This whimsical retail store with a mesh wall is home to designer bags in Thailand

May 29, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This whimsical retail store with a mesh wall is home to designer bags in Thailand

Bangkok-based firm  ASWA Architects  created a stunning retail studio for a popular bag brand in Thailand. TA.THA.TA bags are known for being functional and whimsical — a reputation that inspired the architects to create a similar feel for the new store. The front glass facade is covered with a white metal mesh shade system that, along with the extra-tall pitched roof, gives the structure a modern and ethereal atmosphere. The structure stands on a very narrow lot in the center of Bangkok, and the size of the lot forced the architects to utilize vertical space as much as possible. The site’s existing large tree helps provide shade . Inside, the studio is approximately 1,300 square feet and spans three floors. A welcoming retail store is located on the first floor. The second floor houses the design and assembly studio, while guests and employees can enjoy a third-floor lounge space with a mezzanine level. Related: Apple’s new Regent Street store is filled with daylight and living trees The brand’s identity greatly influenced the architectural concept and is noticeable throughout the space. Variations of metal mesh are in many areas, but a bespoke shade system marks the design. Made from white mesh, the screen acts as a double facade for the building’s all-glass front wall. This unique feature allows plenty of natural light to stream into the interior while also providing shade during the searing summer months. The interior design is functional and uncluttered, again a nod to the company’s brand. To add a touch of wellness, the architects added  greenery on every level. Bright drop lamps add extra lighting, and TA-THA-TA designed much of the furniture to leave a final mark of its identity on the structure. + ASWA Architects Via Archdaily Photography by Phuttipan Aswakool  

Read the original: 
This whimsical retail store with a mesh wall is home to designer bags in Thailand

A Victorian cottage transforms into a light-filled passive solar abode

May 29, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A Victorian cottage transforms into a light-filled passive solar abode

Australian modular design and build firm Habitech Systems has breathed new life and improved sustainable standards into an original Victorian cottage in Hawthorn, Australia. In addition to the renovation of the existing home, the designers replaced the existing rear addition with a modern extension that boasts a strengthened connection with the rear garden. The energy efficiency of the new home—named Lawes St Extension – Hawthorn—was vastly increased through improved insulation, energy-saving heating and cooling systems, and the integration of passive solar principles. The existing home had been clad in brown brick in the 1980s, creating a dated look that Habitech Systems rectified with a new street facade made from naturally oiled Cypress timber battening. They also gave the front veranda a modern refresh with a new porch entry, while adding black metal-clad box-bay windows to provide a visual pop of contrast. Inside, the floor plan of the original cottage was kept largely intact; it includes a long entrance hall, two secondary bedrooms, a study and bathroom. After the previous extension was torn down, the designers grappled with height restrictions and the challenging terrain, which slopes down to the north and east at a point lower than the existing floor level. “The two primary challenges were leveraged together to produce the connected but varied arrangement of spaces designed,” wrote Habitech Systems. “The stepped floor level provided an opening up of the space to the northern sun and daylight, while the roof of the addition slopes up to the light.” Related: The United States’ first Passive Plus House generates nearly all the energy it needs A lowered laundry room and lobby roof occupies the transitional zone between the existing structure and the extension. Just beyond are the master suite and an open-plan living area, dining room, and kitchen awash in natural light. The extension receives direct north solar access and was built with highly insulated Habitech SIPS walls and roof. Double-glazed and thermally broken aluminum-framed windows flood the interior with natural light without letting in unwanted solar gain. Heat reclamation ventilation and floor- and wall-based hydronic heating and cooling also reduce energy demands. Materials from the existing house were reused wherever possible. + Habitech Systems Images via Nic Granleese

Original post: 
A Victorian cottage transforms into a light-filled passive solar abode

This striking art studio was inspired by the movement of butterfly wings

January 5, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This striking art studio was inspired by the movement of butterfly wings

New York-based firm Valerie Schweitzer Architects has created a funky backyard art studio inspired by the movement of butterfly wings. The 350-square-foot Butterfly Studio comprises multiple volumes that fit together at various angles. The studio is clad in a mix of stucco and reclaimed teak , interrupted by a series of long, narrow windows, giving the project a warm yet industrial character. The compact studio is a beautiful composition of glass, wood and steel. The angled volumes that make up the structure are topped with an expansive skylight of thermally-insulated glass. Allowing the optimal amount of natural light to enter the studio, the skylight all but eliminates the need for artificial lighting, even for an artist. Strategically placed windows provide cross ventilation that captures the breeze off nearby Long Island Sound. A sealed poured concrete flooring contains radiant heat piping, which also adds to the design’s energy efficiency. Related: Prefabricated garden retreat snaps together in less than a week The multi-faceted design was created to provide a strong sense of privacy for anyone working on the studio interior , but without being overly isolated. The windows provide light and a sense of openness on the interior, resulting in an optimal space for artistic production. + Valerie Schweitzer Architects Via v2com Newswire Photography by Tom Leighton

Read more:
This striking art studio was inspired by the movement of butterfly wings

Elii Architects Equip Tiny Madrid Studio with a Host of Quirky Space Saving Features

January 28, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Elii Architects Equip Tiny Madrid Studio with a Host of Quirky Space Saving Features

Read the rest of Elii Architects Equip Tiny Madrid Studio with a Host of Quirky Space Saving Features Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , Dido Fogué , Didomestic Madrid Studio , Didomestic studio in Madrid , Elii Architecture , Madrid studio spaces , space efficiency , space saving home design , Spanish architects , spanish architecture , studio design , tiny home renovation , tiny homes , Urban design        

Originally posted here:
Elii Architects Equip Tiny Madrid Studio with a Host of Quirky Space Saving Features

Olson Kundig’s Studio Sitges is a Stunning Minimalist Home Made of Durable Industrial Materials

January 22, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Olson Kundig’s Studio Sitges is a Stunning Minimalist Home Made of Durable Industrial Materials

Read the rest of Olson Kundig’s Studio Sitges is a Stunning Minimalist Home Made of Durable Industrial Materials Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , home design , minimalist design , Olson Kundig’s , photography studio design , sitges , Spain , spanish architecture , studio design , Studio Sitges , tom kundig , Tom Kundig Studio Sitges        

Excerpt from:
Olson Kundig’s Studio Sitges is a Stunning Minimalist Home Made of Durable Industrial Materials

Bad Behavior has blocked 8948 access attempts in the last 7 days.