Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

December 28, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

Just in time for the holidays, Steven Holl Architects completed the latest Maggie’s Center, a building the U.S. firm describes as having “a new joyful, glowing presence.” The luminous building at St Bartholomew’s Hospital in London is one in a network of drop-in centers with the charitable purpose of helping anyone who has been affected by cancer. Filled with natural light during the day and lit from within at night, this new Maggie’s Center is a sculptural beauty that takes inspiration from the church’s medieval heritage. Founded by Maggie Keswick Jencks and Charles Jencks in 1995, the Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Trust and the network of Maggie’s Centers seek to help those affected by cancer with free support, information, and advice. Located on the grounds of NHS hospitals, the buildings that house Maggie’s Centers also double as uplifting design destinations, having been designed by leading architects such as Frank Gehry, Zaha Hadid, and Snøhetta. At the Maggie’s Center at St. Barts, Steven Holl Architects fashioned a curved three-story building—one of the few centers with a more vertical rather than horizontal profile—that draws the eye with its glowing matte glass facade decorated with colored glass fragments that evoke the “neume notation” of 13th century Medieval music. The glass facade is also organized in horizontal bands like a musical staff. “Interior lighting will be organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital,” wrote the architects. Related: Light-filled cancer center harnesses the healing power of nature The architects continue to say that the building was envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel,” referring to the glass cladding as the outer layer on a branching concrete frame that holds an inner layer of perforated bamboo . The inner bamboo shell wraps around an open curved staircase and is bathed in colored light that changes over time and by season. The ground floor welcomes visitors with a rest area, counseling room, kitchen, and dining area. The first floor comprises a library and two additional rooms, while the topmost floor opens up to a public roof garden with flowering trees and a multipurpose space for yoga, Tai Chi, meetings and more. + Steven Holl Architects Images by Iwan Baan

Read the original here: 
Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

Steven Holl unveils office clad in colorful photovoltaic glass for Doctors Without Borders

November 2, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Steven Holl unveils office clad in colorful photovoltaic glass for Doctors Without Borders

Steven Holl Architects just beat out a slew of other firms with plans for the new Doctors Without Borders headquarters in Geneva. The energy-efficient “Colors of Humanity” building features an innovative facade made of multi-hued photovoltaic glass and it’s topped with a lush green roof . The New York-based architect’s design was chosen over various proposals from architecture firms around the world. According to Mathieu Soupart, Logistics Director for the MSF Operational Centre Geneva, the winning design best represents the MSF ethos of community: “Steven Holl Architects’ project is the opportunity for MSF to integrate its core values like independence, impartiality, neutrality, altruism and dynamism in a challenging new architecture and project itself in the future.” Related: Steven Holl Architects designs LEED Platinum-targeted cultural center for Shanghai The massive photovoltaic facade , which is 40% transparent, pulls double duty: it produces up to 72% of the building’s energy needs and creates an interior framework for the community inside. Solar panels will also be installed on the building’s roof, sharing space with a large roof-top garden . Additionally, the innovative glass wall system is “open ended,” which means the building could be expanded in the future if need be. The inside layout is focused on the needs of the MSF community, and each individual space is designated by its color. Designed to foster interaction , the building has various circulation paths where workers and visitors can take a break in one of the many seating alcoves. This design feature was strategic to encourage community collaboration: “These centers serve as a friendly catalyst for interaction, acting like social condensers within the building.” + Steven Holl Architects Via Archdaily

Here is the original post:
Steven Holl unveils office clad in colorful photovoltaic glass for Doctors Without Borders

Luxury private-island resort in the Maldives aims for minimal site impact

November 2, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Luxury private-island resort in the Maldives aims for minimal site impact

A new paradise destination has surfaced on the waters of the jaw-droppingly beautiful Maldives . Singapore-based WOW Architects recently completed the St. Regis Maldives, a luxury hotel that extends out of a private island. In hopes of minimizing the resort’s impact on the landscape, WOW architects implemented prefabricated timber systems and uses local labor and materials whenever possible. Covering 16,000 square meters across land and water, the St. Regis Maldives comprises 77 villas divided into four experiential zones—lagoon, beach, coastal, and jungle—each defined by different anchoring activities connected via a meandering art trail. The hut-like building forms and spaces take inspiration from nature, with maximum use of cross-laminated wood and minimal use of concrete and steel. Landscaping focuses on conservation of existing island flora and fauna, as well as replacement of displaced plant material with native species. Related: World’s largest underwater restaurant installed in the Maldives “The local people live in a delicate balancing act with nature, and are totally dependent on trade, technology, and tourism to sustain themselves,” wrote the architects. “Thus, when we were given an opportunity to design a Maldivian resort hotel, we chose to delight the senses through education, creating awareness, and new paradigms of interacting with the physical environment. Here, paradise is emotionally and intellectually experienced and enjoyed, but with a profound awareness of the complex relationships of the eco systems being inhabited.” + WOW Architects Images 2018 copyright WOW Architects | Warner Wong Design

Here is the original:
Luxury private-island resort in the Maldives aims for minimal site impact

Solar-powered Ex of In House in New York features all 3D-printed fixtures inside

November 3, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Solar-powered Ex of In House in New York features all 3D-printed fixtures inside

The 918-square-foot house sits on a 28 acre forested site in Rhinebeck, New York called T2 reserve. It is an experimental landscape slated to be subdivided into five different plots. By intersecting spheres and tesseract trapezoids, the architects came up with a design that features dynamic spatial relationships. This is first felt at the entry porch, where an orb of wood carved out of the main volume of the house welcomes the entrant. Related: 7 Questions with Architect Steven Holl The house is powered by geothermal and solar energy. Thin film  photovoltaic cells are connected to a battery energy storage system, making the house completely self-sufficient. All the fixtures inside the house were 3D-printed, while the glass and wood were sourced locally , minimizing the home’s embedded carbon miles. + Steven Holl Architects Via Archdaily Photos by Paul Warchol

Read more: 
Solar-powered Ex of In House in New York features all 3D-printed fixtures inside

Steven Holl Architects wins precedent-setting competition to design Mumbai City Museum North Wing

December 17, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Steven Holl Architects wins precedent-setting competition to design Mumbai City Museum North Wing

Read the rest of Steven Holl Architects wins precedent-setting competition to design Mumbai City Museum North Wing Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Design Competition , exhibition space , india architecture , Mumbai , Mumbai city muesum , Museum , museum extension , opolis architects , photovoltaics , Solar Power , Steven Holl Architects

See original here: 
Steven Holl Architects wins precedent-setting competition to design Mumbai City Museum North Wing

Steven Holl’s Knut Hamsun Museum Stands Tall in the Norwegian Countryside

August 6, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Steven Holl’s Knut Hamsun Museum Stands Tall in the Norwegian Countryside

Like any good architect, Steven Holl finds inspiration in unexpected places. His award-winning Swiss residence was inspired by the black rocks and white snow of the Swiss Alps. And this project, a museum in Hamarøy, Norway , is inspired by the writing of Knut Hamsun , Norway’s most inventive 20th century writer. While the structure at first glance seems a bit austere, its design concept, described as “building as body,” is rich and poetic, serving as a narrative that “tells many contrasting tales and constantly revitalizes Hamsun’s writing.” The museum will include exhibition areas, a library, cafe and auditorium, topped off by a roof garden whose long grass reflects traditional Norwegian sod roof design. Read the rest of Steven Holl’s Knut Hamsun Museum Stands Tall in the Norwegian Countryside Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: dark tower , Hamsun , Hamsun Museum , Holl Museum , Holl museum Norway , Knut Hamsun , Knut Hansen Museum , norway , Norway Architecture , Norway Museum , Norwegian , Norwegian Museum , Steven Holl , Steven Holl Norway

Here is the original post: 
Steven Holl’s Knut Hamsun Museum Stands Tall in the Norwegian Countryside

Steven Holl Unveils Solar-Powered Geothermal ‘Art Islands’ for China’s Qingdao Culture and Art Center

November 1, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Steven Holl Unveils Solar-Powered Geothermal ‘Art Islands’ for China’s Qingdao Culture and Art Center

Read the rest of Steven Holl Unveils Solar-Powered Geothermal ‘Art Islands’ for China’s Qingdao Culture and Art Center Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: China architectural competition , China museums , museum complex Qingdao , Qingdao Culture and Art Center , Qingdao museum , Steven Hall , Steven Hall Architects , Steven Hall China , sustainable buildings China        

Continued here:
Steven Holl Unveils Solar-Powered Geothermal ‘Art Islands’ for China’s Qingdao Culture and Art Center

Steven Holl Completes Construction on LEED Gold Sliced Porosity Block in China

January 4, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Steven Holl Completes Construction on LEED Gold Sliced Porosity Block in China

Read the rest of Steven Holl Completes Construction on LEED Gold Sliced Porosity Block in China Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Capitaland Raffles City , Chengdu China , Du Fu , eco design , green design , LEED Gold Buildings China , Sliced Porosity Block , Steven Holl Architects , sustainable design

More: 
Steven Holl Completes Construction on LEED Gold Sliced Porosity Block in China

The Emirates Glass LEAF Awards Announce Their 2012 Shortlist

July 9, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on The Emirates Glass LEAF Awards Announce Their 2012 Shortlist

Read the rest of The Emirates Glass LEAF Awards Announce Their 2012 Shortlist Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: design awards , emirates glass leaf awards , Emirates Glass Leaf Awards 2012 , Green Building , green design , inhabitat , Irving Brauer , Kasia Fiutowska , Leaf Design Awards , Lucy Bullivant , Paolo Brescia , Phil Holden , Shortlist , Steven Holl , Sustainable Building , sustainable design

Read the rest here: 
The Emirates Glass LEAF Awards Announce Their 2012 Shortlist

Coca-Cola to be Sold in Biodegradable Plastic Bags in Central America

July 9, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Coca-Cola to be Sold in Biodegradable Plastic Bags in Central America

The latest evolution of the classic Coke bottle is now a bag. If you’ve ever traveled through Central America, you probably know that the standard to-go cup at any convenience store or roadside stand is usually a plastic baggie. Capitalizing on this trend, the Coca-Cola Company has created an eco-friendly plastic bag in the shape of a coke bottle in El Salvador, and it plans to take it global to other developing markets. The affordable, biodegradable bag retains the brand image with a green twist. Check out the video after the jump! Read the rest of Coca-Cola to be Sold in Biodegradable Plastic Bags in Central America Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: coca-cola bag , coca-cola biodegradable bag , Coca-cola eco-friendly bag , coke bag , coke bag design , coke developing countries , coke eco-friendly bag , eco design , eco-friendly bag design , green bag design , green design

Read the original here:
Coca-Cola to be Sold in Biodegradable Plastic Bags in Central America

Next Page »

Bad Behavior has blocked 953 access attempts in the last 7 days.