe during typhoons Nepartak made landfall on Taiwan’s east coast at 5:50 AM as a Category 4 storm on Friday, leaving nearly 50,000 households in Taitung without power. The storm traveled westwards towards Kaohsiung City , then northeast towards Tainan, before it left the island and entered the Taiwan Strait. The capital of Taipei was relatively unscathed, while the east coast sustained the most damage. Nepartak has now been downgraded to a Category 2 as it travels to China and is expected to make landfall in Fujian province before it moves north towards Zhejiang Province. Via Mashable Images via NASA Goddard MODIS Rapid Response/

Originally posted here: 
Super Typhoon Nepartak rips through Taiwan, heads for China next

MVRDV to transform a shopping mall into a lush lagoon and beach in Taiwan

November 13, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on MVRDV to transform a shopping mall into a lush lagoon and beach in Taiwan

Read the rest of MVRDV to transform a shopping mall into a lush lagoon and beach in Taiwan

Read the original: 
MVRDV to transform a shopping mall into a lush lagoon and beach in Taiwan

Shigeru Ban Wins Bid to Design the Tainan Museum of Fine Arts

September 16, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Shigeru Ban Wins Bid to Design the Tainan Museum of Fine Arts

Read the rest of Shigeru Ban Wins Bid to Design the Tainan Museum of Fine Arts Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , fractal shading , microclimate , natural light , natural ventilation , pentagon shaped roof , phoenix blossom , rainwater harvesting , shigeru ban , tainan , Tainan Museum of FIne Arts , Taiwan

View post: 
Shigeru Ban Wins Bid to Design the Tainan Museum of Fine Arts

Bad Behavior has blocked 1969 access attempts in the last 7 days.