Steven Holl Architects unveils designs for geothermal-powered Angers Collectors Museum

March 19, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Steven Holl Architects unveils designs for geothermal-powered Angers Collectors Museum

Steven Holl Architects and Compagine de Phalsbourg have won an international design competition for the new Angers Collectors Museum (Le Musée des Collectionneurs) and hotel in the heart of Angers , France. Envisioned as a new cultural gateway, the sculptural museum is undeniably modern yet pays homage to its historic settings and derives inspiration from the nearby historic Chateau d’Angers located across the river. Geothermal heating and cooling will be used in the museum to reduce the building’s energy footprint. Built of exposed titanium white concrete, the 4,742-square-meter museum has a striking sculptural appearance that will be set within a series of reflecting pools—filled with recycled water—in a nod to the site’s riverine history. The museum will be connected to a linear hotel clad in clear and translucent glass for a mosaic-like effect inspired by the 14th century Apocalypse Tapestry on display in Chateau d’Angers. Related: Gigantic Slugs Made From 40,000 Recycled Plastic Bags Crawl Through the Streets of Angers, France In addition to the museum and hotel’s prime riverside location on the east bank of the Maine River, their proximity to Le Quai, the city’s largest theater , further cements the buildings’ future as the cultural heart in Angers. The museum will share a rooftop restaurant with the hotel as well as a public sculptural garden at the ground level. + Steven Holl Architects Images via Steven Holl Architects

Read more from the original source:
Steven Holl Architects unveils designs for geothermal-powered Angers Collectors Museum

Steven Holl Architects unveils funky Parachute Hybrids residences for Moscow

February 9, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Steven Holl Architects unveils funky Parachute Hybrids residences for Moscow

Steven Holl Architects and Art-group Kamen have unveiled designs for a playful and unusual-looking mixed-use development set to rise in Moscow’s Tushino district. Punctuated by giant circles and topped with green roofs, these asymmetrical glass buildings won an international design competition, beating out proposals from the likes of Fuksas Architecture and Zaha Hadid Architects. The project draws from the site’s history as a former paratrooper airfield and proposes a new building typology that the architects call “Parachute Hybrids.” Located along the bank of the Moscow River, the new mixed-use center will comprise housing, social spaces, a kindergarten and an elementary school. A large public garden and playground space occupies the heart of the project—a reference to the site’s former use as a historic paratrooper airfield—with optimal access to natural light . “The new building type we have proposed here, inspired by the site’s history, is unique to this place,” said Steven Holl. His firm describes the “Parachute Hybrids” typology as one that “combines residential bar and slab structures with supplemental programming suspended in sections above, like parachutes frozen in the sky.” Related: Renzo Piano to convert a Moscow power station into a solar-powered arts center Sustainability is also a central component of the design. In addition to green roofs , the buildings will incorporate solar pergolas, rainwater recycling, geothermal heating and cooling, as well as optimize daylighting. Apartments will feature operable glass that opens up to balconies. + Steven Holl Architects + Art-group Kamen Images by Steven Holl Architects and Art-group Kamen

Read the original post: 
Steven Holl Architects unveils funky Parachute Hybrids residences for Moscow

Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

December 28, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

Just in time for the holidays, Steven Holl Architects completed the latest Maggie’s Center, a building the U.S. firm describes as having “a new joyful, glowing presence.” The luminous building at St Bartholomew’s Hospital in London is one in a network of drop-in centers with the charitable purpose of helping anyone who has been affected by cancer. Filled with natural light during the day and lit from within at night, this new Maggie’s Center is a sculptural beauty that takes inspiration from the church’s medieval heritage. Founded by Maggie Keswick Jencks and Charles Jencks in 1995, the Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Trust and the network of Maggie’s Centers seek to help those affected by cancer with free support, information, and advice. Located on the grounds of NHS hospitals, the buildings that house Maggie’s Centers also double as uplifting design destinations, having been designed by leading architects such as Frank Gehry, Zaha Hadid, and Snøhetta. At the Maggie’s Center at St. Barts, Steven Holl Architects fashioned a curved three-story building—one of the few centers with a more vertical rather than horizontal profile—that draws the eye with its glowing matte glass facade decorated with colored glass fragments that evoke the “neume notation” of 13th century Medieval music. The glass facade is also organized in horizontal bands like a musical staff. “Interior lighting will be organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital,” wrote the architects. Related: Light-filled cancer center harnesses the healing power of nature The architects continue to say that the building was envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel,” referring to the glass cladding as the outer layer on a branching concrete frame that holds an inner layer of perforated bamboo . The inner bamboo shell wraps around an open curved staircase and is bathed in colored light that changes over time and by season. The ground floor welcomes visitors with a rest area, counseling room, kitchen, and dining area. The first floor comprises a library and two additional rooms, while the topmost floor opens up to a public roof garden with flowering trees and a multipurpose space for yoga, Tai Chi, meetings and more. + Steven Holl Architects Images by Iwan Baan

Read the original here: 
Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

Steven Holl Architects wins precedent-setting competition to design Mumbai City Museum North Wing

December 17, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Steven Holl Architects wins precedent-setting competition to design Mumbai City Museum North Wing

Read the rest of Steven Holl Architects wins precedent-setting competition to design Mumbai City Museum North Wing Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Design Competition , exhibition space , india architecture , Mumbai , Mumbai city muesum , Museum , museum extension , opolis architects , photovoltaics , Solar Power , Steven Holl Architects

See original here: 
Steven Holl Architects wins precedent-setting competition to design Mumbai City Museum North Wing

Bad Behavior has blocked 2541 access attempts in the last 7 days.