MAD brings a surreal sports campus that mimics a green, martian landscape to China

October 5, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on MAD brings a surreal sports campus that mimics a green, martian landscape to China

Architect Ma Yansong and his Beijing-based firm MAD Architects ’ surreal designs often look as though they come from outer space — and the new masterplan for the Quzhou Sports Campus in China is no different. The massive development just broke ground in the historic Chinese city in Zhejiang province and will bring with it an undulating green landscape with mixed programming. Inspired by the traditional Chinese painting style called ‘shan shui,’ MAD Architects conceived a park-like setting with green roofs draped over buildings to mimic mountains and waterways. The first and second phases of the Quzhou Sports Campus will span a little over half of the development’s total size and include a 30,000-seat stadium , a 10,000-seat gymnasium, a 2,000-seat natatorium, a national sports complex, an outdoor sports venue, a science and technology museum, a hotel, a youth center and various retail spaces. The large heft of these buildings will be hidden under an undulating green landscape that the architects liken to an “earth-art landscape in the center of the city — a poetic landscape that falls somewhere between that of Earth and Mars.” The Quzhou Sports Campus is ringed with a dense forest that hides the martian landscape and adds to its mysterious nature. At the heart of the park is a lake that serves as a sunken garden surrounded by buildings shaped as climbable green mountains. In another example of landscape mimicry, the architects designed the stadium in the likeness of a crater that’s crowned by a translucent cloud-like “halo.” The building interiors will also reinforce a connection to the environment with ample glazing so that visitors always feel as though they are immersed in nature. Related: Futuristic “spaceship” Lucas Museum breaks ground in Los Angeles Yansong said, “We dream not only of creating an urban space about sports and ecology but also turning it into a unique land art park for the world, establishing a relationship between the city’s heritage and history of Shanshui culture.” + MAD Architects

Read more: 
MAD brings a surreal sports campus that mimics a green, martian landscape to China

Mecanoo unveils winning designs for a solar-powered velodrome in Luxembourg

October 4, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Mecanoo unveils winning designs for a solar-powered velodrome in Luxembourg

Dutch architecture firm Mecanoo and Luxembourg-based design practice Metaform Architects have placed first in an international design competition for the Mondorf-les-Bains Velodrome and Sports Complex in southeastern Luxembourg. The winning design was created to look like a natural extension of the landscape thanks to its engineered timber structure and sprawling, sloped green roof onto which a rounded velodrome is placed. Sustainable and passive solar principles also guided the design of the 24,500-square-meter complex, which optimizes natural light and is powered with solar energy. The Mondorf-les-Bains Velodrome and Sports Complex will be built among the rolling hills in the countryside of Luxembourg in a region known for its thermal baths. The 65 million-euro project will serve as a major sporting hub for the community and comprise a velodrome, aquatics center with indoor and outdoor facilities, two cafes, a multisports hall, a climbing wall and offices for the Luxembourgish Cycling Federation (FSCL). The pools and sports hall are designed to be embedded into the sloped landscape and topped with a green roof to visually reduce the size of the development and simultaneously draw attention to the elevated velodrome that will serve as a landmark structure visible from the neighboring highway. “The Velodrome, Multi-Sports and Swimming Pool Complex project is inspired by its surroundings, a subtly undulating topography,” the architects explained. “The main challenge was to integrate all three functions under one roof while paying respect to the context and at the same time to create the architectural landmark for the city of Mondorf-les-Bains.” Related: Mecanoo designs gorgeous green-roofed train station for Kaohsiung In addition to the massive green roof , wood and concrete finishes will be applied to further tie the building to the landscape. Strategically placed skylights and glazing will let in ample natural light while framing outdoor views. The dates for construction and completion have yet to be announced. + Mecanoo + Metaform Architects Images via Mecanoo

More here: 
Mecanoo unveils winning designs for a solar-powered velodrome in Luxembourg

Bowl-shaped stadium in the UAE uses smart design to stay naturally cool in searing heat

August 12, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Bowl-shaped stadium in the UAE uses smart design to stay naturally cool in searing heat

The 60,000-seat Mohammed bin Rashid Stadium will serve as the centerpiece of a new mixed-use sports complex in Dubai . The complex will also include training facilities, a practice pitch, warm-up areas, a 5,000-space car park, a museum, a multipurpose sports hall, retail, restaurants, and public parks. The stadium’s elevated playing field will be FIFA-compliant. The mixed-use sports complex was developed as part of Dubai’s “Sports Innovation Lab” initiative that aims to make the UAE an international sports destination. Related: The world’s new tallest tower moves forward in Dubai The bowl-shaped stadium and the playing field are elevated above ground level to create a shaded entry plaza below. The landscaping, which includes tall trees, and the water features create a comfortable microclimate . The permeable facade is outfitted with solar shading fins that help keep the stadium cool and also cast an interesting play of geometric shadows on the plaza floor. + Perkins+Will Via ArchDaily

Go here to read the rest: 
Bowl-shaped stadium in the UAE uses smart design to stay naturally cool in searing heat

Bjarke Ingels goes back to school, revamps his old alma mater with a new gymnasium

May 13, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Bjarke Ingels goes back to school, revamps his old alma mater with a new gymnasium

Read the rest of Bjarke Ingels goes back to school, revamps his old alma mater with a new gymnasium Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: big , bjarke ingels , Bjarke Ingels Group , copenhagen , green spaces in architecture , high school architecture , school architecture , schools with green spaces , sloping football field , Sports complex , underground sports center

See more here:
Bjarke Ingels goes back to school, revamps his old alma mater with a new gymnasium

Bad Behavior has blocked 994 access attempts in the last 7 days.