Steven Holl Architects LEED Gold-seeking museum is a beacon for sustainability

May 22, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Steven Holl Architects LEED Gold-seeking museum is a beacon for sustainability

Environmental design and contemporary art go hand-in-hand in Steven Holl Architects’ recently completed The Markel Center , the home of the Institute for Contemporary Art (ICA) at Virginia Commonwealth University (VCU). Located at the busiest intersection in Richmond, The Markel Center embodies VCU and the ICA’s commitment to sustainability with its LEED Gold-seeking design and energy-efficient technologies. Filled with natural light to reduce electricity demands, the museum draws energy from geothermal wells and features over 8,000 square feet of green roofs for extra insulation. Opened last month, VCU’s new Institute for Contemporary Art is free to the public and marks Richmond’s first art institution dedicated exclusively to exhibiting contemporary art . Sandwiched between VCU’s Monroe Park campus and the city’s art district, the ICA is a sculptural, 41,000-square-foot structure spread out across three floors and flooded with natural light from large glass walls, windows and skylights. The glass, which ranges in transparency from clear to opaque, filters out UV rays and, when backlit, gives the titanium-zinc-clad building a light, box-like appearance. The lobby, offices, cafe, bar, 240-seat auditorium , and concept shop, along with a 4,000-square-foot gallery, occupy the first floor and connect to the ICA’s central forum and outdoor garden, dubbed the “Thinking Field.” The second floor houses two forking galleries, an interactive “learning lab,” and a publicly accessible landscaped terrace . The top floor features a gallery with 33-foot-tall walls in addition to administrative suites and the boardroom. “We designed the ICA to be a flexible, forward-looking instrument that will both illuminate and serve as a catalyst for the transformative possibilities of contemporary art,” said architect Steven Holl. “Like many contemporary artists working today, the ICA’s design does not draw distinctions between the visual and performing arts. The fluidity of the design allows for experimentation and will encourage new ways to display and present art that will capitalize on the ingenuity and creativity apparent throughout the VCU campus.” Related: Steven Holl Architects unveils designs for geothermal-powered Angers Collectors Museum Clad in 100% recyclable titanium-zinc exterior paneling, the LEED Gold -seeking building draws energy from 43 geothermal wells for its radiant floor system. Native plants are used in the permeable landscape design as well as on the green roofs that cover three of the four gallery roofs. Nearly a third of materials used during construction were recyclable and nearly a quarter of the materials were regionally sourced. + Steven Holl Architects Images by Iwan Baan

Read more:
Steven Holl Architects LEED Gold-seeking museum is a beacon for sustainability

Steven Holl Architects unveils designs for geothermal-powered Angers Collectors Museum

March 19, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Steven Holl Architects unveils designs for geothermal-powered Angers Collectors Museum

Steven Holl Architects and Compagine de Phalsbourg have won an international design competition for the new Angers Collectors Museum (Le Musée des Collectionneurs) and hotel in the heart of Angers , France. Envisioned as a new cultural gateway, the sculptural museum is undeniably modern yet pays homage to its historic settings and derives inspiration from the nearby historic Chateau d’Angers located across the river. Geothermal heating and cooling will be used in the museum to reduce the building’s energy footprint. Built of exposed titanium white concrete, the 4,742-square-meter museum has a striking sculptural appearance that will be set within a series of reflecting pools—filled with recycled water—in a nod to the site’s riverine history. The museum will be connected to a linear hotel clad in clear and translucent glass for a mosaic-like effect inspired by the 14th century Apocalypse Tapestry on display in Chateau d’Angers. Related: Gigantic Slugs Made From 40,000 Recycled Plastic Bags Crawl Through the Streets of Angers, France In addition to the museum and hotel’s prime riverside location on the east bank of the Maine River, their proximity to Le Quai, the city’s largest theater , further cements the buildings’ future as the cultural heart in Angers. The museum will share a rooftop restaurant with the hotel as well as a public sculptural garden at the ground level. + Steven Holl Architects Images via Steven Holl Architects

Read more from the original source:
Steven Holl Architects unveils designs for geothermal-powered Angers Collectors Museum

Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

December 28, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

Just in time for the holidays, Steven Holl Architects completed the latest Maggie’s Center, a building the U.S. firm describes as having “a new joyful, glowing presence.” The luminous building at St Bartholomew’s Hospital in London is one in a network of drop-in centers with the charitable purpose of helping anyone who has been affected by cancer. Filled with natural light during the day and lit from within at night, this new Maggie’s Center is a sculptural beauty that takes inspiration from the church’s medieval heritage. Founded by Maggie Keswick Jencks and Charles Jencks in 1995, the Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Trust and the network of Maggie’s Centers seek to help those affected by cancer with free support, information, and advice. Located on the grounds of NHS hospitals, the buildings that house Maggie’s Centers also double as uplifting design destinations, having been designed by leading architects such as Frank Gehry, Zaha Hadid, and Snøhetta. At the Maggie’s Center at St. Barts, Steven Holl Architects fashioned a curved three-story building—one of the few centers with a more vertical rather than horizontal profile—that draws the eye with its glowing matte glass facade decorated with colored glass fragments that evoke the “neume notation” of 13th century Medieval music. The glass facade is also organized in horizontal bands like a musical staff. “Interior lighting will be organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital,” wrote the architects. Related: Light-filled cancer center harnesses the healing power of nature The architects continue to say that the building was envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel,” referring to the glass cladding as the outer layer on a branching concrete frame that holds an inner layer of perforated bamboo . The inner bamboo shell wraps around an open curved staircase and is bathed in colored light that changes over time and by season. The ground floor welcomes visitors with a rest area, counseling room, kitchen, and dining area. The first floor comprises a library and two additional rooms, while the topmost floor opens up to a public roof garden with flowering trees and a multipurpose space for yoga, Tai Chi, meetings and more. + Steven Holl Architects Images by Iwan Baan

Read the original here: 
Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

Construction begins on the new Maggie’s Centre on the grounds of St. Bartholomew’s Hospital in London

June 19, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Construction begins on the new Maggie’s Centre on the grounds of St. Bartholomew’s Hospital in London

Read the rest of Construction begins on the new Maggie’s Centre on the grounds of St. Bartholomew’s Hospital in London Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: architecture london , architecture news , architecture North East London , cancer , cancer charity , cancer support , Charity , Maggie’s Centre , medical architecture , medical buildings , social support architecture , Steven Holl Architects

See the original post:
Construction begins on the new Maggie’s Centre on the grounds of St. Bartholomew’s Hospital in London

Student Develops Match Cooking System to Help People With Autism Spectrum Disorder Prepare Meals

August 3, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Student Develops Match Cooking System to Help People With Autism Spectrum Disorder Prepare Meals

For people with Autism Spectrum Disorder (ASD), cooking can pose significant problems as fetching and measuring ingredients often becomes frustrating and confusing. 23-year-old industrial design student Amanda Savitzky saw the challenges her younger brother Steven, who has ASD, faced in the kitchen. In response she developed Match , an integrated food prep system to help him gain independence in the kitchen. Her design was so comprehensive, well-researched, and effective, it won the $10,000 top prize in the 2013 Metropolis Next Generation Competition. Read on to see how it works. READ MORE > Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Amanda Savitsky , asd , autism spectrum disorder , industrial design student , kitchen disability , Match Food , metropolis , syracuse        

More:
Student Develops Match Cooking System to Help People With Autism Spectrum Disorder Prepare Meals

Drinking Bottled Water May Cause Premature Wrinkles, Experts Warn

August 3, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Drinking Bottled Water May Cause Premature Wrinkles, Experts Warn

Photo via Shutterstock Bottled water has its fair share of downsides, from the horrendous environmental impact of all that plastic , to the risks associated with BPAs —but did you know it could also be the source of unsightly premature wrinkles? Scientists are warning that drinking bottled water—or indeed any bottled beverages—could do lasting damage, and surprisingly, the BPAs are not to blame. Instead, the repeated pursing of lips to take a sip from narrow bottle openings is causing women around the country to become “victims” of deep wrinkles around their mouths . READ MORE > Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Bottled Water , BPA , Health , Plastic bottles , plastic environment , premature wrinkles , Skin health , skin problems        

View original post here: 
Drinking Bottled Water May Cause Premature Wrinkles, Experts Warn

Toilet Made from Computer Parts Gives New Meaning to Flushing Your Cache

November 1, 2011 by  
Filed under Green

Comments Off on Toilet Made from Computer Parts Gives New Meaning to Flushing Your Cache

This circuit board art by Steven Rodrig is definitely unique.

Here is the original: 
Toilet Made from Computer Parts Gives New Meaning to Flushing Your Cache

Vision of the City of the Future From 1950 Is Not That Far Off From the Reality of the Present

November 1, 2011 by  
Filed under Green

Comments Off on Vision of the City of the Future From 1950 Is Not That Far Off From the Reality of the Present

Men are still at the office and women are still in the kitchen, but what a kitchen it is, with melting plates and instant food.

Original post: 
Vision of the City of the Future From 1950 Is Not That Far Off From the Reality of the Present

The Archipod Comes To America. But Will It Catch On?

November 1, 2011 by  
Filed under Green

Comments Off on The Archipod Comes To America. But Will It Catch On?

It is a lovely thing, a beautiful shed in a dome. But is there a market for such a thing in America?

See the rest here:
The Archipod Comes To America. But Will It Catch On?

Steven Holl’s Sliced Porosity Block Tops Off in Chengdu, China

September 6, 2011 by  
Filed under Green

Comments Off on Steven Holl’s Sliced Porosity Block Tops Off in Chengdu, China

Read the rest of Steven Holl’s Sliced Porosity Block Tops Off in Chengdu, China Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Chengdu green building , china green building , China LEED Gold , China Mega project , Green building in China , ground source heat pump , public design , rainwater catchment , Steve Holl China , Steven Holl

See more here:
Steven Holl’s Sliced Porosity Block Tops Off in Chengdu, China

Next Page »

Bad Behavior has blocked 893 access attempts in the last 7 days.