Climate-adaptive park in Copenhagen wins Arne of the Year Award

February 10, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Climate-adaptive park in Copenhagen wins Arne of the Year Award

One of Copenhagen’s newest green parks, the Sankt Kjelds Square and Bryggervangen, has just received Copenhagen’s most prestigious architecture prize — the Arne of the Year Award. Designed by Danish design studio  SLA , the nearly 35,000-square-meter urban park is most notable for its effective solutions to cloudbursts, a term describing sudden heavy rainfall that can trigger violent flash floods. Using blue-green space as a sponge for rainwater, the cloudburst adaptation project not only mitigates the effects of cloudbursts, but also increases biodiversity, improves health and quality of life for local citizens and reduces air pollution and the urban heat island effect. Completed in 2019, Sankt Kjelds Square and Bryggervangen comprises a large public space with a seamlessly integrated ecosystem of services for absorbing stormwater runoff and enhancing  biodiversity . The project, which was created by SLA in collaboration with NIRAS, Viatrafik, Jens Rørbech and contractor Ebbe Dalsgaard, replaced 9,000 square meters of asphalt with new green space. Nearly 600 trees — living and dead — as well as a lush planting palette have transformed the area into a green oasis.  In addition to strengthening biodiversity and providing cloudburst protection, the  green spaces  help slow traffic in the area. Urban recreational areas have also been built into the park as have dedicated bike lanes, wheelchair-accessible walkways, and stepping stone paths that wind through the dense forest-like environment.  Related: C.F. Møller’s Storkeengen tackles climate challenges in a Danish town “In the design of the project’s new nature, we use ecosystem services to not only protect the city from flooding after cloudbursts, purify polluted air, improve  microclimate  and provide a social foundation for the neighborhood,” Stig L. Andersson, founding partner and design director of SLA, said. “We also create a whole new experience of what it means to live in a city. In Sankt Kjelds and Bryggervangen, there is a new aesthetic connection between man and nature. A connection that too many people have lost in the city today, and which more and more people are requesting.” + SLA Images via SLA

More: 
Climate-adaptive park in Copenhagen wins Arne of the Year Award

Metal-clad Treehouse for "no-commute lifestyles" mimics Portlands forests

February 15, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Metal-clad Treehouse for "no-commute lifestyles" mimics Portlands forests

With projects like LEVER Architecture’s recently completed Treehouse, it’s little wonder Portland, Ore. scores high marks for livability and sustainability. Located on the Marquam Hill campus of the Oregon Health & Science University (OSHU), Treehouse caters to those interested in a “live/work/no-commute lifestyle”. Designed for mixed use , the seven-story houses 69 apartment units as well as retail on the ground floor. Taking cues from the forest, Treehouse is wrapped in a textured metal skin that mimics the color and form of tree trunks. The facade’s consistent texture and pattern give the building a dynamic depth and appearance that changes throughout the day. “The design bridges the urban and topographical qualities of the campus by placing the building as an “in the round” object in the forest,” wrote the architects. “Instead of cutting into the hill, the building form is carved to follow the landscape. A continuous carved building skin is achieved by eliminating the expression of floor levels by incorporating all expansion joints into the custom window surrounds.” Related: Nation’s tallest timber building to rise in Portland The apartment units are clustered around a compact central core housing the stairs and elevator. Glazing can be found on all sides of the irregular octagonal building and maximize daylight into the studio and one-bedroom units. A rain garden landscape and deck on the lower level handles all stormwater runoff. + LEVER Architecture Via ArchDaily Images via LEVER Architecture

Read the original: 
Metal-clad Treehouse for "no-commute lifestyles" mimics Portlands forests

Spectacular wildflower roof grows atop a dreamy Texan cabana

December 6, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Spectacular wildflower roof grows atop a dreamy Texan cabana

You might not think a cabana could outshine a glistening blue pool—especially in the Texan heat—but this Pool House in Texas’ City of West Lake Hills is a scene-stealer. Murray Legge Architecture designed this dwelling topped with a flourishing wildflower green roof in a project that’s so beautiful we can’t help but wonder what the main residence looks like. The pool house project was also designed to minimize impervious surfaces and aid in management of stormwater runoff. A modernist beauty, the City of West Lake Hills Pool House and the surrounding area emphasize clean lines, steel framing, and glass. Light-colored stone stairs leading down to the pool are raised off the slope to allow water to pass through, while grasses grow in the space between treads. An innovative suspended and permeable stone terrace system surrounds the L-shaped pool. Stone also makes up much of the Pool House and are stacked in large blocks to give the exterior a beautifully textured appearance. Glazing wraps around the front of the building and opens up to create an indoor-outdoor dining area complemented by an outdoor wood stove and high-end residential kitchen. Timber is featured prominently in the Pool House, where it lines the interiors and is used for furnishing. The vaulted roof arches upwards, echoing the surrounding canyon hills, and gives the structure a more airy feel. Related: 42mm Architecture’s sculptural Pool House in India is wrapped in a curved concrete shell “Impervious cover and storm water run-off regulations within the city are very restrictive,” wrote the architects. “The City of West Lake Hills granted a variance to allow the construction of a garden roof and accepted it as permeable cover through a variance process. This variance was a first for the City of West Lake Hills and points to the city’s progressive environmental policies.” The architects also added that they stacked much of the project’s equipment and programs beneath the green roof to minimize impervious surfaces. + Murray Legge Architecture Images by Ryann Ford, Murray Legge, Whit Preston

View original post here:
Spectacular wildflower roof grows atop a dreamy Texan cabana

Rainwater-harvesting pavilions mimic a lush rainforest at the Indianapolis Zoo

October 23, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Rainwater-harvesting pavilions mimic a lush rainforest at the Indianapolis Zoo

Artful rainwater design has taken root at the Indianapolis Zoo. RATIO Architects recently completed the Bicentennial Pavilion, an open-air events space modeled after a lush rainforest with 11 steel-framed “tree canopies.” Built primarily from natural materials, the pavilion is a beautiful example of multifunctional and sustainable design that provides 40,000 square feet of weather-protected events space while collecting and filtering 100% of its stormwater runoff. The Indianapolis Zoo Bicentennial Pavilion and Promenade was made possible by a $10 million grant provided by the Lilly Endowment in 2015. The money came with the requirement that the zoo “implement a game-changing initiative that benefits the community institution’s long-term sustainability.” To satisfy the zoo’s needs to expand visitor infrastructure and the Lilly Endowment’s condition, RATIO Architects designed an open-air multifunctional facility that could be used year-round and replace the zoo’s former 400-person events tent tucked into the back-of-house areas. The sustainability angle came from the use of natural materials —each tree-like column is built of 63 individual timber beams, while a hearth of rough-back quarry block limestone rests beneath the canopy—and stormwater management . The pavilion canopy funnels rainwater down the tree-like column’s laser-cut weathered steel rain screens and into planting beds, where it then percolates through a water quality unit and is held in a 14-foot deep water detention bed designed to accommodate 100-year flood events. The angled pavilion canopy is built of translucent roofing materials to let filtered light shine through, just as in a real rainforest canopy. Related: Stunning solar Butterfly House masters resource conservation in California The Bicentennial Pavilion is split up into two main event areas, each of which accommodate up to 400 guests. The pavilion can also be converted into one large event space for up to 800 guests. The pavilion’s north side is designed for the new bird exhibition, Magnificent Macaws, with a custom-designed stage and perch to showcase the birds on their twice-daily flight through the Pavilion. + RATIO Architects Via ArchDaily Images © Susan Fleck

Here is the original: 
Rainwater-harvesting pavilions mimic a lush rainforest at the Indianapolis Zoo

Lotus-inspired public space collects rainwater to reduce Da Nangs runoff footprint

August 28, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Lotus-inspired public space collects rainwater to reduce Da Nangs runoff footprint

Urban stormwater runoff poses serious risks to safety and the environment and cities around the world are taking note. HUNI Architectes tackles Da Nang’s runoff footprint with their competition-winning design for the Da Nang City Center Square in Vietnam. Designed with SUDS (sustainable urban drainage systems), this attractive lotus flower-inspired square will create a vibrant public space and destination that collects and reduces stormwater runoff. HUNI Architectes’ design beat a shortlist of 15 proposals in a competition organized by the city as part of a greater masterplan to transform Da Nang into Vietnam’s most modernized metropolis by 2030. The architects’ vision for Da Nang City Center Square draws inspiration from Vietnam’s national flower, the lotus , which symbolizes divine beauty. The plaza’s multiple shade structures take the form of giant lotus leaves, while a massive undulating canopy seems to reference the leaves’ gently crinkled shape. Circular granite paving patterns allude to ripples in a lake and are punctuated by circular grassy planters and lotus-pink play areas. Reducing stormwater runoff was a major goal of the design. Impervious surfaces like asphalt will be swapped out for pervious materials such as permeable paving and landscaping, while tree pits will be designed to collect, slow, and filter the flow of stormwater. Water features and interactive fountains will double as SUDS (sustainable urban drainage systems) and can be enjoyed year-round along with lighting and performance sets. Related: Vietnam Constructs World’s Largest Dragon-Shaped Bridge – And It Breathes Fire! The contemporary new plaza is also sensitive to its historic surroundings. HUNI Architectes worked to preserve existing buildings on site, including the Han Market, which will be refurbished to increase its appeal to locals and tourists alike. To make the space pedestrian friendly , parking will be tucked underground and there will be easy access to public transport. Bike sharing facilities will spring up in the “Mobility Hubs” at Han Market and cyclists will be able to enjoy a special lane shared with public transport. + HUNI Architectes Via ArchDaily

Read more:
Lotus-inspired public space collects rainwater to reduce Da Nangs runoff footprint

James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

October 7, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

Read the rest of James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

See the original post here: 
James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

Schemata studio renovates an old Japanese home while leaving its wooden skeleton intact

October 7, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Schemata studio renovates an old Japanese home while leaving its wooden skeleton intact

Read the rest of Schemata studio renovates an old Japanese home while leaving its wooden skeleton intact

Go here to read the rest:
Schemata studio renovates an old Japanese home while leaving its wooden skeleton intact

The amazing affordable NexusHaus generates more energy than it consumes

October 6, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on The amazing affordable NexusHaus generates more energy than it consumes

Read the rest of The amazing affordable NexusHaus generates more energy than it consumes

See original here: 
The amazing affordable NexusHaus generates more energy than it consumes

Team Ontario’s Super Efficient ECHO Solar Decathlon House Could Revolutionize the Housing Market

October 8, 2013 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Team Ontario’s Super Efficient ECHO Solar Decathlon House Could Revolutionize the Housing Market

Read the rest of Team Ontario’s Super Efficient ECHO Solar Decathlon House Could Revolutionize the Housing Market Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “energy efficiency” , 2013 solar decathlon , cradle-to-cradle , ECHO house , energy performance , local materials , modular housing , passive shading , Recycled Materials , smart design , Solar Decathlon , solar panels , stormwater runoff , team ontario , vacuum insulation panels        

Continued here:
Team Ontario’s Super Efficient ECHO Solar Decathlon House Could Revolutionize the Housing Market

Stanford’s Start.Home is Built Around a Next-Gen Prefab Core at the Solar Decathlon 2013

October 8, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Stanford’s Start.Home is Built Around a Next-Gen Prefab Core at the Solar Decathlon 2013

Read the rest of Stanford’s Start.Home is Built Around a Next-Gen Prefab Core at the Solar Decathlon 2013 Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “solar energy” , “sustainable architecture” , 2013 solar decathlon , 2013sd , CA , eco design , green architecture , Green Building , green design , irvine , net zero , Prefab , prefab home , prefabricated core , sd2013 , Solar Decathlon , solar decathlon 2013 , solar home , stanford , stanford university , start.home , starthome , student project , Sustainable Building , sustainable design , Zero energy        

More:
Stanford’s Start.Home is Built Around a Next-Gen Prefab Core at the Solar Decathlon 2013

Next Page »

Bad Behavior has blocked 5219 access attempts in the last 7 days.