"Embroidered filtering skin helps library regulate light

January 20, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on "Embroidered filtering skin helps library regulate light

French design practice Serero Architectes Urbanistes has recently completed the new Bayeux Media Library, a light-filled cultural institution that connects the northwestern French commune’s historical roots to its future development zones. Inspired by the famous Bayeux Tapestry, the building includes an “embroidered filtering skin” along its north facade comprising a series of multicolored tubes hanging behind the glazed facade to help filter views and light while mitigating unwanted solar gain. Energy usage is reduced thanks to an abundance of glazing outfitted with solar shades as well as an insulating green roof. Located next to the beltway near Bayeux’s dense historic center, the Bayeux Media Library has been strategically located to provide views of the cathedral. To emphasize a connection between the historic center and nearby contemporary development, the architects opted for a “transparent, landscape-building” with a horizontal profile and minimalist design. The glazed library also focuses on the indoor/ outdoor experience with outdoor reading terraces on the south side. At the heart of the contemporary Bayeux Media Library is its reference to the Bayeux Tapestry, a nearly 230-foot-long embroidered cloth dating back to the 11th century that depicts the events leading up to the Norman conquest of England. “It inspired the design of the media library’s north façade,” the architects explained in a project statement. “Stitch by stitch and thread by thread, embroidery was applied to the fabric to form the tapestry’s semiotic elements. The Boulevard Ware façade of the library is entirely glazed and protected by a ‘filtering skin’ composed of tubes tinted in the natural colors of the woolen yarns in the famous Bayeux Tapestry: beige, brown, bronze green, blue-black and deep blue with yellow highlights.” Related: Near net-zero energy Helsinki Central Library boasts an award-winning, prefab design In addition to the “embroidered” filtering skin on the north facade, the architects added an overhanging roof to shield the interior from unwanted solar gain on the south facade. The glazed east, west, and south facades are also equipped with roller blinds. Skylights let in additional natural light.  + Serero Architectes Urbanistes Photography by Didier Boy de la Tour via Serero Architectes Urbanistes

Read more here: 
"Embroidered filtering skin helps library regulate light

Architect makes playful puzzle pavilion for Design Week Mexico

January 20, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Architect makes playful puzzle pavilion for Design Week Mexico

At the 11th annual Design Week Mexico, Mexican architect Gerardo Broissin created the Egaligilo Pavilion, an eye-catching structure made with large jigsaw puzzle-shaped concrete pieces. Installed on the grounds of Mexico City’s contemporary art museum Museo Tamayo, the boxy pavilion draws the eye with its puzzle-inspired form and bubble-like protrusions designed to deliberately obscure views of the interior. Inside is a lush garden that remains exposed to the outdoor elements thanks to small slits and perforations cut into the pavilion on all sides. Installed last year at the beginning of October, Broissin’s Egaligilo Pavilion builds upon Design Week Mexico’s tradition of using architecture and design to spur thought-provoking conversations. The basis for the Egaligilo Pavilion begins with the teachings of French philosopher Michel Foucault, particularly how the discovery of self is centered on a state of constant questioning. Broissin explores this “principle of agitation” by designing a space that juxtaposes seemingly opposite elements, from the inclusion of both traditional and parametric architecture to the concepts of the artificial and the natural. For instance, the rectangular pavilion’s puzzle piece-shaped panels seem to suggest rigidity and order but are contrasted with the bubble-like dome protrusions and further undermined by the interior’s curved walls. A large circular opening marks one end of the pavilion and provides the only view inside of the structure, which houses a surprisingly lush garden with a mulch ground. Related: This prefab weekend retreat made from shipping containers can be ordered online “The Egaligilo’s external structure remains light weighted and displays shape contrasts, it holds a living oasis inside, in which symbolism is exalted and gives the visitor the capacity to assume a new role, to reinvent him/herself following Foucault,” Broissin said in the project statement. “A space that originally should have been outside is held on to walls that are capriciously opened to light, but can’t be penetrated by the gaze. This quality demands the visitor to immerse in space, and once again, creates a tension between the limit of the public and the private.” + Gerardo Broissin Images via Gerardo Broissin

Read more here: 
Architect makes playful puzzle pavilion for Design Week Mexico

Bad Behavior has blocked 12110 access attempts in the last 7 days.