The SPACE pod from IO House lets you go off-grid in style

July 5, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Who says that off-grid living is in conflict with living in style? Not the designers behind The SPACE, a portable pod that allows you to go off-grid easily and harmoniously while still enjoying modern features and conveniences. Combining sustainable living with luxury comfort, The SPACE from IO House can be placed anywhere you go, from a river’s edge to a forest clearing. All you need to bring along is a smart device to connect, and this off-grid pod will provide the rest: water, electricity, heat and WiFi. In addition, each detail in The SPACE has been designed to be aesthetically pleasing while also remaining ecologically friendly. Related: Escapod’s rugged Topo trailer lets you live off-grid in any environment With this portable pod home, IO House wanted to show that eco-friendly living can be a way of life without sacrificing modern amenities, conveniences and luxuries. Designed to take the dweller away from the stresses of everyday living in bustling cities, The SPACE is the result of dedicated design details that synchronize with the use of a smartphone to give the dweller ultimate control over his or her home. In order to provide unity with the natural world, IO House eschewed synthetic materials when designing the pod, using wood, wool, glass and metal in their place. The SPACE’s windows also link the home’s interior with the surrounding environment, furthering the residents’ connection to the outdoors. Inside the off-grid home, residents can take advantage of the smart home technology, controlling heat, electricity and more with the touch of a button. The full kitchen includes a dishwasher, gas stove, refrigerator, washing machine, coffee maker (with hot water and a steamer), and water purifier. + IO House Via ArchDaily

Read the original post: 
The SPACE pod from IO House lets you go off-grid in style

Natural light floods this energy-efficient Dublin home from all sides

July 2, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Natural light floods this energy-efficient Dublin home from all sides

London and Dublin-based design practice Anthro Architecture recently completed Villa 9010, a light-filled dwelling that takes cues from the region’s breezy seaside vernacular. Located in Dakley, South County Dublin, the energy-efficient Villa 9010 was completed for a young family in the side garden of the client’s redbrick childhood home. Triple-glazed windows combined with underfloor heating, highly efficient insulation, an air-to-air heat pump and mechanical heat recovery ventilation ensure a low-energy footprint with a BER rating of A2. Villa 9010 is a contemporary, energy-efficient take on the nearby buildings found in the coastal village and is also inspired by the grandeur of the eye-catching 19th-century castellated school gates next door. Constructed in the place of the client’s former garage and boat shed, the new steel-framed and concrete masonry villa is divided into two levels, with the primary living spaces placed on the ground floor while the four bedrooms are located above. A cantilevered oak staircase that connects the two floors serves as a focal point and the open risers offer views to the sunken living area and rear garden. “The Client[s] were drawn to the sense of optimism and escape that comes with a seaside villa and sought to create a light-filled energy efficient home suitable for a young family that was in-line with their modest budget,” wrote Anthro Architecture in a statement. “Defined by the imposing 19th century castellated gates to the neighbouring school, the design carefully carves a space for a new residential dwelling, nestling itself respectfully beside its prominent neighbour while also drawing on the wider context of the bright seaside villas in the surrounding area.” Related: Incredible glass home stays comfortably snug even in extreme temperatures The interiors are minimally dressed with white walls and oak floors that emphasize the play of light throughout the home. Aluminum-framed timber glazing overlooks views of the outdoors. The most light-filled space in the house is undoubtedly the double-height library illuminated by skylights and a large south-facing triple-glazed atrium . + Anthro Architecture Images by Ste Murray

See more here: 
Natural light floods this energy-efficient Dublin home from all sides

Award-winning Hungarian home combines old-world charm with modern style

July 2, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Award-winning Hungarian home combines old-world charm with modern style

Hungarian architects András Varsányi, Péter Pozsár and Norbert Vas have given the traditional Hungarian farmstead a modern refresh with their design of the Wooden House, a contemporary country house completed for approximately 500,000 euros ($585,300 USD). Located in the small village of Algy? in the Great Hungarian Plain, the tranquil family retreat was conceived as an antidote to bustling city life. Although the new home is undoubtedly modern, it also shares the same footprint as the old farmhouse it replaced and is heavily inspired by the values of Hungarian folk lifestyles. Winner of the audience’s vote at the Media Architecture Awards , the Wooden House has tapped into the growing demand for indoor-outdoor living . Varsányi, Pozsár and Vas used the layout and classic cross-section of a traditional Hungarian farmstead as the base of their project and then adapted the structure for modern uses. The areas that would have been used for animal stalls, for instance, were redesigned as garages. Unlike the introverted nature of typical homes, the Wooden House feels bright and airy thanks to an abundance of glazing. “ Modern design can often fly in the face of the traditional values of the past,” the project statement reads. “In some cases it can aim to improve by ignoring the needs and concerns that we once had, but this architectural design in Hungary shows that — for home structures, at least — those same values are just as important now as they ever were. This modern farmstead is expressing the contemporary need for smart integration into an environment while extolling the traditional values that comes from the building’s folk inspiration.” Related: A Michigan farmhouse is reborn as a beautiful modern vacation retreat The key to the design is the home’s central courtyard , which is enclosed on three sides and looks out to the surrounding acacia forest. The courtyard and a sheltered club space also connect the living areas with the bedrooms. The architects chose timber as the predominate material to relate the building with the landscape and minimize environmental impact. + András Varsányi, Péter Pozsár and Norbert Vas Images by Tamas Bujnovszky

View original here:
Award-winning Hungarian home combines old-world charm with modern style

This beautiful, barn-inspired visitor center has nine movable sections that let in natural light

March 28, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This beautiful, barn-inspired visitor center has nine movable sections that let in natural light

Dutch firm 70F architecture has designed a beautiful, barn-inspired visitor center in the Netherlands that “breathes” thanks to nine movable sections that open up the facade in the morning and close it at night. The Hof van Duivenvoorde Center welcomes visitors to the Duivenvoorde Castle and Estate, offering a light-filled restaurant and information center with an innovative, changeable window system engineered by the architects themselves. The Duivenvoorde Foundation requested a simple building that would blend into the surroundings – the castle grounds have an expansive lawn and plenty of green areas – as well as provide a comfortable place where visitors  can relax.  Keeping the natural landscape in mind, the architects created an understated building with an elongated form and vertical slats that evoke a typical, rustic  barn design. The movable panels signal that the building is open for visitors during park hours, but at closing time, they lower back down and the center virtually disappears into the surrounding environment. Related: Visitor center disguised as a hill to welcome visitors to Denmark’s historic Kalø Castle Ruins The movable panels cover glass windows and slide upwards with the help of an innovative engineering system created by Bas ten Brinke, founder of 70F architecture. Once the panels have lifted,  natural light floods the center’s interior, which, at 6 by 30 meters, is relatively small. The large windows both enhance this space and provide a natural ventilation system throughout. The  visitor center houses a restaurant and museum shop, as well as space for the volunteers who give guided tours of the estate. The architects decided to forgo any type of separation between the different areas in order to give the interior an open, airy feel. Out back, a large garden wall provides shade during the warm summer months. And, finally, an open-air patio provides the perfect opportunity to sit back and enjoy the surrounding nature. + 70F architecture Via World Architecture News Images by Luuk Kramer  

Read more from the original source: 
This beautiful, barn-inspired visitor center has nine movable sections that let in natural light

This incredible floating hotel can take you on the voyage of a lifetime in Japan

February 2, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This incredible floating hotel can take you on the voyage of a lifetime in Japan

Guntû is a gorgeous floating hotel that takes passengers on a whirlwind tour of Japan ‘s Seto inland sea. The vessel was designed by Japanese architect Yasushi Horibe , and it includes all the amenities of a luxury cruise ship while upping the ante with a distinctly Japanese experience. Guntû has a total of 19 two-person guest rooms, each outfitted with private terraces that offer unobstructed views of the surrounding sea and shores. You can kick back and relax on the rooftop deck , while common areas like the Grand Suite create a vibrant environment for socialization. Wood dominates the design of the hotel –from the interior of the common areas and private rooms, to the cocktail bars and balcony tubs. Related: This floating hotel and spa in Sweden will fill you with wanderlust Guests can book stays up to three nights, but it isn’t cheap – rates start at 400,000 yen ($3,668 US) per night for two guests. This arrangement includes all meals and on-board services. The floating hotel starts its journey in Onomichi City and allows guests to explore coastal Japan while selecting from a variety of on-shore activities. + Guntû + Yasushi Horibe Architect & Associates Via Apartment Therapy

Read more here:
This incredible floating hotel can take you on the voyage of a lifetime in Japan

Inconsiderate truck driver scars Peru’s ancient Nazca Lines

February 2, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Inconsiderate truck driver scars Peru’s ancient Nazca Lines

The historic Nazca Lines of Peru have been damaged by the actions of an inconsiderate truck driver. The driver, who has since been arrested and will likely face charges related to an attack against cultural heritage, deliberately drove off the Pan-American highway and into the 2,000 year old UNESCO Heritage Site. Ignoring signs identifying the protected area, the driver left “deep scars” through the Nazca geoglyphs across an area of 100 by 300 feet. Fortunately, the damage seems to be fixable, though authorities are still conducting a full investigation of the incident. Carved into the desert by a pre- Inca civilization, the Nazca Lines are thought to have held religious significance and likely served as a site for spiritual ceremonies. Though virtually invisible if viewed from ground level, the geoglpyhs come to life when seen from above, whether on planes or surrounding foothills. The lines were originally created by removing the red pebbles that cover the ground to reveal the pale ground beneath. Because of the climactic stability of the Nazca region, located along Peru’s arid coastal plain , these ancient designs remain relatively untouched, the occasional errant truck driver notwithstanding. Related: Giant curtain built in Peru to study climate change in the cloud forests The Nazca Lines’s proximity to the Pan-American Highway, which runs 19,000 miles long from the United States to Argentina , has increased the potential for human-caused damage to the ancient site. One high-profile instance occurred in 2014, when Greenpeace activists faced criminal charges for damage inflicted on the heritage site whilst setting up a massive sign urging climate change action. While the most recent incident has prompted Peruvian authorities to increase patrols of the area, there are no guarantees. “While the Culture Ministry monitors areas with the largest concentration of geoglyphs every day, it may not be fully protected,” Peruvian Culture Ministry archaeologist Johnny Isla told Andina . “Entry and transit are possible through valleys and streams where the archaeological area spreads out.” Via The New York Times and Andina Images via Depositphotos (1)

View original post here: 
Inconsiderate truck driver scars Peru’s ancient Nazca Lines

Striking green-roofed house cantilevers over a cliff in Japan

November 30, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Striking green-roofed house cantilevers over a cliff in Japan

This striking concrete house extends from a cliff above a river in Japan , providing spectacular views of the surrounding landscape. The two-floor green-roofed structure, designed by architecture firm Planet Creations , establishes a delicate balance between rugged and warm materials, with raw wood contrasting against stark concrete walls. The villa is located in Tenkawa village, and it cantilevers over the Tenokawa River, 56 feet below. It’s built into flat bedrock, and the layout is split along the length of the structure. A bedroom, kitchen, and bathroom occupy one side, while the master bedroom, living room and deck area occupy the other. Related: Organic Japanese Shell Residence Wraps Around a Centenarian Fir Tree The steep slope dictated the design of the house and constrained the flatland space to only 64 square feet – enough to accommodate two cars and not much else. In order to ensure structural stability, the architect decided to “submerge the building near the rock so as to melt into this surrounding environment.” + Planet Creations Via Ignant Photos by Masato Sekiya

Read the original:
Striking green-roofed house cantilevers over a cliff in Japan

Sprawling MW House blends into the Peruvian landscape with an undulating green roof

July 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Sprawling MW House blends into the Peruvian landscape with an undulating green roof

MW House by Riofrio+Rodrigo Arquitectos acts as an extension of the desert hills in Peru . Resembling the relief of the rocky landscape and featuring an undulating green roof, this seasonal house establishes a direct relationship with its surroundings and offers a series of rich indoor and outdoor spaces to its occupants. The house comprises two L-shaped blocks that house different functions. The first one is the main house which accommodates the living room, dining room, kitchen, wine cellar and a bedroom. This volume also features spaces that direct the view of the main rooms of the house towards the nearest hills. Related: Peru’s Chontay house was made using locally-sourced wood and clay to help it blend in with the surrounding mountains The second, smaller side houses service rooms and the entrance, laundry, bedrooms, car parking, kitchen and a storage space . An open courtyard connects the main house with secondary and guest bedrooms and allows occupants to enjoy a direct connection to nature. All of this is enclosed under a green roof that helps the home blend seamlessly with the landscape. + Riofrio+Rodrigo Arquitectos Via Archdaily Photos by Juan Solano Ojasi

See more here:
Sprawling MW House blends into the Peruvian landscape with an undulating green roof

Incredible teepee-shaped ORKA house is made from 24 interlacing beams

May 23, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Incredible teepee-shaped ORKA house is made from 24 interlacing beams

This   teepee-shaped home is made from twenty four interlacing beams that shelter a large open-plan living space. Antony Gibbon Designs ‘ ORKA house explores different geometric shapes and unconventional forms for residential architecture. The three-story dwelling features a rooftop platform with panoramic views of the surrounding landscape. The house has twenty four wooden beams that coalesce, forming a pivoted illusion which transforms angles into a seemingly curved hyperboloid form. Using the frame as an aesthetic starting point, the architects interlaced the beams to naturally create diamond-shaped patterns. These patterns become part of the geometry and symmetry of the structure. Related: This charred wood cabin can be rearranged in an infinite number of ways The envelope wraps around an area 10 meters in diameter (33 feet), allowing for a large open-plan living space. A spiral staircase connects the ground floor to another three floors, with the top floor doubling as an outdoor viewing platform and balcony offering panoramic views of the surrounding landscape. + Antony Gibbon Designs

More here:
Incredible teepee-shaped ORKA house is made from 24 interlacing beams

Sophisticated minimalist house in Denmark lets you enjoy the outdoors even in the winter

October 5, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Sophisticated minimalist house in Denmark lets you enjoy the outdoors even in the winter

The house references traditional Scandinavian craftsmanship and the region’s authentic principles of working with relief and texture. Providing a serene environment far from city bustle, the house facilitates a connection between the residents and the surrounding landscape. Related: Beautiful timber home is striking in its rugged Scandinavian simplicity The house comprises two volumes-the left one accommodates the main living room which offers views of the forest, and a combined kitchen and dining space on the first floor. The second floor houses the bedrooms and cabinet. Relaxation zones – sauna, swimming pool and play areas- and utility rooms, bathrooms and a garage are housed in the other volume. A glazed gallery connects the two volumes and functions as a winter garden that acts as a continuation of the landscape. + KAVA Architects Images by iddqd Studio

Read more: 
Sophisticated minimalist house in Denmark lets you enjoy the outdoors even in the winter

Next Page »

Bad Behavior has blocked 951 access attempts in the last 7 days.