Studio Lotus designs an innovative and low-impact visitor center for Jodhpurs Mehrangarh Fort

July 4, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Delhi-based multidisciplinary design practice Studio Lotus has won a competition to design the new visitor center and knowledge center for Jodpur’s Mehrangarh Fort, one of India’s largest forts that dates back to the 15th century. Now a major tourist destination and repository for cultural and historical artifacts, the Mehrangarh Fort has been undergoing adaptive reuse and redevelopment projects that include the recent design competition organized by the Mehrangarh Museum Trust. Studio Lotus’ winning proposal for “sensitive spatial interventions” was selected due to its use of a highly flexible construction methodology capable of handling high volumes of pedestrian traffic with minimal ecological impact. Selected from three finalists, Studio Lotus’ winning proposal was conceived as an “architectural system” rather than a set of buildings. The modular construction — made primarily from metal and stone to blend in with the environs — are scalable and can be easily inserted and adapted for a variety of areas within the Mehrangarh Fort. The construction system can be used to create a variety of structures, from raised pathways to buildings. “Studio Lotus’ proposal seeks to create new linkages in the fort precinct by means of sensitive spatial interventions that bolster the existing circulation scheme,” the architects explained in a project statement. “The towering edifice of Mehrangarh and its various outcroppings constitute a staggeringly intricate built character, as much a testament to the beauty of the built form as it is an embodiment of the region’s culture and heritage. It was pertinent that any additions or modifications to this dense fabric enmesh with the existing; the proposed intervention aims to do just that — through expressive and adaptable additions that make the most of modern construction technology, yet stand deferential to the historic site’s timeless magnificence.” Related: An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant Located at the junction of the Jai Pol Plaza and a new parallel pathway along the main fort entrance, the new visitor center will mark an alternate entrance and be built from woven steel lattice-based modules fitted with stone ‘tukdi’ slabs. The Knowledge Center will be set on the northwestern ramparts overlooking the Chohelao Bagh and be made up of a series of interconnected decks descending from the Palace Plaza and arranged around a steep lightwell. The programming along the decks will progress from public to more private spaces and include exhibition galleries, seminar halls, community spaces and a space for scholar studies. + Studio Lotus Images via Studio Lotus

Original post: 
Studio Lotus designs an innovative and low-impact visitor center for Jodhpurs Mehrangarh Fort

An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant

November 7, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant

New Delhi-based, multidisciplinary design practice Studio Lotus has transformed a portion of Jaipur’s lavish City Palace Museum into Baradari, a contemporary fine dining restaurant that pays homage to its rich architectural roots. Formerly used as a fairly nondescript palace cafe, the 14,000-square-foot property has been given a sumptuous revamp using traditional craftsmanship and artisanal techniques. The adaptive reuse project is not only a hybrid of centuries-old elements and modern aesthetics, but is also a historic preservation project that included careful restoration efforts. The royal family of Jaipur commissioned Studio Lotus to redevelop the neglected property into a fine dining destination with a private dining area, bar, lounge space, a quick service counter and back of house facilities to accommodate approximately 200 patrons. The design team began with a lengthy research and restoration phase, during which the walls were stripped of recently added plaster to reveal the original stone masonry. These walls were then restored and repainted using traditional techniques and materials, including cured slaked lime with crushed sandstone and brick . The restaurant is organized around a pavilion -like bar, created in the likeness of a ‘baradari’ (meaning a pavilion with twelve columns), that divides the courtyard into two zones and is built from handcrafted marble and glass. Traditional Jaipur craftsmanship is mixed with modern design throughout the restaurant, from the structural additions to flooring and furniture. The black and white marble floors, for instance, are a contemporary take on the traditional Rajasthani leheriya pattern, while the designs for the decorative art made from thikri (mirror) techniques were computer generated. Related: The Farm art hotel delights guests with recycled art and farm-fresh food Energy usage is also minimized thanks to a combination of low tech and high tech means. In addition to energy-efficient air conditioning and remote-controlled LEDs , the restaurant is equipped with rainwater harvesting systems and strategically placed water features that help create a cooling microclimate. + Studio Lotus Images via Studio Lotus

Read the original post: 
An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant

Bad Behavior has blocked 1775 access attempts in the last 7 days.