Green-roofed holiday home is fashioned from three shipping containers

February 21, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Green-roofed holiday home is fashioned from three shipping containers

Led by a desire to reduce landscape impact, Melbourne-based Studio Edwards turned to cargotecture for a sustainably minded getaway on the Surf Coast in Victoria, Australia. Raised atop stilts on a steep slope, House 28 was fashioned from a trio of 20-foot shipping containers sourced from nearby Port Melbourne. In addition to minimized site disturbance, the green-roofed holiday home uses a rainwater catchment and filtration system to gather water and features double-glazed windows and doors to increase energy efficiency. Set overlooking the Wye River and Australia’s Otway Coast, House 28 is securely anchored to the hillside by steel stilts and deep concrete pile foundations. The architects joined two of the containers to form one long module housing the entrance, a spacious living area, and open kitchen with dining, while the other container comprises two bedrooms and a bathroom. The containers were angled towards one another and connected with a blackbutt timber deck. Related: Shipping container delivers heightened drama to a modern island home For a rugged finish, the containers were externally insulated and clad with galvanized steel sheeting. In contrast, the minimalist interiors are lined with marine-grade plywood for a warm feel. Full-height doubled-glazed windows and doors overlook the ocean to the south and keep the narrow buildings from feeling constrained. A garden of native dichondra covers the roof providing extra thermal insulation and rainwater filtration. + Studio Edwards Via Dezeen Images by Tony Gorsevski

Read the rest here:
Green-roofed holiday home is fashioned from three shipping containers

Ephemeral timber pavilion doubles as sculpture and film venue in Portugal

February 21, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Ephemeral timber pavilion doubles as sculpture and film venue in Portugal

This elegant ephemeral pavilion does double duty as a film venue and sculpture that complements the garden grounds of Portugal’s Serralves Museum. Porto-based Diogo Aguiar Studio designed the architectural object, which is made up of curved timber partitions that come together to form two concentric spaces: the main film viewing area and the interstitial space. Diogo Aguiar Studio was selected to design the pavilion, which formed one of Serralves Museum’s five temporary structures for the architectural exhibition Live Uncertainty, 32nd Bienal de São Paulo that concluded this Sunday, February 18. Like depA’s pavilion design for Serralves, Diogo Aguiar Studio’s contribution is a minimalist affair and its all-timber cladding complements rather than detracts from the wooded surroundings. The pavilion nucleus is a dark space where the film “Os humores artificiais” (2016) by Gabriel Abrantes is shown. The addition of a secondary curved skin helps control the amount of daylight that reaches the interior and adds a sense of mystery: the three openings on the outer facade do not match up with those in the antechamber and force visitors to walk along a mulch pathway. The journey through the pavilion to watch the film thus becomes an experience in itself. Related: Mirrored pavilion all but disappears into nature As the architects put it: “Contributing to the control of natural light in the interior space, the juxtaposition of two façade-plans, curved and parallel, which alternately open double-curved arc spans, guides the visitor to walk through the immersive space of mediation – as an antechamber-path – without revealing the central nucleus – as a space-enclosed – the projection place.” + Diogo Aguiar Studio Via ArchDaily Images © 2017 Francisco Nogueira Architectural Photography

Read the original post:
Ephemeral timber pavilion doubles as sculpture and film venue in Portugal

Bad Behavior has blocked 4115 access attempts in the last 7 days.